HEKLANJE

Predviđanje buduće vrijednosti vašeg 401(k)

TEMU APP 100 E KUPON

Ako imate Microsoft Excel (ili bilo koji drugi popularni program za proračunske tablice) pokrenut na vašem računalu, možete koristiti njegovu FV funkciju za predviđanje buduće vrijednosti vašeg 401(k) računa.

Funkcija FV izračunava buduću vrijednost ulaganja s obzirom na njegovu kamatnu stopu,
broj uplata, uplata, sadašnja vrijednost ulaganja i,
izborno, promjena vrste anuiteta. (Više o promjeni vrste anuiteta malo kasnije.)



Funkcija koristi sljedeću sintaksu:

=FV(stopa,nper,pmt,pv,tip)

Ovo malo prilično komplicirano, priznajem. Ali pretpostavimo da želite izračunati buduću vrijednost računa 401(k) koji već ima 10.000 USD i na koji uplaćujete 200 USD mjesečno. Nadalje pretpostavimo da želite znati stanje na računu – njegovu buduću vrijednost – za 25 godina i da očekujete da ćete zaraditi 10% godišnje kamate.

Da biste izračunali buduću vrijednost računa 401(k) u ovom slučaju pomoću funkcije FV, u ćeliju radnog lista unesite sljedeće:

=FV(10%/12,25
Ako imate Microsoft Excel (ili bilo koji drugi popularni program za proračunske tablice) pokrenut na vašem računalu, možete koristiti njegovu FV funkciju za predviđanje buduće vrijednosti vašeg IRA računa.

Funkcija FV izračunava buduću vrijednost ulaganja s obzirom na njegovu kamatnu stopu,
broj uplata, uplata, sadašnja vrijednost ulaganja i,
izborno, promjena vrste anuiteta. (Više o promjeni vrste anuiteta malo kasnije.)

Funkcija koristi sljedeću sintaksu:



=FV(stopa,nper,pmt,pv,tip)

Ovo malo prilično komplicirano, priznajem. Ali pretpostavimo da želite izračunati buduću vrijednost IRA računa na kojem već ima 10.000 dolara i na koji uplaćujete 200 dolara mjesečno. Nadalje pretpostavimo da želite znati stanje na računu – njegovu buduću vrijednost – za 25 godina i da očekujete da ćete zaraditi 10% godišnje kamate.

Da biste izračunali buduću vrijednost IRA računa u ovom slučaju pomoću funkcije FV, u ćeliju radnog lista unesite sljedeće:



=FV(10%/12,25
Postoje dobre vijesti za sve koji se brinu da su njihovi financijski podaci dospjeli u krive ruke. Potrošači sada imaju na raspolaganju novi alat; mogu postaviti “Upozorenje o prijevari” u svoj kreditni dosje.

Upozorenja o prijevari pomažu spriječiti bilo koga da otvori nove račune na vaše ime. Djeluju kao crvena zastavica na vašem kreditnom izvješću, vidljiva samo kada tvrtke pristupe vašoj datoteci kako bi vam eventualno produžile kredit. Da biste postavili upozorenje na svoj račun, nazovite jednu od tri agencije za kreditno izvješćivanje i zamolite ih da označe vaš kreditni dosje zbog prijevare. U roku od 24 sata, upozorenje će biti priloženo vašem kreditnom dosjeu i vaše ime će biti uklonjeno iz unaprijed odobrenih zahtjeva za kredit i osiguranje na dvije godine.

Vrste upozorenja o prijevarama



“Početno upozorenje” bit će aktivno na vašem kreditnom izvješću 90 dana. Upotrijebite ovo ako je netko dobio pristup osobnim podacima koji bi se mogli koristiti za otvaranje računa na vaše ime, kao što je vaš broj socijalnog osiguranja ili vaš datum rođenja. Nakon što se postavi početno upozorenje, potencijalni vjerovnici morat će potvrditi vašu identifikaciju prije produžavanja kredita, stoga biste im trebali dati telefonski broj na koji vas se lako može dobiti. Upozorenje će vam pomoći da budete sigurni da samo vi otvarate račune na svoje ime.

Preporučuje se “Prošireno upozorenje” ako je vaš identitet ukraden. S produženim upozorenjem, vaš će kreditni dosje ostati čuvan sedam godina. Osim toga, vaše će ime biti uklonjeno s popisa marketinških unaprijed provjerenih kreditnih ponuda na pet godina. Kako biste se kvalificirali za prošireno upozorenje o prijevari, morat ćete pružiti dokaz o krađi identiteta, kao što je policijsko izvješće.

Aktivni pripadnici vojske ispunjavaju uvjete za “Upozorenje o vojnoj prijevari”. Ovo upozorenje omogućuje pripadnicima vojske na aktivnoj dužnosti da spriječe bilo koga da otvori račune na njihovo ime dok su u inozemstvu.

Korisni savjeti

• Experian, Equifax i Trans-Union (tri agencije za kreditno izvješćivanje) dijele podatke, tako da će nakon poziva jedne tvrtke, druge dvije dobiti obavijest.

• Ako trebate podnijeti zahtjev za zajam tijekom razdoblja u kojem je vaša kreditna datoteka na oprezu, obavijestite svog zajmodavca.

• Da biste uklonili upozorenje o prijevari, morat ćete poslati pismeni zahtjev jednoj od tri agencije za prijavu kredita.

Traži puno novca

Većina ljudi sanja da zaradi mnogo novca. Pitanje je što to znači? Istina je da je novac vrlo subjektivan. Svakako,