HEKLANJE

Što je menstrualna nepravilnost i zašto se događa?

TEMU APP 100 E KUPON

Vaginalno krvarenje koje se javlja u mjesečnim ciklusima definira se kao menstruacija ili menstruacija. Ova krvarenja, poznata i kao menstruacija ili menstruacija, javljaju se kao rezultat reproduktivnog sustava žene koji se obnavlja svakog mjeseca.
Što je menstrualna nepravilnost?
Žene imaju menstruaciju od 12. do 13. godine do 40. godine kada ulaze u menopauzu. menstrualno krvarenje; To je vaginalni iscjedak materničnog tkiva pripremljen za trudnoću, kao rezultat neoplodnje jajne stanice i sperme, pa se trudnoća ne razvija. Menstrualno krvarenje obično se javlja svakih 21-35 dana. Traje 4-8 dana. Od adolescencije do menopauze očekuje se redovito ponavljanje ovog procesa. Menstruacija se ne primjećuje tijekom trudnoće i dojenja (početak).
Obično bi razdoblje između dva razdoblja trebalo biti između 21-35 dana. Skraćivanje ovog razdoblja, produljenje ili abnormalni prekid razdoblja naziva se menstrualna nepravilnost.
Oligomenoreja (rijetke menstruacije); To je naziv za razdoblje između dva razdoblja dulja od 35 dana.
Polimenoreja (česte menstruacije); Nazvan je jer je razdoblje između dva komada manje od 21 dana.
hipermenoreja; mjesečnice su više nego normalne i zgrušane.
Amenoreja (izostanak menstruacije); Dijeli se na primarnu (primarnu) i sekundarnu (sekundarnu) amenoreju. Primarna amenoreja je izostanak menstruacije do 15. godine. Sekundarna amenoreja je prestanak menstruacije dulje od 6 mjeseci kod žene koja je ranije imala menstruaciju.
Menoragija se također može klasificirati kao “menoragija” i “menometroragija” prema količini menstrualnog nepravilnog krvarenja.
Menoragija; Povremeno krvarenje u redovitim razmacima, ali dugo.
Metrorgija; Neredovita i česta menstrualna krvarenja bez obzira na količinu krvarenja.
Menometroragija; Krvari u nepravilnim razmacima, pretjerano i dugo. Fibroidi i / ili tumori koji se razvijaju u maternici, intrauterina upotreba uređaja, ciste na jajnicima najčešći su uzročnici menometroragije.
Što uzrokuje menstrualnu nepravilnost?
Uzroci oligomenoreje (rijetke menstruacije):
Žene koje koriste hormonalne metode kontrole rađanja mogu imati rijetka razdoblja do 3-6 mjeseci od početka. U nekih se žena menstruacija može potpuno zaustaviti.
To se može primijetiti kod mladih žena koje jako vježbaju.
Oligomenoreja se može vidjeti kod žena koje su tek ušle u pubertet i približavaju se menopauzi zbog kolebanja razine hormona.
Ova se situacija može razviti u žena s poremećajima prehrane poput anoreksije i bulumije.
Žene s bolestima povezanim s hormonalnim nepravilnostima poput dijabetesa i štitnjače mogu imati rijetka razdoblja.
Uzroci polimenoreje (česte menstruacije):
Stres može poremetiti hormonalnu ravnotežu u našem tijelu. Poremećaj hormonske ravnoteže također može dovesti do čestih menstruacija.
· Infekcije i spolne bolesti također mogu uzrokovati polimenoreju. Osim menstrualnih nepravilnosti; Mogu postojati i drugi simptomi kao što su iscjedak iz rodnice, svrbež i peckanje tijekom mokrenja.
Bolest koja se naziva endometrioza; To je stanje koje karakterizira prisutnost tkiva koje bi se normalno nalazilo u sluznici maternice, u jajnicima ili jajovodima. Pacijenti s endometriozom doživljavaju bolne i obilne menstruacije. Mogu krvariti između menstruacija.
Menopauza znači kraj menstrualnih ciklusa u žena. Iako se razlikuje od žene do žene, obično se to vidi potkraj 40-ih. To može dovesti do menstrualnih nepravilnosti s promjenom razine hormona u tijelu.
