HEKLANJE

Što označavaju brojevi na kreditnim karticama?

TEMU APP 100 E KUPON

Jeste li se ikada zapitali što označavaju brojevi na vašim kartama? Možda ste ih zapisali na nekoliko mjesta, bilo kao referencu ili kao sigurnosnu mjeru u slučaju krađe, ali jeste li ikada sjeli i razmislili što bi mogle značiti? Evo odgovora.

Prvi broj na vašoj kreditnoj kartici označava sustav kartice. Je li to visa, master kartica ili kartica za zabavu? Ako je broj 3, to znači da bi to mogla biti American Express ili Diners Club kartica ili bilo koja druga kartica za zabavu ili putovanje. Dok kartica s 4 kao prvom znamenkom označava da je kartica Visa kartica, a 5 znači da je MasterCard. Karta koja počinje brojem 6 znači da je to Discover karta.



Broj na kartici također označava sustav kartice. Na primjer, Diners Club kartica počinje s 38, dok broj American Express kartice počinje s 37. Treći i četvrti broj označavaju valutu koja se koristi na kartici, dok vam ostali brojevi do 11. daju informaciju o broju računa. Znamenke od 12 do 14 su broj kreditne kartice, a posljednja znamenka, 15. je kontrolna znamenka. Ovo je konfiguracija u American Express kartici.

Visa i MasterCard slične su po konceptu uz neke varijacije. U osnovi pružaju iste pojedinosti, iako se brojevi i pravila neznatno razlikuju. Ovi brojevi pružaju potpunu informaciju o korisničkom računu te je potrebno sačuvati fotokopiju kartice s brojem ili zapisati broj na sigurno u slučaju krađe kartice u bilo kojem trenutku. Ovaj referentni broj mora biti naveden kako bi se spriječila zlouporaba vaših kartica.

Varate se ako mislite da je to sve što se tiče kartice. Stražnja strana kartice još je više konfigurirana informacijama i kodovima. Magnetska traka koju vidite na poleđini svojih kartica (također se naziva magnetska traka) napravljena je od magnetskih čestica na bazi željeza. Međutim, izgleda plastično. Kartica se često provlači u poslovnim centrima ili trgovinama kada kupujete, a magnetna traka treba očitati čitač magne.

Ponekad možete naići na probleme s karticom u trgovinama ili čak na bankomatima gdje čitač ne prihvaća vašu karticu. To bi najvjerojatnije moglo biti zbog prljave ili oštećene magnetne trake. Zapravo, čak i ako je vaša kartica bila izložena magnetima, to može oštetiti magnetiziranu traku. Stoga dobro pazite na svoju kreditnu karticu i čuvajte je od oštećenja.

Smanjenje žičane plastike

Wired Plastic robna je marka jedne od najisplativijih prepaid debitnih kartica. Za razliku od kreditnih kartica, ne postoje dugovi kada