HEKLANJE

Prije odabira pružatelja web hostinga

TEMU APP 100 E KUPON

Nije svaki plan web hostinga izgrađen na isti način, niti svaki pružatelj web hostinga. Kada počnete kupovati svog sljedećeg pružatelja usluga web hostinga, postoje određeni kriteriji koje ćete htjeti usavršiti, a to su: prostor na disku, propusnost, brzine prijenosa/preuzimanja, sigurnost i pouzdanost, korisnička služba, reference/svjedočanstva i jamstva . U nastavku ćemo ih uzeti jednog po jednog.

Prostor na disku i propusnost
Prostor na disku je prostor za pohranu koji vam vaš pružatelj web hostinga dopušta za sve datoteke koje čine vašu web stranicu (od galerija slika do baza podataka do HTML i ASP dokumenata itd.). Propusnost je količina prijenosa podataka koju vam vaš pružatelj web hostinga dopušta u određenom razdoblju (obično mjesec dana). Prostor na disku je taj koji određuje koliko bogata i razrađena vaša stranica može biti. Propusnost je ta koja određuje koliko prometa možete primiti. Pravilno procijenite za najbolje rezultate — drugim riječima, nemojte potrošiti paket za više nego što vam je potrebno, ali osigurajte si više nego dovoljno da omogućite promet (i rast) koji predviđate u najboljem slučaju.



Brzine prijenosa/preuzimanja
Kada netko posjeti vašu web stranicu na mreži, koliko će vremena trebati da se stranica učita? Sam odgovor na ovo pitanje — i dosljednost kojom ga vi i vaš pružatelj web hostinga održavate — može biti jedinstvena točka koja čini ili uništava vaš posao. Ljudi imaju kratak raspon pažnje, koji je na webu još kraći. Što ih dulje tjerate da čekaju, veća je vjerojatnost da će prestati čekati.

Sigurnost i pouzdanost
Poslužitelji i druga oprema koju pružatelj web hostinga koristi za pokretanje vaše web stranice smješteni su u zgradi koja se naziva podatkovni centar. Ovaj podatkovni centar mora biti što je moguće sigurniji kako bi zaštitio vašu opremu — cijelo vaše poslovanje je u pitanju. To znači 24/7 365 nadzor uživo, obučenim sigurnosnim osobljem i sigurnosnim kamerama. Određene mjere opreza moraju se poduzeti kako bi oprema ispravno funkcionirala u slučaju nužde, kao što su nestanak struje, požar i druge prirodne katastrofe. Ovo dolazi u obliku redundantnih rezervnih izvora napajanja i zaliha goriva kako bi se osiguralo neprekidno napajanje, najsuvremenije tehnologije za detekciju dima i požara, uzbunjivanje i suzbijanje te redundantne kontrole okoliša (tj. sustavi klimatizacije).

Korisnička služba
Je li 24/7 365? Jesu li sve besplatne ili samo određene usluge? Ili ništa od toga nije besplatno? Možete li razgovarati s ljudskim bićem besplatnim telefonom? U kojim područjima? (Europski besplatni broj možda neće biti dostupan iz SAD-a, na primjer.) Koristi li pružatelj web hostinga tikete za upite putem e-pošte ili chat uživo ili oboje? Koliko su opsežni njihovi korisnički vodiči, vodiči i pomoćni dokumenti? Koriste li Flash ili streaming audio/video ili su svi njihovi vodiči za pomoć samo tekstualni?

Svjedočanstva
Tko ih voli? Pametna prodajna stranica sadržavat će izjave kupaca na vlastitoj stranici. Međutim, da biste saznali kome se ne sviđa pružatelj usluga web hostinga, morat ćete malo opširnije istražiti internet. Samo imajte na umu, međutim, ako tražite pritužbe, vjerojatno ćete ih pronaći. Davatelj usluge web hostinga nije imun na staru poslovicu da ne možete ugoditi svim ljudima cijelo vrijeme. Stoga uzmite pritužbe s rezervom i pažljivo ih pročitajte. Je li problem mogao biti kriv korisnik, je li to nešto što nije bilo u rukama davatelja usluga web hostinga ili je to nerazumijevanje politike ili tehnologije ili neki drugi oblik pogrešne komunikacije? Prečesto je jedina vrsta povratne informacije koju će tvrtka dobiti negativna. Ako je pojedinac nadahnut da da pozitivne povratne informacije, treba im dati odgovarajuću težinu.

Jamstva
Baš kao što trebate isprobati novi automobil prije nego što se odlučite na njegovu kupnju, trebali biste moći isprobati davatelja usluga web hostinga i njihove usluge prije nego što se obvežete da on hostira vašu web stranicu. Rijetko (iako povremeno) će to doći u obliku besplatnog probnog razdoblja. Češće nego ne, to će doći u obliku jamstva povrata novca. Dobro s nama. 30 dana je minimum. 90 je posebno lijep.

Dobar pružatelj web hostinga također će obično ponuditi neku vrstu jamstva neprekidnog rada, što znači postotak vremena za koje je zajamčeno da će vaša stranica biti aktivna kada je posjetitelj pokuša posjetiti. Najbolji idu od 99,95% do 99,9999%. Sve dok imaju jedan u rasponu od 99%, možete se osjećati donekle sigurnima.

Posljednje jamstvo koje ćete često vidjeti je jamstvo prilagođenog vremena odziva podrške (iako možda nije tako formulirano). Ovo govori da ste brzo obećali da će predstavnik podrške odgovoriti (bilo telefonom, live chatom ili e-poštom) na “kartu za podršku” ili “upit e-poštom” koji pošaljete. 24 sata je prihvatljivo, iako ćete ponekad vidjeti i 48 i 72. Jamstva odgovora od 3 sata su rijetka i dragocjena.



Pravila nadogradnje/smanje verzije
Jesu li slobodni? Koliko dugo (1 godina, doživotno)? Što ako otkrijete da ste odabrali pogrešan plan za svoje potrebe, ili ste prerasli postojeći plan, ili ste smanjili broj zaposlenih? Nemojte potpisivati ugovore s bilo kojim pružateljem usluga web hostinga koji vas zaključavaju u jedan određeni plan bez ikakvog pribjegavanja ako dođe do takvih situacija. Nema potrebe da plaćate pretjerane naknade da biste izašli iz jednog plana u drugi. Pogotovo kada će vam pristojan pružatelj usluga web hostinga omogućiti promjenu planova kad god to trebate i iz bilo kojeg razloga.