Povećana aktivnost hipofize, neadekvatna prehrana i psihološki poremećaji među su uzrocima menstrualnih nepravilnosti.
Uzroci primarne amenoreje:
Bolesti štitnjače,
Bolesti zbog kojih se reproduktivni organi ne razvijaju pravilno (poput Turnerovog sindroma),
Preuranjeno zatajenje jajnika,
Obiteljski kasni početak puberteta,
Promjene u razini hormona,
Može se računati kao nemogućnost krvarenja da izađe zbog potpuno zatvorene himena (himena).
Uzroci sekundarne amenoreje:
trudnoća,
Bolesti štitnjače,
Stanja s visokom razinom prolaktinskog hormona u krvi, poput dojenja,
Antidepresivi,
Preuranjeno zatajenje jajnika,
Poremećaji prehrane poput anoreksije, bulimije,
Tumori mozga,
Kronična bolest,
· PCOS (sindrom policističnih jajnika) su poremećaji poput Cushingove bolesti.
Kao što vidite, ‘Što uzrokuje menstrualne nepravilnosti?’ Mnogo je odgovora na pitanje. Mnogo različitih bolesti može uzrokovati menstrualne nepravilnosti na mnogo različitih načina. “Uzrokuje li prehlada menstrualne nepravilnosti?” je također jedno od često postavljanih pitanja, ali nema dovoljno studija o ovoj temi. Liječniku će pomoći da pronađe razlog za bilježenje prateći menstrualne dane, trajanje i količinu kod pacijenta.
Koji su simptomi menstrualne nepravilnosti?
Simptomi za oligomenoreju; Mogu se računati razdoblja između dva razdoblja dulja od 35 dana, manje od devet razdoblja godišnje, neredovita razdoblja i lakša razdoblja od uobičajenih.
Simptomi polimenoreje mogu se razlikovati ovisno o osnovnom uzroku. Simptomi kao što su vrućica, iscjedak iz rodnice i svrbež mogu se vidjeti kod polimenoreje uzrokovane infekcijom. U slučaju endometrioze, mnogi različiti simptomi kao što su grčevi, bolna menstruacija (dismenoreja), bolovi tijekom spolnog odnosa, prekomjerno menstrualno krvarenje, bolovi tijekom stolice mogu se pojaviti u dane neposredno prije početka menstruacije.
Prije menopauze, polimoreju mogu pratiti stanja poput vrućina i suhoće rodnice. U polimenoreji povezanoj s poremećajima prehrane, može se primijetiti brzi i prekomjerni gubitak kilograma.
Simptomi amenoreje variraju ovisno o uvjetima koji uzrokuju prestanak menstruacije. Primjerice, u žena s sindromom policističnih jajnika (PCOS), osim amenoreje, uočavaju se i različiti simptomi kao što su povećani rast kose, rezistencija na inzulin i debljanje.
Sprečava li menstrualna nepravilnost trudnoću?
Nepravilnosti menstruacije mogu se pojaviti iz mnogo različitih razloga. Ne sprječava trudnoću svaka menstrualna nepravilnost. Međutim, neke bolesti koje uzrokuju nepravilnosti mogu ometati trudnoću. Bilo bi korisno da se žene s neredovitom menstruacijom posavjetuju s liječnikom specijalistom i pregledaju te da dobiju odgovarajući tretman za osnovni uzrok.
Koje su štete zbog menstrualne nepravilnosti?
Nepravilnosti menstruacije mogu biti povezane s prekomjernim krvarenjem i uzrokovati anemiju. Osobe s anemijom; izgleda blijedo, brzo se umara, može imati poteškoća s koncentracijom.
U slučajevima kada je menstrualna nepravilnost posljedica PCOS-a, u bolesne osobe mogu se pojaviti metabolički sindromi poput dijabetesa.
Kako se vrši inspekcija nepravilnosti menstruacije? Koji se testovi traže?
