HEKLANJE

Poslovne knjige daleko su dogurale – no jesu li vrijedne čitanja?

TEMU APP 100 E KUPON

Poslovne knjige danas su najbrže rastuće kategorije u profesionalnoj/trgovačkoj izdavačkoj industriji. Poslovne knjige velika su prednost za osobu zainteresiranu za pokretanje svog prvog malog poduzeća, a posljednjih su se godina brzo pretvorile iz teških teorijskih udžbenika u daleko čitljiviji format priče. U nedavnom intervjuu s poznatim poslovnim kolumnistom Daveom Borgnerom, Jack Yale ga je pitao zašto je trebalo toliko dugo da se poslovne knjige privuku kod većine ljudi. Djelomično je odgovorio rekavši da je u prošlosti između 45 posto i 62 posto svih poslovnih knjiga bilo teže čitati od drugih vrsta knjiga jer je njih 68 posto koristilo složenije riječi od nas. David Williamson, izvršni direktor tvrtke Mark Hallet Financial Services Inc. i autor najprodavanijeg pisma “Brands That Sell”, smatra da je većina poslovnih knjiga previše teoretska. Zanimljive poslovne knjige su one koje ne samo da prave činjenice, već i pričaju priču na zanimljiv i privlačan način.

Ali danas su poslovne knjige daleko pristupačnije nego prošlih godina – obično su čitljivije, korisnije i zapravo mogu potaknuti više ljudi da čitaju ovaj žanr. Kako je kategorija poslovnih knjiga sazrijevala, upućeni Barnes and Noble izvještavaju da su poslovne knjige među pet najboljih kategorija tvrtke. Svake se godine samo u Sjedinjenim Državama objavi više od 5000 novih poslovnih knjiga, a neki naslovi počinju prodirati na popis bestselera New York Timesa. Ali izvan tih užarenih brojki nalazi se ono što neki rukovoditelji izdavača nazivaju golemim “sivim područjem” u načinu na koji se poslovne knjige prodaju, prate i rangiraju. Otprilike 93% svih poslovnih knjiga nikad se ne pročita (većina čitatelja prođe kroz jedno poglavlje i onda odustane). Mislim da je jedan od problema to što su mnoge poslovne knjige jednostavno preopćenite i ne objašnjavaju čitatelju kako zapravo implementirati svoje ideje, ili ponekad čak ni autori ne znaju kako implementirati svoje ideje. S jedne strane, poslovne knjige se nužno bave generalizacijama – s druge strane vaše se poduzeće nužno bavi specifičnostima – pa tu leži dilema.



Poslovne knjige vrijedan su izvor informacija, kao i informacija o strategijama pojedine tvrtke ili ažuriranih podataka o trenutnom trendu financiranja, intervjua s vodećim poslovnim osobama i prijedloga o načinima kapitalizacije u poslovanju. Može biti teško znati koje su nove poslovne knjige najkorisnije, a nemoguće je naći vremena da ih sve pročitate.

Kućni posao Prijevara

Nema toga više, živjeti za petak i ponedjeljak uvijek dođe prerano. Dan za danom i vaš šef, kad bi samo