HEKLANJE

Razmatranja hostinga za online video

TEMU APP 100 E KUPON

Mnogi webmasteri (vi ste možda jedan od njih) vjerojatno su razmišljali o korištenju videa na svojim web stranicama u promotivne svrhe. Videozapis je izvrstan način privlačenja pozornosti publike.

Međutim, dva najveća problema s videom su veličina datoteke i propusnost.



Veličina datoteke

Videozapis je najveća od svih trenutno raspoređenih datoteka na webu zbog činjenice da ima audio i pokretni video. Ako planirate ugostiti video na vlastitoj web stranici, važno je znati koliko je slobodnog prostora dostupno za vaš račun za web hosting zbog činjenice da vam s videom vrlo brzo može ponestati prostora.

Općenito pravilo je da će videozapis srednje kvalitete zauzeti jedan megabajt po minuti videozapisa. Na primjer, petominutni video u prosjeku bi imao 5 MB.

Širina pojasa

Budući da video ima vrlo veliku veličinu datoteke, također zauzima puno propusnosti. Svaki put kada netko preuzme ili struji video s vaše web stranice, koristi se prevelika propusnost. Opet, trebali biste provjeriti svoj web hosting račun kako biste vidjeli koliko propusnosti imate na raspolaganju.

Na primjer, recimo da imate račun za web hosting koji dopušta pet gigabajta (5 GB) prijenosa podataka mjesečno. Imate jedan petominutni video dostupan za preuzimanje na vašoj web stranici veličine 5 MB. Bez da itko preuzme bilo što drugo, vaš bi video mogao biti preuzet 1000 puta. Međutim, u kombinaciji s vašim web stranicama i slikama taj će se broj značajno smanjiti. Također, ako imate dodatne videozapise za preuzimanje, broj je još manji.

Alternative za hosting videa na vašoj web stranici



Ako hosting vlastitog videa zauzima previše prostora i propusnosti, alternativa je korištenje usluge video hostinga. Dostupne su besplatne i plaćene usluge hostinga. Besplatne usluge su YouTube i Google Video. Za usluge koje se plaćaju, pretražite video hosting na webu i prikazat će vam se mnoštvo opcija.

Prednost plaćenog hostinga je ta što sami možete ugostiti datoteke bez ikakvog “brendiranja” koje vam ne pripada na vašem videu. Za besplatne usluge postoji robna marka koja može odvratiti promet s vaše web stranice.