HEKLANJE

Šokantna istina o vašim kreditnim karticama!

TEMU APP 100 E KUPON

Novopronađena studija zaključila je da su potrošači povećali svoj dug za 3,6% prošle godine nakon povećanja od 8,6% u 2004. U istom dvogodišnjem razdoblju, minimalne mjesečne otplate porasle su za 10%. Experianov “National Score Index” također je otkrio da se broj zakašnjelih plaćanja povećao za gotovo 20% između 2004. i 2006. “Index” se temelji na nacionalnoj analogiji s milijunima potrošačkih kreditnih profila. Ove brojke isključuju hipotekarni dug.

U veljači 2004. prosječni dug iznosio je 10.371 USD s prosječnim plaćanjima kreditnom karticom od 489,00 USD.



U veljači 2005. prosječni dug po kreditnim karticama porastao je na 11.261 USD.

U veljači 2006. prosječni dug po kreditnim karticama porastao je na 11.669 USD.
Izvor: Experian’s National Score Index

To su jednostavno prosjeci. Većina ljudi ima puno više duga na kreditnoj kartici od navedenih 11.669 USD.

Postoji logika iza cijelog ovog ludila i ona je istovremeno uznemirujuća i prijeteća. Ako kasnite 3 dana s jednom kreditnom karticom, bit će navedena u vašem kreditnom dosjeu kao da kasni 30 dana. To je format koji kreditni uredi koriste za kategorizaciju kašnjenja. Ako kasnite 31 dan, ta će kartica biti otkrivena kao da kasni 60 dana i tako dalje. Shvatili ste opću ideju.

A sada onaj uznemirujući dio. Dok kasnite s jednom kreditnom karticom, ostale vaše kartičarske kuće prate vašu kreditnu datoteku na dnevnoj bazi. Kad vide da ste zakasnili s jednom karticom, mogu i hoće povisiti vašu kamatu na ono što žele. To je sasvim prihvatljivo, jer su oni dali najveći doprinos prošloj političkoj kampanji. Primijetite da nisam rekao da je legalno, samo prihvatljivo.

Vidite, tvrtke koje izdaju kreditne kartice žele da zakasnite, bilo s njima ili s nekim drugim. Dugoročno im to donosi mnogo novca. S novim zakonima o stečaju koji su stupili na snagu, bit ćete bankrotirani prije nego uopće budete mogli podnijeti bankrot. A nakon što podnesete dokument, morat ćete platiti (iz svog džepa) pohađanje tečajeva kreditnog savjetovanja. U ovim razredima, agencija za kreditno savjetovanje će u osnovi odlučiti jeste li ili niste kandidat za bankrot! Ako ste kandidat, možete izgubiti sve. Ako niste kandidat (prema agenciji za kreditno savjetovanje), oni će preuzeti kontrolu nad vašom plaćom i kasnit će vam mjesečne rate. Vaš će kreditni dosje ionako biti uništen. Jednostavno nećete imati bankrot naveden u vašem kreditnom dosjeu. Zapravo, postat ćete surfač za kraljevstvo.

Razlog zašto prvo morate proći kreditno savjetovanje je poznata činjenica koja je skrivena na običnom mjestu. Tvrtke za kreditne kartice posjeduju i upravljaju agencijama za savjetovanje o potrošačkim kreditima. Oglašavaju se kao neprofitni, ali zapravo rade za tvrtke koje izdaju kreditne kartice. Sve je u financijskom svijetu povezano, bilo linearno ili ne.