HEKLANJE

Rez iznad ostalih

TEMU APP 100 E KUPON

Kada započnete potragu za dijamantima u komadu, najprije želite odrediti određeni rez koji želite. Kada govorimo o rezu dijamanata, mislimo na njihovu duljinu, dubinu i širinu. Iako nećete čuti toliko govora o brušenju dijamanta koliko o njegovim karatima i čistoći, rez dijamanata je zaista jedna od najvažnijih karakteristika u određivanju vrijednosti dragog kamena. To je zapravo jedna trećina odlučujućih čimbenika za cijenu dijamanata u komadu.

Postoji deset različitih vrsta rezova i oblika slobodnih dijamanata. Rasuti dijamanti dolaze u blistavom brušenju, okruglom brusu, smaragdnom brusu, srčanom brusu, asscher brušenju, markiznom brusu, jastučiću, ovalnom brusu, kruškastom brusu i sjajnom brusu.



Najčešći oblik dijamanta je okrugli. Ima više sjaja i disperzije. Drugi, ljubiteljski krojevi nisu tako briljantni zbog svog oblika. Princeza kroj je najpopularniji od ovih otmjenijih krojeva. Postoje varijacije oblika kao što su trilijun, kvadrilijun i dijamanti u obliku bageta.

Princess brušenje, smaragdno brušenje, kvadrilijun, baquette i sjajno brušeni dijamanti varijacije su kvadrata i pravokutnika. Ono što ih čini različitima od jednog do drugog su varijacije stila i broj aspekata koje svaki ima. Rasuti dijamanti u obliku baquette kao i smaragdni rezovi

Dijamanti baquette i smaragdnog oblika su stepenasto rezani, što znači da dizajner polira aspekte duž površine dijamanta u paralelnim redovima. Zbog toga izgledaju poput niza dijamantnih stepenica.

Nasuprot tome, princess brušeni, sjajni dijamanti i kvadrilijunski brušeni dijamanti imaju mnogo činjenica, s toliko raspršenosti i sjaja koliko i briljantni dijamant okruglog oblika.

Blistavi brušeni dijamanti imaju 70 faseta s pravokutnim ili kvadratnim rezom i briljantnim uzorkom. Ovo su zapravo kombinacija smaragdnog reza i okruglog kamena. Prvi ga je dizajnirao Henry Grossbard 1977. Dizajner rasutih dijamanata omogućio je poznavateljima dijamanata da odaberu blistavi brus u kvadratnom ili pravokutnom obliku.

Trillion dijamant je trokutast, briljantan i ima 50 faseta. Sličan dijamant, nešto slabije kvalitete, je trilijan.