HEKLANJE

Razmišljanja o izvlačenju iz kreditne katastrofe

TEMU APP 100 E KUPON

Nije tajna zašto su mnogi Amerikanci u dugovima do obrva. Trenutak kada tinejdžer navrši osamnaesti rođendan; ako ne i prije, kartične tvrtke počinju slati ponude za kreditne kartice. Neke od ponuda su izuzetno primamljive, vrišteće promotivne i početne stope od 0% za prvih šest mjeseci ili stope prijenosa stanja osmišljene da vam pomognu uštedjeti novac na postojećem dugu. Mnogi prvi korisnici kreditne kartice nisu u potpunosti svjesni problema koje uzrokuje trošenje kreditnom karticom; misle- “Opa, super, mogu kupiti sada i platiti na kraju mjeseca nakon što dobijem plaću!” Zatim, naravno, kao što su iskusni korisnici kreditnih kartica naučili, kada dođe kraj mjeseca, postoje druge stvari koje se moraju platiti. Vaš auto treba plin. Osiguranje automobila i/ili kredit morate platiti. Trebate par cipela za vjenčanje kćeri sestrične vašeg najboljeg prijatelja. Shvatili ste. Nakon što se uplate ove druge nepredviđene naknade, sretni ste ako bude dovoljno da platite minimalnu uplatu, a kamoli cijeli iznos.

Način razmišljanja tipičnog korisnika katastrofe s kreditnom karticom je “nabavite sada, riješite to kasnije”. Uglavnom, kada jedna kreditna kartica dosegne (ili je prekoračila!) svoj limit, ovaj korisnik samo traži drugu kreditnu karticu ili zajam. Naravno, obično je to s namjerom prijenosa salda na novi račun kako biste dobili bolju kamatnu stopu i imali jednu mjesečnu uplatu, ali zamka je postavljena i vi ulazite ravno u nju.



Ubrzo, imate nekoliko kreditnih kartica, sve sa stanjem koje ne možete otplatiti u mjesec ili dva. Sve su kamate skočile u nebo jer ste propustili mjesečno plaćanje ili ste jednom zakasnili. Sada, kada poštom pošaljete minimalni iznos uplate, on nije dovoljan ni da pokrije financijske troškove i stoga plaćate i još uvijek dodajete iznos novca koji dugujete.

Ovo je katastrofa s kreditnom karticom.

Pa kako se netko izvući iz razmišljanja o katastrofi s kreditnom karticom? Jednom kada imate nekoliko kreditnih kartica i nemate dovoljno prihoda da platite njih i svoje ostale životne troškove, a nema više vjerovnika dovoljno ludih da vam daju više novca – što onda? Vrijeme je da se nosimo s posljedicama neodgovornog trošenja.

Ako stvarno imate prostora na bilo kojoj od svojih kreditnih kartica da potrošite više, morate otkloniti iskušenje. Izrežite svoje kreditne kartice na sitne komadiće i bacite ih. Da, svaki. Nemojte čuvati jednu za “hitne slučajeve” jer iskreno, koliko je tih kreditnih kartica izvorno dobiveno u hitnim slučajevima? Koliki je iznos na kreditnoj kartici zapravo stavljen tamo za pokrivanje hitnih troškova? Ovo je način na koji razbijate razmišljanje o katastrofi s kreditnom karticom. Kreditne kartice nisu najbolji način za dobivanje novca u hitnim slučajevima; pogotovo ako ste već potrošili hrpu novca koristeći ih.

Morate donijeti odluku da PRESTANETE koristiti kreditne kartice. Nije bitno je li mjesec dana prije praznika, je li vrijeme kada ne zarađujete onoliko novca koliko ste navikli ili vam jednostavno “treba” nešto iz dućana. Ako ga ne možete kupiti gotovinom, onda ga nećete ni dobiti!

Vjerojatno mislite da nemate novca da nešto kupite i vjerojatno ste u pravu. To je ono što vam kreditne kartice mogu učiniti. Ono što trebate učiniti je izraditi plan otplate. Izračunajte svoje mjesečne troškove i mjesečni prihod. Odredite gdje možete smanjiti troškove. Možda biste mogli uštedjeti gorivo i zajednički putovati na posao? Možda možete spakirati ručak umjesto da kupujete jedan svaki drugi dan. Napravite kavu kod kuće i uštedite 2 USD dnevno ili 10 USD tjedno (ili više – ovisno o tome koliko šalica kave tjedno popijete u kafiću!) Postoje načini da smanjite svoje troškove. Pronađite ih i činite ih religiozno. Novac koji štedite stavite na račun ili u kasicu prasicu. To postaje vaš “fond za hitne slučajeve”. Trebat će neko vrijeme da raste, ali će s vremenom rasti ako nastavite smanjivati nepotrebne troškove.

Zatim se usredotočite na plaćanje računa kojih se prvo možete riješiti. Trebali biste pronaći svoj najmanji saldo i raditi na tome da na taj račun pošaljete što je više moguće novca dok istovremeno vršite druga plaćanja, kako biste ga isplatili. Nakon što se nešto isplati, imate plaćanje tog računa kojim možete platiti više novca na drugom računu.



To će biti spor i bolan proces. Izlazak iz razmišljanja o katastrofi s kreditnom karticom nije jednostavan – obnavljate se i učite navikama odgovornog trošenja tako što više ne koristite kreditne kartice i otplaćujete svoj dug. Kada konačno budete imali prostora za disanje, nemojte se vraćati korištenju kreditnih kartica. Odgodite kupnju dok ne uštedite dovoljno da je kupite gotovinom. Nemojte ponovno upasti u istu kreditnu zamku iz koje ste se toliko trudili izvući i prije nego što to shvatite, vidjet ćete da vam ne treba dugo štedjeti za kupnju kada nemate poteškoća s mjesečnim otplatama svaki mjesec na stari dug!

Plan za uspjeh

Pokretanje online poslovanja može biti uzbudljiva i zastrašujuća avantura. Prvi korak je stvoriti “nacrt” za uspjeh. Mnogo je stvari koje