HEKLANJE

Savjeti za sigurnost kreditne kartice

TEMU APP 100 E KUPON

Što je od sljedećeg najveća prijetnja sigurnosti vaše kreditne kartice?

a) Kupnja putem interneta kreditnom karticom
b) Kupnja u pravoj trgovini s vašom kreditnom karticom
c) Naručivanje nečega preko telefona sa svojom kreditnom karticom



Odgovor bi vas mogao iznenaditi. To je b – kupnja u pravoj trgovini s kreditnom karticom. Unatoč svim kontroverzama i publicitetu oko internetskog krađe identiteta i krađe identiteta, kupnja putem interneta relativno je siguran proces. Mnogo je vjerojatnije da će prevaranti s kreditnim karticama doći do brojeva vaše kreditne kartice i ID podataka hakiranjem u računalo banke ili kartičarske kuće nego hakiranjem poslužitelja internetske trgovine.

Istina je da postoje neki opasnosti za korištenje kreditnih kartica u BILO KOJOJ situaciji – i postoje načini da zaštitite svoje podatke i sigurnost bez obzira gdje kupujete sa svojom kreditnom karticom.

Kada kupujete online…

•Kupujte samo na renomiranim stranicama . Ako web stranica za kupnju postoji već neko vrijeme, prilično je dobro kladiti se da je legitimna.
•Uvijek upišite naziv stranice u adresnu traku preglednika umjesto da kliknete na vezu u svojoj e-pošti. Tako ćete biti sigurni da idete na stvarnu stranicu tvrtke, a ne na lažno ogledalo.
•Koristite online uslugu prijenosa novca radije nego svoju uobičajenu kreditnu karticu. Možete financirati račun putem usluge kao što je Paypal putem vaše kreditne kartice ili bankovnog računa – ali vaši podaci nisu slobodno dostupni. Kada plaćate putem PayPala, jedina informacija koju prodavač dobiva o vama je vaša adresa e-pošte.

Kada kupujete u pravoj trgovini…

•Pazite na svoju kreditnu karticu. Trgovine s najnovijom tehnologijom u skeniranju kreditnih kartica nikada neće čak ni rukovati vašom karticom – sami je gurnete u skener i ona nikada ne napušta vaše vlasništvo. U trgovinama koje još nisu tako popularne, pratite što se događa s vašom karticom i UVIJEK uzmite račun za kreditnu karticu. Dok svi ne budu koristili najnovije skenere i pisače koji ispisuju samo zadnje četiri znamenke vaše kreditne kartice, odbačene potvrde kreditne kartice najlakši su način za lopove da dođu do brojeva vaše kreditne kartice.

Kada kupujete telefonom…



•Nikada, nikada, nikada ne dajte brojeve svoje kreditne kartice nekome tko vas je nazvao. Bez obzira koliko dogovor zvučao dobro, inzistirajte na tome da vam se da vremena da potvrdite identitet i društvo osobe s kojom razgovarate.

Kao što vidite, većinom je sve u zdravom razumu potrebno kako bi podaci o vašoj kreditnoj kartici bili sigurni!