Anamneza pacijenta od velike je važnosti za pacijente koji imaju menstrualne nepravilnosti. Pacijent; Očekuje se da će se odgovoriti na pitanja poput toga koliko često menstruacija traje, koliko dugo traje njihova menstruacija, koliko otprilike krvari, koliko jastučića koriste dnevno, imaju li bolova tijekom menstruacije, količinu boli, jesu li seksualno aktivni . Uz ove, prisutnost simptoma kao što su vrućica, bol tijekom spolnog odnosa, iscjedak iz rodnice, krvarenje između menstruacija također se mogu dovesti u pitanje.
Testove na moguće uzroke zahtijeva liječnik. Testovi kao što su krvni test, test trudnoće, hormonski testovi, test Papa testa primjeri su ovih testova. Opet, slikovne tehnike poput ultrazvuka i MRI mogu se koristiti za dijagnozu osnovne bolesti.
Tjelesni pregled započinje ispitivanjem općeg izgleda pacijenta. U ginekološkom pregledu cerviks i vaginalne stijenke mogu se pregledati uz pomoć alata zvanog spekulum. Bimanualni pregled metoda je kojom se jedan ili dva prsta aktivne ruke provlače kroz rodnicu, a drugom se stavlja na trbuh kako bi se ispitala struktura unutarnjih spolnih organa. Obje metode mogu se koristiti u fizikalnom pregledu zbog sumnje na uzrok.
Kako se liječi nepravilnost menstruacije?
Nepravilnosti menstruacije ne moraju uvijek biti ozbiljan problem koji zahtijeva liječenje. Osnovno načelo liječenja je pronaći osnovni uzrok i shodno tome primijeniti plan liječenja. Kontracepcijske pilule su često korištene metode liječenja zbog menstrualnih nepravilnosti. Međutim, aplikacije poput napredne endometrioze, gdje samo medicinsko liječenje ne može pružiti uspjeh i koje zahtijevaju operaciju, također mogu biti potrebne. Stoga oni koji imaju menstrualne nepravilnosti ne bi trebali zanemariti prijavu u najbližu zdravstvenu ustanovu i obaviti kontrolne preglede.
Što je dobro za menstrualnu nepravilnost?
Postoji nekoliko jednostavnih aplikacija koje mogu biti dobre za menstrualne nepravilnosti.
Bavljenje jogom: Postoje neke studije koje pokazuju da joga pomaže u obnavljanju razine hormona koji uzrokuju nepravilnosti. Uz to, joga je učinkovita u smanjenju menstrualnih bolova i smirivanju mentalnih stanja poput depresije i tjeskobe tijekom menstruacije.
Biti zdrave težine: Prekomjerna ili prekomjerna tjelesna težina može uzrokovati menstrualne nepravilnosti. Rizik od neredovitih menstruacija možete smanjiti održavanjem tjelesne težine u zdravom rasponu.
· Vježbanje: redovito vježbanje s odgovarajućom težinom; Održavanje mjesečnice pomaže vam održavanjem tjelesne težine. Također može smanjiti bol tijekom menstruacije.
Konzumacija đumbira: Iako nema dovoljno studija o njemu, navodi se da je đumbir dobar za menstrualne nepravilnosti.
Korištenje cimeta: Učinkovit je u regulaciji menstruacije i u liječenju PCOS-a.
· Uzimanje vitamina: Uzimanje vitamina koje trebate svakodnevno uzimati može vam regulirati mjesečnicu. Naročito kod nedostatka vitamina D mogu se uočiti nepravilnosti menstruacije. Vitamin D se u našem tijelu može sintetizirati uz pomoć sunčeve svjetlosti, a može se dobiti iz hrane poput mlijeka, mliječnih proizvoda i žitarica.
· Pijenje jabučnog octa: Primijećeno je da je pijenje 15 grama soka od jabuke svakodnevno učinkovito kod pacijenata s PCOS-om i menstrualnim nepravilnostima.
· Konzumacija ananasa: može biti dobra za menstrualne nepravilnosti. Zahvaljujući nekim enzimima koje sadrži, može ublažiti simptome poput glavobolje i grčeva viđenih prije menstruacije.

Kako prestat nositi naočale?

Nije uvijek moguće potpuno prestati nositi naočale, posebno ako imate ozbiljan problem sa vidom koji zahtijeva korekciju. Međutim, postoji nekoliko