HEKLANJE

Savjet za zdravlje i ljepotu: Zašto je bez masnoće ne-ne za ljepotu

TEMU APP 100 E KUPON

Bezmasni je gotovo postao kamen temeljac u mnogim kućanstvima. Zasigurno je nešto kao stalnica na jelovnicima modernih restorana. A industrije su se pobrinule za preokupaciju bezmasnosti isporučujući hranu označenu kao bezmasno i s niskim udjelom masti, kao i biljne i medicinske proizvode koji blokiraju metabolizam masti. Ali krajnja crta na frontovima ljepote i zdravlja je da ako želite lijepu kožu s manje bora ili da biste ubrzali svoj metabolizam, trebate jesti pravu vrstu masti.

Brojne su koristi za vašu kožu od svakodnevnog unosa odgovarajućih masnoća. Blagotvorne masnoće potiču proizvodnju kolagena, poboljšavaju protok krvi u podkožnom sloju koji opskrbljuje hranjivim tvarima za stvaranje novih, zdravih stanica kože. Loša kvaliteta protoka krvi ovdje znači nedostatak novih stanica kože. Masti održavaju kožu vlažnom, iznutra. Masti su presudne za apsorpciju vitamina topljivog u mastima – A, D, E i K. A korisni fitonutrijenti poput karotena, likopena i luteina također trebaju mast da bi se apsorbirali.



Na primjer, jedenje salate s preljevom koji sadrži masti povećava apsorpciju ovih fitonutrijenata. Studija, objavljena u Journal of the American College of Nutrition (i na koju se poziva E Angyal u Gorgeous Skin) otkrila je da su oni koji su jeli salatu s malomasnim preljevom imali vrlo malo alfa-karotena, beta-karotena i likopena u krvnim pretragama preuzeto naknadno. Oni koji su uz salatu imali punomasni preljev imali su znatno više razine ovih karotena i metabolita likopena u krvi.

Masti također pomažu u proizvodnji i regulaciji hormona, smanjuju upalu (u svakom slučaju prave masti) i sprječavaju ekcem, psorijazu i gubitak kose.

Prema Erici Angyal, potrebne su vam oko 2 žlice, odnosno 20 grama masti dnevno kako bi se koža mogla sama podmazati i kako bi se moglo apsorbirati dovoljno vitamina A. Vitamin A sprječava prerano starenje.

Erica Angyal preporučuje maslinovo ulje, laneno ulje, orahovo ulje, bučino ulje, kokosovo ulje, ulje sjemenki gorušice, ulje avokada, sojino ulje, ulje makadamije i ulje uljane repice. Ona predlaže korištenje ekstra djevičanskih, djevičanskih, hladno prešanih ulja tamo gdje su dostupna, jer su ona uvijek puno kvalitetnija, a načinom na koji se prerađuju izbjegavaju se nezdrave kemijske promjene u uljima. Od ulja ovdje, mononezasićena ulja su maslinovo ulje, ulje avokada, ulje makadamije, kao i ulje hladnovodnih riba, poput sabljarke, skuše i lososa. Mononezasićena ulja mogu smanjiti bore. Višestruko nezasićena ulja su laneno ulje, ulje oraha, sjemenki bundeve i uljane repice. Iz dolje navedenih razloga, osobno ih ne bih koristio za dobivanje većine potrebnih dnevnih masnoća. Kokosovo ulje je zasićena mast, ali izuzetno dobra za vas.

Kokosovo ulje

Volim ove stvari. Ne samo da ima prekrasnu aromu kada je kvalitetno, hladno prešano kokosovo ulje, već ima i nevjerojatne zdravstvene prednosti koje nadilaze lijep izgled kože. Starenje, uključujući starenje mozga i kože, povezano je s procesom koji se naziva ‘peroksidacija’. To jednostavno znači da slobodni radikali uklanjaju elektron kisika iz masti (lipida) u našim staničnim membranama. Ultraljubičasto svjetlo, od sunca, uzrokuje peroksidaciju nezasićenih masti, kako u laboratoriju tako i na vašoj koži. To povećava brzinu stvaranja bora.

A nezasićene masti, poput običnih biljnih ulja, smanjuju brzinu metabolizma. Nezasićene masti potiskuju odgovor tjelesnih tkiva na hormone štitnjače. Nezasićene masti inhibiraju probavni enzim proteina koji stvara hormone štitnjače, kao i oštećuju mitohondrije u stanicama, što je povezano sa staničnom proizvodnjom energije. Kokosovo ulje poništava te nepoželjne učinke nezasićenih masti.



Kokosovo ulje je nevjerojatno svestrano. Budući da je tako stabilan, može se koristiti u kuhanju bez da se hidrogenizira. I ne mijenja okus hrane, unatoč snažnoj aromi. Kokosovo ulje sadrži masne kiseline srednjeg lanca. One se ne pohranjuju u stanicama kao druge masti, već idu izravno u jetru koja ih pretvara u energiju. Kraća duljina lanca omogućuje im da zaobiđu metabolički put koji druge masti dužeg lanca trebaju koristiti. Kokosovo ulje jedina je zasićena masnoća koja je dobra za tijelo.

Zanimljivo, web stranica dr. Mercole citira članak dr. Raya Peata u kojem on spominje da kada su takozvane esencijalne masne kiseline korištene kod pacijenata hranjenih intravenozno, njihov imunološki sustav je bio potisnut. Stoga se umjesto njega koristi kokosovo ulje. Jedina iznimka su slučajevi kada je potrebna imunosupresija, kao što su pacijenti s transplantiranim organima. Esencijalne masne kiseline su omega 3 i omega 6 višestruko nezasićene masne kiseline. Primjeri su laneno ulje, ulja hladnovodnih riba poput lososa, ulje noćurka i suncokretovo ulje.

Reference:
1. http://www.mercola.com/2001/mar/24/coconut_oil.htm
2. Erica Angyal, Prekrasna koža u 30 dana (Lothian Books, 2005.)



Uskočiti u tuđu kožu

Svi smo čuli izreku, ne možeš poznavati osobu dok ne prijeđeš milju u njezinim cipelama. Ova tehnika je figurativni izraz

Provjerite kreditno izvješće

Treba pregledati njihovo kreditno izvješće svake agencije za izvješćivanje o kreditnoj sposobnosti barem jednom godišnje. Bit će korisno znati u

Analiza konkurenata u tražilicama

Analiza konkurentske web stranice može se činiti velikim poslom. Ipak, trebali biste razmišljati da ćete ovo učiniti kao iskustvo učenja.