HEKLANJE

Proizvodi za sunčanje bez sunčanja

TEMU APP 100 E KUPON

Sunčanje bez sunca, kao što ime sugerira, je dobivanje preplanulog tena bez izlaganja suncu, a još uvijek daje učinak sličan tradicionalnom sunčanju. Ova metoda tamnjenja ne uključuje pigmentaciju kože ili izlaganje UV zračenju, što je često opasno, da bi se potaknula promjena boje kože. Sunčanje bez sunca također je često netoksično i stoga je sasvim sigurno. Međutim, preplanulost je privremena i istrošit će se ili nestati u roku od nekoliko dana.

Proizvodi za sunčanje bez sunčanja utječu na Stratum Corneum, površinski sloj kože ili najudaljeniji sloj epidermisa, dok je Stratum Basale, najdublji sloj, pod utjecajem sunčanja pod suncem. Danas je na tržištu dostupan širok izbor proizvoda za sunčanje bez sunčanja, kao što su tablete za sunčanje, sredstva za sunčanje ili sredstva za samotamnjenje i bronzeri, dostupni u obliku gelova, losiona, pjena, sprejeva i maramica. Mogu se primjenjivati kod kuće privatno ili profesionalno u toplicama, salonima i drugim zdravstvenim centrima.



Mnogi proizvođači proizvoda za sunčanje i kozmetičkih proizvoda za sunčanje bez sunčanja koriste aktivni sastojak pod nazivom dihidroksiaceton (DHA), bezbojni šećer koji stupa u interakciju s mrtvim stanicama smještenim u stratum corneumu epidermisa, kao aktivni sastojak. To je zato što do promjene boje kože dolazi kada dihidroksiaceton stvara reakciju s aminokiselinama u mrtvom sloju kože. Američka akademija za dermatologiju sugerira da su proizvodi za sunčanje bez sunčanja koji sadrže DHA najučinkovitiji u stvaranju dugotrajne preplanulosti.

Eritruloza, prirodni keto-šećer koji reagira s aminokiselinama u proteinu keratina na vanjskom ili mrtvom površinskom sloju kože, također se često kombinira s DHA kako bi se stvorila dugotrajnija preplanulost bez sunca. Međutim, eritruloza, poput DHA, može uzrokovati kontaktni dermatitis, iritaciju kože koju karakterizira crvena koža koja se ljušti, ponekad s pukotinama ili sitnim mjehurićima.

Druge vrste proizvoda za sunčanje, poput krema za sunčanje, losiona ili tableta obično sadrže aminokiselinu – tirozin. Vjeruje se da tirozin pomaže u stimulaciji i regeneraciji melanina (melanin je pigment i primarna odrednica boje u ljudskoj koži). To, ako je točno, uvelike utječe i ubrzava proces tamnjenja pa se zato mnogi proizvodi za sunčanje bez sunčanja nazivaju akceleratorima tamnjenja.

Tablete za sunčanje također spadaju u proizvode za sunčanje, a često sadrže i kemikaliju – Canthaxanthin. Kemikalija djeluje tako da se taloži i širi po cijelom tijelu, uključujući i kožu nakon konzumiranja, poprimajući narančasto-smeđu boju. Kantaksantin je u osnovi bojilo koje se koristi u hrani pa FDA ne odobrava njegovu upotrebu kao sredstva za tamnjenje. Međutim, mnoge ga kozmetičke tvrtke i dalje koriste u velikim količinama kao aktivno sredstvo u proizvodima za tamnjenje. Također je utvrđeno da kontinuirana uporaba kantaksantina može uzrokovati hepatitis i kantaksantin retinopatiju.

Jedan od nedavnih dodataka lijekovima za sunčanje bez sunca je Melanotan, melanocit (stanice smještene u donjem sloju epidermisa kože) – stimulirajući hormon. Melanotan djeluje inducirajući pigment kože. Iako je opsežno testiran u zemljama poput Australije, još mora biti odobren za klinička ispitivanja u SAD-u.

Lasersko uklanjanje dlačica

Lasersko uklanjanje dlačica jedno je od novijih dostignuća u području kozmetičke medicine. Ovo je tehnologija koja se nastavlja razvijati. Na