HEKLANJE

Što je ovisnost o Internetu: opasnost, simptomi, metode borbe

TEMU APP 100 E KUPON

Što je ovisnost o Internetu: opasnost, simptomi, metode borbe”Ovisnost o Internetu” zvuči zastrašujuće, zar ne? Stručnjaci još nisu službeno priznali postojanje takve bolesti, a pojam “ovisnost o Internetu” američki psihijatar Ivan Goldberg prvi je put upotrijebio 1994. godine iz zabave. Međutim, riječ je uhvatila korijen i uzima se ozbiljno. Koja je to bolest? Kako na vrijeme prepoznati njegove simptome? Je li moguće cijepljenje protiv ovog virusa? A kako odabrati tretman? O svemu tome pročitajte u ovom članku.
Što je ovisnost o internetu
Ovisnost o Internetu mentalni je poremećaj koji prati velik broj problema u ponašanju i uglavnom se sastoji u nemogućnosti osobe da na vrijeme napusti mrežu, kao i u stalnoj prisutnosti opsesivne želje da tamo uđe.
Psiholozi se oglašavaju na uzbunu i uspoređuju fenomen ovisnosti o internetu s ničim osim s ovisnošću o alkoholu i drogama. Postoje razlozi za zabrinutost. Studije o ovisnosti o Internetu pokazuju da s dugim i nekontroliranim boravkom u mreži dolazi do promjena stanja svijesti i rada mozga. To postupno dovodi do gubitka sposobnosti za učenje i duboko razmišljanje.
Nicholas Carr, poznati američki publicist, stručnjak za procese upravljanja i prijenosa informacija, zajedno sa skupinom psihologa koje je stvorio došao je do razočaravajućeg zaključka – brzo i redovito pregledavanje dovodi do činjenice da ljudski mozak gubi sposobnost duboko razmisliti, pretvarajući redovite korisnike mreže u impulzivne i nesposobne za intelektualni rad.
Koliko je opasna ovisnost o Internetu
Međutim, poremećeni mentalni procesi i oštećenje pamćenja nisu jedini negativni učinci Interneta na osobu. Uronivši se u mrežu World Wide Weba, osoba postupno gubi vještine stvarne komunikacije, što dovodi do svojevrsne asocijalnosti. Zašto upoznati prijatelje kad s njima možete razgovarati na Skypeu, zašto ugovoriti sastanak s nekim uživo ili nazvati, ako možete samo poslati e-mail, zašto tražiti i kupovati robu u redovnim trgovinama, kad možete kupiti bilo što bez odlaska od kuće …
To je ranije opisano kao prednosti, sve te pogodnosti tijekom dugog i nealternativnog korištenja pretvaraju se u problem. Stoga se počinju pojavljivati ​​poteškoće u komunikaciji s novim ljudima, a ulazak u nepoznatu tvrtku za ovisnika o Internetu postaje stresna situacija. Tada se osoba zatvori u sebe, što utječe na posao ili učenje, ima problema sa spavanjem i prehranom. Neka nezdrava vezanost za informacijsku tehnologiju čak dovodi do samoubojstva.
Uz mentalne i intelektualne poremećaje, ovisnost o internetu opasna je i pojavom tjelesnih bolesti. Provodeći puno vremena u blizini ekrana monitora, kvarimo vid, mnogi imaju sindrom tunela zgloba. Ovisnost o internetu, koju prati sjedilački način života, dovodi do različitih bolesti kralježnice i zglobova (skolioza, osteokondroza, osteoartritis, itd.), Kardiovaskularnih bolesti (tahikardija, aritmija, hipertenzija, proširene vene donjih ekstremiteta itd.) i mnoge druge bolesti.
Ovisnost o internetu može prouzročiti raspad obitelji (između roditelja i djece, kao i između supružnika). Tko bi želio da dijete ili druga polovica provode dan i noć za računalom? To pogoršava odnos između obitelji i voljenih, pa čak i uništava obitelji.
Ovisnost o internetu problem je današnjeg društva
Simptomi ovisnosti o Internetu
Kao i kod svake bolesti, ovisnost o internetu ima svoje simptome. Glavne značajke koje određuju ovisnost o internetu su sljedeće:
Osjećate veliku radost prije svake nove seanse, a bez pristupa Internetu osjećate tugu i očaj.
Ne odmičujte uši od monitora i ni u kom slučaju vas ne mame vani.
Ne posjećujete, rjeđe se susrećete s prijateljima, odnosno polako gubite kontakt s ljudima izvan mreže.
Vi se stalno ažuriranje stranica na društvenim mrežama , često provjeravanje e-pošte, računa na dating site, itd
Raspravljate o računalnim temama čak i s ljudima koji su jedva iskusni u ovom polju.
Izgubite pojam o vremenu. Nakon što ste slučaj pogledali nekoliko minuta, nekoliko sati visite u mreži i ne primjećujete koliko brzo vrijeme leti.
Tijekom surfanja Internetom zaboravite na radne obaveze, trening, kućanske poslove, sastanke i dogovore.
Web stranice ne posjećujete kako biste pronašli potrebne informacije, već ih posjećujete besciljno i mehanički.
Trošite puno novca na Internetu, kao i na stalna ažuriranja, kako raznih računalnih uređaja, tako i softvera. Pokušavate to sakriti i od najmilijih.
Na fiziološkoj razini osjećate posljedice dugotrajnog sjedenja za računalom: bolovi u očima, bolovi u zglobovima, poremećaji spavanja i prehrane.
Osjetite utjecaj informacija s mreže na vašu psihološku dobrobit – negativne vijesti ili poruke uzrokuju vam oluju negativnih emocija poput bijesa, tuge ili tjeskobe.
Primjećujete da voljeni sve više počinju izražavati ogorčenje činjenicom da previše vremena provodite na mreži. I ovo je jasan znak ovisnosti o internetu. Teško je primijetiti najveće oduševljenje Internetom.
Prevencija ovisnosti o Internetu
Međutim, sve je u našim rukama! Evo nekoliko jednostavnih načina za “sprečavanje” ovisnosti o Internetu:
Prvo, problem mora biti priznat. Mnogi se psiholozi slažu da je prepoznavanje problema 50% rješenje.
Drugo, trebate vjerovati u svoje snage.
Pokušajte ne ulaziti u mrežu bez potrebe.
Provodite više vremena izvan mreže, upoznajte se, družite se s prijateljima, bavite se sportom ili hobijima.
Mnogi se psiholozi slažu da na internetu “bježimo” od nezadovoljstva ili stvarnih problema. Stoga pokušajte shvatiti pravi razlog “bijega” i pronađite rješenje.
Naravno, Internet je od velike koristi i bez njega je nemoguće zamisliti suvremeni život – ali ne smijemo zaboraviti da je sve umjereno dobro. Njegujte kulturu korištenja interneta i dopustite da vam web bude način za postizanje “offline” ciljeva i rješavanje stvarnih problema. Nabavite potrebne i važne vještine na webu, upijajte informacije koje će vam dobro doći.
I ne zaboravite, ključ sreće je harmonija u svemu, uključujući i on-line i offline!

Oprema za kupaonicu

Kada vlasnici donesu odluku o poboljšanju opreme u svom domu, obično odabiru posao preuređenja kupaonice kako bi dodali vrijednost i