HEKLANJE

Savjeti za ambicioznu poduzetnicu

TEMU APP 100 E KUPON

Žene su dio današnjeg poslovnog svijeta jednako kao i muškarci. S obzirom na to da mnoge žene odluče započeti karijeru prije nego što steknu obitelj i djecu, ili odluče raditi oboje u isto vrijeme, čovjek bi pomislio da će se teren za igru početi pomalo izjednačavati. No letimičan pogled na istraživanje pokazuje da to nije tako. Stakleni strop je još uvijek prisutan u mnogim slučajevima, a pritisak da se radi više posla za manju plaću još uvijek prevladava u današnjem korporativnom okruženju. Iz tog i drugih razloga, neke žene odlučuju krenuti putem malog poduzeća i postati same svoje šefice, gdje je strop nisko onoliko koliko oni sami sebe čine. Evo nekoliko stvari koje ambiciozne poduzetnice moraju imati na umu prije pokretanja vlastite tvrtke.

Prvi važan korak prema uspješnom vlasništvu nad poduzećem je okružiti se i razgovarati sa što više poslovnih stručnjaka. To uključuje odvjetnika koji vam može pomoći oko detalja sastavljanja ugovora zaposlenika, ugovora o izgradnji i poslovnih dogovora. Također uključuje i računovođu, koji je neophodan za uspješan razvoj svakog novog posla i sastavni je dio bilo kojeg postojećeg. Također bi mogla biti mudra ideja da se obratite poslovnom treneru ili jednostavno nekome tko je već prošao kroz ringer i izađete s druge strane s uspješnim poslovanjem. Ova vrsta stručnosti može biti neprocjenjiva za svakoga tko pokreće vlastiti posao. Oni vam mogu pokazati koje zamke treba izbjegavati i kamo ići za osnovne potrebe pokretanja (kao što je gdje nabaviti kapital).



Drugi korak je odrediti kakvu vrstu poslovnog osiguranja trebate. To se može učiniti proširenjem vlasničkog osiguranja na vaše poslovanje ili pronalaženjem zasebne police kontaktiranjem neovisnog agenta. Obavezno razgovarajte s nekim profesionalcima na tom području i obavite kupovinu prije nego što se odlučite za policu osiguranja. Nisu svi stvoreni jednaki.

Treće, morat ćete odlučiti želite li uzeti partnera ili ne. Mnogo je prednosti i mana kada je u pitanju stvaranje poslovnog partnerstva. Može vam osigurati dodatni početni kapital, ali također može vaše ideje staviti na milost i nemilost drugoj zainteresiranoj strani. Ipak, ako je stranka inteligentna i pametna u poslovanju, njihova bi vam analiza mogla koristiti.

Nakon dovršetka gornjih koraka, trebali biste izraditi poslovni plan koji detaljno opisuje misiju, ciljeve i troškove vašeg poslovanja za prvu poslovnu godinu. To vam neće samo pomoći u vođenju vašeg poslovanja i osiguravanju da ostanete na vrhu svojih ciljeva, već će biti ključno kada tražite vanjski kapital. Ulagači obično ne ulažu iz dobrote svog srca. Žele znati da će nešto vratiti. Poslovni plan im može pokazati kako će to moći učiniti. Sa svojim poslovnim planom u ruci i dovršenim gornjim koracima, bit ćete na dobrom putu prema uspješnom vlasništvu tvrtke.