HEKLANJE

Pregled plastične kirurgije

TEMU APP 100 E KUPON

Ako razmišljate o operaciji da biste promijenili svoj izgled, trebali biste znati o plastičnoj kirurgiji s povijesnog i sadašnjeg stajališta.

Pregled plastične kirurgije



Kao elektivna kirurgija, plastična kirurgija često nema objektivnu pokrivenost kakvu bi trebala. Zagovornici kukaju o pozitivnim učincima, dok kritičari tvrde suprotno. Rijetko bilo koja grupa zapravo navodi bilo kakve nesporne stvari o plastičnoj kirurgiji. Pa, mi u ovom članku.

Plastična kirurgija ima dugu povijest. Susrutha, indijski kirurg, prvi je poznati plastični kirurg koji je pružao usluge rekonstrukcije nosa u 8. stoljeću prije Krista. Poznato je da su Rimljani izvodili zahvate plastične kirurgije kako bi promijenili izgled ušiju. Općenito se slaže da je John P. Mettauer prvi plastični kirurg u Sjedinjenim Državama, koji je radio 1820-ih. Plastikos je osnovna riječ za plastičnu kirurgiju, što na grčkom znači oblikovati nešto.

U modernijim vremenima plastična kirurgija postala je jaka metoda za promjenu izgleda. Najčešći zahvati od kojih su najpopularniji prvi su liposukcija, operacije grudi, preoblikovanje nosa, podizanje kapaka, zatezanje trbuha i zatezanje lica. U posljednjih deset godina broj zahvata plastične kirurgije učetverostručio se jer je specijalnost stekla sve veću prihvaćenost i publicitet u televizijskim emisijama.

Kad netko razmišlja o plastičnoj kirurgiji, većina pretpostavlja da se radi o ženama koje mijenjaju svoj izgled. Općenito, ovo je istina. Otprilike 80 posto svih pacijenata na plastičnim operacijama su žene, ali demografija se počinje mijenjati. Iako su sada 20 posto pacijenata muškarci, brojka raste. Kao i žene, muškarci traže liposukciju, preoblikovanje nosa, zatezanje trbuha i podizanje. Ne, ne idu u povećanje grudi, iako smanjenje grudi postaje sve popularnije.

Pomalo kontroverzno, tinejdžeri se sve više podvrgavaju plastičnim operacijama. Osobe mlađe od 18 godina najčešće se fokusiraju na zahvate vezane uz kožu, pri čemu pilinzi kože i postupci mikrodermoabrazije čine više od polovice svih zahvata.

Povijesno gledano, plastična kirurgija bila je relativno neuobičajen zahvat. Kao što ovaj pregled otkriva, medijska izloženost i niže cijene znače da to više nije slučaj.