HEKLANJE

Prednosti i mane korištenja kreditnih kartica

TEMU APP 100 E KUPON

Većina Amerikanaca živi i preživljava iznad svojih mogućnosti, zahvaljujući kreditnim pogodnostima koje nude kreditne kartice. Istraživanja pokazuju da obična američka obitelj posjeduje najmanje tri kreditne kartice. Sa sigurnošću se može reći da je većina američkog naroda danas duboko u dugovima.

Lako je dobiti kreditnu karticu u Sjedinjenim Državama pod uvjetom da imate dobar kreditni rejting. Tvrtke koje se bave izdavanjem kreditnih kartica razvile su vrlo dobre marketinške strategije slanjem obrazaca zahtjeva za kreditnu karticu svakoj obitelji i mameći ih besplatnim poklonima ako dobiju karticu.



Svatko bi rekao da su kreditne kartice blagodat jer se mogu osloniti na dobru staru plastiku kad god žele nešto kupiti, a za to nemaju gotovine. Međutim, problem dolazi tijekom vremena plaćanja i oni nemaju novca za plaćanje svojih kreditnih kartica.

Kada bi se to dogodilo, iznos glavnice kredita bi se povećao ovisno o ugovorenim kamatama. Ponekad kartične tvrtke već mogu dobiti natrag posuđeni iznos glavnice samo u iznosu kamate koju traže od vlasnika kreditne kartice.

Najbolji savjet za bilo koga je da uopće ne uzima kreditnu karticu i da kupuje u gotovini. Na taj ste način sigurni da imate novca da platite ono što želite i da se ne stavljate na milost i nemilost tvrtki koje izdaju kreditne kartice.

Međutim, posjedovanje kreditne kartice također je obavezno u nekim državama jer je to preferirana shema plaćanja u većini ustanova. Postoje ustanove koje prihvaćaju samo plaćanje kreditnom karticom. Ako se posjedovanje i korištenje kreditne kartice ne može pomoći, tada bi korisnik trebao biti oprezan i trebao bi paziti kako koristiti takvu kreditnu karticu.

Kreditne kartice bi se u idealnom slučaju trebale koristiti samo u hitnim slučajevima, primjerice kada ustanova ne prihvaća gotovinu ili kada morate obaviti hitne kupnje ili plaćanja, a stvarno nemate novca da ih platite. Troškovi liječenja i hrane uklapaju se u popis hitnih troškova koji se mogu platiti putem kreditnih kartica.

Nemojte koristiti svoje kreditne kartice u svrhu kupnje odjeće i drugih luksuznih predmeta koji zapravo nisu unutar vašeg proračuna i nisu potreba. Ponekad se ljudi oslanjaju na plastiku kako bi kupili stvari koje im zapravo nisu potrebne i to ih stavlja u kompromitujuću situaciju kada dođe vrijeme plaćanja.

Prije nego što dobijete kreditnu karticu, provjerite znate li kako se njome služiti i gdje možete dobiti dodatni novac za plaćanje duga za automobil na kredit. Ili se kasnije možete suočiti s pravnim problemima zbog kojih ćete sigurno požaliti.