HEKLANJE

Savjeti za izgubljenu ili ukradenu kreditnu karticu

TEMU APP 100 E KUPON

Ako imate kreditnu karticu, velika je vjerojatnost da ćete nekad u životu izgubiti karticu ili vam je ukrasti. Iako se ovo može činiti kao noćna mora, postoje načini da brzo i jednostavno riješite problem bez gubitka sposobnosti trošenja novca ili gubitka novca.

Evo nekoliko savjeta o tome što učiniti ako vam je kartica izgubljena ili ukradena i kako spriječiti da se to dogodi:



Otkaži što prije

Ako znate da je vaša kartica izgubljena ili ukradena, otkažite je prvom prilikom. Što brže otkažete karticu, manja je šansa da je netko drugi iskoristi i brže vam se može poslati druga kartica. Brojeve tvrtke koja vam je izdala kreditnu karticu uvijek trebate čuvati na više mjesta kako biste je mogli nazvati čak i ako vam otmu novčanik.

Pregledajte svoje izjave

Ako vam je kartica ukradena ili ne, trebali biste redovito pregledavati svoje izjave kako biste provjerili nepravilnosti. Ako je netko došao do broja vaše kartice ili klonirao vašu karticu, mogao bi kupovati stvari s vaše kartice čak i ako je još uvijek imate. Ako vidite bilo što sumnjivo, odmah se obratite izdavatelju kartice.

Oprezno s papirologijom

Sve papire koji se odnose na vaše kartice treba čuvati na sigurnom mjestu. Ako bacate stare izvode, pobrinite se da ih pravilno zbrinete. Najbolji način da se riješite bankovnih podataka je da ih temeljito usitnite kako ih ljudi ne bi mogli koristiti za dobivanje podataka o vašem računu.

Budite oprezni s PIN-om



Čak i ako se netko dokopa vaše kartice, ako imate sigurni PIN, malo je vjerojatno da će moći koristiti karticu. Vodite računa da vaš PIN ne bude nigdje zapisan, posebno u blizini vaših kartica. Također, nikada nikome ne dajte svoj PIN, čak ni prijateljima i obitelji. Ako je vaš PIN siguran, vaša kartica će biti sigurnija.

Nabavite osiguranje

Jedan od najboljih načina da zaštitite svoje kartice je osiguranje zaštite. Ako su vaše kartice izgubljene ili ukradene, tada ste zaštićeni od bilo kakvog gubitka. Ako koristite neovisnu tvrtku, tada možete registrirati sve svoje kartice kod njih i prijaviti više gubitaka odjednom. Tvrtka za registraciju također će zatražiti nove kartice za vas.



Nosite samo ono što vam je potrebno

Drugi način da spriječite gubitak ili krađu je da svaki put nosite samo one kartice koje su vam potrebne. Malo je vjerojatno da će vam trebati sve kartice svaki put kad izađete van. Ako ih držite kod kuće, manja je vjerojatnost da će ih trebati zamijeniti. Samo izvadi ono što ti treba.
Nemojte paničariti

Ako vam karticu ipak ukradu ili je izgubite, ostanite mirni. Ako slijedite sve ove korake, imat ćete novu karticu za otprilike tjedan dana i nećete izgubiti novac od neovlaštene potrošnje.