HEKLANJE

Sadnja i agrotehnika uzgoja komorača

TEMU APP 100 E KUPON

Priprava sjetvene plohe za komorač mora biti duboka (30-40 cm) s temeljitim površinskim čišćenjem. Obično se nastavlja presađivanjem mladih biljaka s grumenom zemlje u alveole od poliestera ili plastičnog materijala s 40-50 čašica. Pazite da korijeni budu brojni i bijeli i da zračni aparat bude kompaktan (ne veći od 10 cm) i zdrav. Oblikujte redove s razmakom od 50-70 cm i presadite biljčice s grumenom zemlje na red na udaljenosti od 20 cm jedne od druge. Prva presađivanja počinju s početkom kolovoza i protegnu se do prvih dana rujna.

Njega nasada



Velika skrb se mora posvetiti natapanju komorača. Ustvari razdoblje suše, čak i kratka, mogu teško naškoditi razvoju korijena, i prema tomu konačnoj proizvodnji. Natapajte škropljenjem u ograničenim količinama ali stalno, izbjegavajući da se stvore ostatci vode u blizini ovratnika, gdje bi moglo doći do pojave trulenja. Ponovljenim čupanjem i okapanjem postiže se odstranjivanje štetnih trava i lomljenje površinske kore zemljišta, nastale kao posljedica natapanja izvršenog raspršavanjem. Oko dva tjedna prije berbe prelazi se na okopavanje, radi izbijeljivanja, nagrtavanjem zemlje u blizinu zadebljalog ovratnika, na način da isti ostane pokriven i ne prima sunčevu svjetlost Okopavanje će se moći ponoviti više puta sa svrhom održavanja ovratnika što pokrivenijeg.

Berba

Kad se postignu dimenzije tipične za uzgajanu sortu počinje berba koromača. Koristite štihaču za podrivanje biljke čvrsto usidrena u zemlju zahvaljujući vrlo dubokom korijenskom aparatu. Uklonite vanjske listove i vodom operite povrće. Berba se ne smije otegnuti preko druge polovice studenog jer bi mrazevi prouzročili uništenje uroda. U ekstremnim slučajevima prekrijte ‘tkaninom netkaninom’ neobrane biljke. U prosjeku se na 10 m! dobiva 20-30 kg proizvoda.