HEKLANJE

Raznolik i prekrasan svijet lakova za nokte

TEMU APP 100 E KUPON

Lak za nokte jedan je od najvažnijih sastojaka potrebnih kako bi vaši nokti izgledali lijepo i elegantno.

Kako njegovati nokte i boje za nokte



Njega noktiju važan je element za dobar izgled i njegovane nokte. Nanošenje laka za nokte na okrhnute ili slomljene nokte samo će učiniti da izgledaju još gore. Možete slijediti nekoliko jednostavnih savjeta kako biste izbjegli najočitije zamke i probleme s kojima se susrećete prilikom nanošenja laka za nokte. Prije svega, važno je održavati ruke i nokte cijelo vrijeme vlažnima. Za postizanje željenog učinka možete koristiti kremu za ruke i nokte. Također se savjetuje odlazak na manikuru jednom u 2 tjedna.

Lake za nokte uvijek čuvajte na hladnom mjestu daleko od sunčeve svjetlosti kako biste imali dulji vijek trajanja. Prilikom nanošenja boje za nokte, ravnomjerno pomiješajte boju tako da protresete bočicu i zagrijete je među rukama kako bi lak slobodno tekao. Nanesite caklinu za nokte u 3-4 laka poteza i pobrinite se da nanesete dva tanka sloja pustite da se prvi osuši prije nanošenja posljednjeg. Za maksimalni učinak provjerite je li boja koju koristite kvalitetna i nije prestara. I na kraju zapamtite zlatno pravilo; ‘nikada ne nanosite svježi lak na staru boju’.

Povijest boja za nokte

Od pamtivijeka, od otkrivanja prakse oslikavanja noktiju davne 2800. godine prije Krista, mongolske, afganistanske, australske i razne druge kulture koristile su različite proizvode u nastojanju da uljepšaju i oboje nokte. Dok su Kinezi koristili mješavinu pčelinjeg voska, kore, soka i zgnječenih cvjetnih latica sa stipsom, Egipćani su koristili boju iz biljke kane. Također su koristili zlato i mjed na svojim noktima kako bi im dali dodatni žar! Međutim, niži slojevi društva nisu smjeli nanositi tamne nijanse i morali su se boriti sa svjetlijim nijansama laka za nokte.

Tijekom 19. stoljeća, koncept poliranja noktiju dobio je potpuno novi aspekt. Tijekom tih vremena, nokti su bili lagano obojeni ili nijansirani uljima s mirisom ruže, a zatim su polirani i polirani komadom od jelenske kože. Kasnije su ulja zamijenjena toniranim kremama i puderima, no trend lakiranja noktiju se nastavio.

Vrste lakova za nokte

19. stoljeće doživjelo je različite vrste lakova za nokte. 2 glavna oblika boja koje se danas nalaze su mat boje visokog sjaja ili mat boje za nokte. Ovo su među najpopularnijim vrstama lakova za nokte za svakodnevno nošenje. Mat boje visokog sjaja izgledaju sjajno sa svim vrstama nijansi, uglavnom sa svjetlijim verzijama, dok mat izgled nadopunjuje tamne boje noktiju.



Na kraju krajeva, lak za nokte s visokim svjetlucavim sjajem sve je više u trendu među tinejdžerima koji radije nose sve što ima kričav učinak. Dok su, s druge strane, boje poput mat crne, tamno plave i zelene itd. vrlo popularne među sljedbenicima gothice i punka, i muškaraca i žena. Svijet visoke mode također ide u korak i takva paleta više nije ograničena na buntovnike društva! Trezveno govoreći, poznato je da Francuzi najčešće koriste tjelesne tonove u svojim popularno poznatim francuskim manikurama. Ovaj trend je zahvatio i ostatak svijeta. Popularne su i verzije prozirnih nijansiranja sa svijetlim nevidljivim nijansama koje noktima daju tek tračak zdrave boje. Međutim, ovi su lakovi također sve popularniji među muškarcima, koji su sada svjesniji svoje cjelokupne njege. Među najnovijim trendovima, dizajn noktiju i piercing noktiju također su vrlo popularni.

Lak za nokte u 21. stoljeću

Tek 1720. godine nastao je pravi emajl za nokte koji danas koristimo, zahvaljujući otkriću automobilske boje. Od tada je lak za nokte prošao kroz razne promjene u pogledu kemijskog sastava u nastojanju da postane netoksičan te da bude sve više i više prikladniji za nokte, ali njegov osnovni oblik nije se promijenio. Danas se većina lakova za nokte proizvodi s pigmentom pomiješanim s bojom i otopljenim u otapalima.