HEKLANJE

Što je bloganje: novi oblik novinarstva ili samo način zarade na internetu?

TEMU APP 100 E KUPON

Jeste li se ikada zapitali zašto je većina današnjih tinejdžera ovisna o internetu? Pa ima sve što je potrebno mladom istraživačkom umu. Od pregledavanja interneta za istraživanje dokumenata, kupovine, kuhanja, igranja igara, chata i čitave gomile stvari koje se nalaze unutar ponude web stranice.
Da, sve ovo, uključujući jedan povučeni dio života tinejdžera koji je njihov dnevnik. Ne vjerujete mi? Zatim se pokušajte odmah spojiti na internet i vidjeti koliko je toga dostupno danas.
Osim što je prozor kroz koji čitatelji mogu vidjeti što je autoru na umu, blog mu omogućuje da razradi činjenice ili da nažvrlja bilo koju ideju koja mu padne na pamet. Blog je pojednostavljeni izraz za “web blog” – medij nove generacije za pisanje članaka, eseja, izjava i slično.
Obično se sastoji od tekstova ili ponekad slika i multimedijskih tema. Ako ste umorni od zapisivanja svakog pojedinog detalja o vrijednosti vašeg života na papiru, zašto ne isprobati novi modni trend novinarstva koji je bloganje. Bloganje doslovno znači dijeljenje komentara života putem interneta.
To je ažuran izvor. Slijed događaja. Vječni eksponat kreativnosti i stila. Otvor za sebe.
Popularnost bloga dolazi u različitim područjima. Svatko može napisati sve što mu padne iz glave. Bilo da šetate po sunčanom danu ili uronite u divlje vode Kalifornije, služi kao dnevnik i lako se ažurira. Ono što je dobro kod bloganja je to što nije ograničeno uređivanjem i jeftino je.
Komercijalna brzina bloga ovisi o instinktu pisca da stvori dostojan članak. Bilo formativno ili informativno, racionalno ili iracionalno, sve dok čitatelji mogu vizualizirati ono što je autor objavio na vašem blogu je hit.
Tehničke specijalnosti i vještine, nisu potrebne. Sloboda izdavanja, prednost. Sve što je potrebno je da imate duhovit um, želju da podijelite ideje i dio svoje priče, i malo znanja da se prebacite na internet. Gramatičke greške su dobrodošle. Nema urednika i izdavačkih kuća koje bi zadovoljile. Novinarstvo bez pravila ili smjernica koje treba slijediti, a ono što je najbolje je da čitatelji mogu objaviti komentar ili biti inspirirani da ga napišu.
Bloganje ne bi bilo teško ako imate prave recepte. Ne samo članak u jednostavnom tekstu, blog se može poboljšati ili pretvoriti u druge vrste poput audio bloga ili video bloga. Danas su blogovi sofisticiraniji i napredniji. Element bloga počinje od dobrog i zadivljujućeg naslova do osobnog profila autora. Ovdje su uključeni post na blogu, permalink (kombinirani izraz za “stalnu vezu”) i komentari čitatelja.
Moj prijatelj je bloger. Zabavljala bi se objavljivanjem blogova na svojoj web stranici. Rekla mi je da je bloganje prednost za nju da govori svijetu stvari koje je drže zatvorenom. I citiram: “Ja sam internetski ovisnik. Nisam veliki ljubitelj novinarstva ili bilo kakvog pisanja.
No, sve se promijenilo kada je blogerska groznica ušla u internetsko društvo. Više sam cijenio kada sam osjećao da je sve što je napisano stvarno, a ne samo obavezna mamac za isporuku informacija. Upravo tada sam postao dio šire slike.”
Zarobljeni u svijetu neželjenih mišljenja, bloganje je prednost. Ali sve ima svoje posljedice. Blogovima je mnogo teže upravljati nego s elektronskim medijima. U politički osjetljivim pitanjima, blogovi se mogu smatrati političkim neprikladnim. Rezultati se pokreću suzbijanjem blogera i izricane su kazne. Još jedan težak slučaj je pitanje klevete i odgovornosti.
 
Ipak, bloganje još uvijek postoji. Dakle, ako ste tip koji zna pisati, pokušajte s bloganjem. Nikad ne znaš koliko bi to doprinijelo društvu i vašim džepovima.