HEKLANJE

Savjeti za anonimno surfanje internetom

TEMU APP 100 E KUPON

Dakle, razgovarajmo o privatnosti, a onda o tome kako je nemaš. Tako je, ako surfate internetom, a ne radite to putem nekog proxy poslužitelja treće strane, web stranice kojima surfate potencijalno mogu saznati sve o vama – vašim navikama, vašim željama i nesviđanjima, kome kupujete i više .

Na ovaj način, oglašivači mogu poslužiti te dosadne skočne oglase, špijunski softver se može tiho preuzeti na vaše računalo u pozadini i pratiti svaki vaš pokret, vladine agencije mogu vas promatrati, a hakeri se mogu uvući u vaš tvrdi disk i ukrasti vaš svijet.
Još uvijek paranoičan?



Ako niste, polako ponovno pročitajte početak ovog članka. Dok to čitate, imajte na umu da špijunski softver oglašivača može telefonirati u vaše privatne podatke za buduću upotrebu dok čitate.

Što je anonimno surfanje? Sjećate se stare ključne riječi: “Na Internetu nitko ne zna da ste pas?” Pa, ako prakticirate Anonymous Web Surfing 101, nitko neće znati je li vaš Fido, obiteljski ljubimac u potrazi za najnovijom ludilom u hrani za pse ili papagaj koji traži toplije podneblje.

Ali ozbiljno ljudi, jednostavno rečeno, anonimno surfanje webom briše svaki trag o tome gdje ste bili ili išli na internetu.

Vaš privatni svijet ostaje privatan i nitko, čak ni vaš pružatelj internetskih usluga (to je tip kojem plaćate 20 do 40 dolara mjesečno da se nađe na mreži) neće imati pojma tko ste. Tako je nekad bilo, tako i treba biti. Razdoblje. Kraj priče.

Osim jednostavne paranoje, ljudi imaju razne razloge za anonimno surfanje, od općeg straha zbog gubitka privatnosti do želje da svoje osobne stranice za surfanje koje posjećuju na poslu zadrže podalje od znatiželjnih očiju svojih poslodavaca.

Osim očitog, što špijunske web stranice traže i kako to postižu. Web-mjesta koriste razne metode za prikupljanje podataka, od najosnovnijih, a to je vaša IP adresa do postavljanja kolačića na vaše web-mjesto.

Vaša IP adresa je mjesto odakle ste krenuli, kao i vaša kućna adresa. Kolačići su mali komadići informacija postavljeni na vaše računalo koji prate vaše navike.



Jedan od najlakših kolačića čuva Internet Explorer, kada posjetite web stranicu i prijavite se na nju, IE će vas pitati želite li da zapamti vaše korisničko ime i lozinku. Ako kažete da, preuzet će malu datoteku s tim podacima na vaš tvrdi disk. Zauvijek više, ili dok ne izbrišete svoje kolačiće u IE-u, kad god posjetite tu stranicu, ona će automatski ispuniti vaše podatke za prijavu.

Fino, ha? Pa to je u redu. Ali što je s kolačićima koji se preuzimaju i za koje ne znate. Tu dolazi siva zona zadiranja u privatnost. Tu se također zaustavlja anonimno surfanje internetom.

Web-mjesta koriste razne tehnike za prikupljanje i uspoređivanje ovih informacija, no dvije najosnovnije su ispitivanje vaše IP adrese i postavljanje kolačića na vaše računalo. Usklađivanje vaše IP adrese s vašim kolačićima olakšava im izradu osobnih profila. Ako želite vidjeti kakve informacije stranice mogu prikupiti o vama, idite na ove dvije stranice koje zaviruju u vaš preglednik i izvještavaju o onome što pronađu.



daje opsežno izvješće plus uvod u privacy.net koji vam pokazuje više o kolačićima, daje vam pogled na ono što drugi vide kada gledaju u vaše računalo i više.

Browse Spy koji se nalazi na ulazi čak i dublje u vaš sustav i daje zapanjujuće izvješće o tome što se nalazi na vašem sustavu sve do softvera koji posjedujete.

Sada kada znate zašto biste trebali surfati anonimno i koliko je drugima lako narušiti vašu privatnost, kako to spriječiti? Zapravo je lakše nego što mislite.



Postoji nekoliko softverskih paketa za anonimno surfanje. Osobno mi se sviđaju Tor i Vidalia koji se nalaze ovdje. Radi u pozadini kroz moje postavke Firefoxa, i dok malo usporava moje surfanje, kombinaciju Tor/Vidalia malo je nezgodno postaviti pa ako vam nije potrebna jaka zaštita, možda ćete htjeti odabrati jednu dolje navedenih paketa. U svakom slučaju, više se ne moram pitati tko me virtualno prati i bilježi.

Poput većine anonimizatora, šalje moje podatke kroz poseban niz računala koji se nazivaju proxy poslužitelji koji me štite od web stranica kojima kontaktiram.

Moje računalo kontaktira proxy poslužitelj umjesto izravno web stranice. Web stranica, pak, ne vidi mene, vidi IP adresu proxy poslužitelja, a proxy poslužitelji su poput nosača zrakoplova na mreži.

Imaju toliko oružja za blokiranje kolačića, skočnih prozora i drugih web parazita da se nikada ne zaraze niti proslijede bilo što svojim klijentima.

Ostali programi koji olakšavaju anonimno surfanje uključuju Guardster, SnoopBlock i Mega Proxy and Anonymizer. Moj drugi omiljeni anonimizator je jedan od četiri koja sam upravo naveo. Anonymizer je prepoznat kao vođa čopora i relativno je jednostavan za korištenje.

Tu sam počeo prije nego što sam se počeo baviti poslužiteljima i sličnim, i stvarno je dobar za zaštitu od surfanja webom.

Na kraju, ako ste na poslu i ne možete učitati hrpu stvari na svoju radnu stanicu, jednostavno odsurfajte. Temelji se na webu, jednostavan je i nema ništa za preuzimanje, pravi božji dar. Dajte im donaciju i možete se prijaviti i surfati do mile volje.

Nije najljepša stranica za pogledati, ali je funkcionalna i nikada me nije iznevjerila zbog brzog prikrivanja.

To se postiže tako što vas posebno računalo — koje se naziva proxy poslužitelj — štiti od web stranica kojima kontaktirate. Vaše računalo kontaktira samo proxy poslužitelj, koji umjesto vas kontaktira web mjesto.

Web stranica pak vidi samo vaš proxy poslužitelj, a ne vas. Osim skrivanja vaše IP adrese, proxy poslužitelj obično blokira kolačiće, skočne prozore i druge dosadne web parazite.

S nekim sustavima morate otići na web stranicu anonimne usluge i od tamo pristupiti svojoj omiljenoj web stranici. S drugima preuzimate i instalirate softver koji umjesto vas pronalazi anonimni poslužitelj.

Postoje brojne usluge i programi koji olakšavaju anonimno surfanje kao što su Guardster, SnoopBlocker i Mega Proxy, ali Anonymizer je pionir i priznati vođa čopora.

Proizvodi za uređenje doma

Preuređenje doma nije samo zamjena dotrajalih kuhinjskih, kupaonskih elemenata, namještaja i rasvjete. Uređenje ili uljepšavanje opće atmosfere – što će

Savjeti za partnerski program

Kako da počnem? Affiliate marketing je lako započeti. Sve što trebate je web stranica koja cilja na određenu nišu. Specijalizirane