HEKLANJE

ŠTO PONIJETI NA PUTOVANJE?

TEMU APP 100 E KUPON

Uvijek postoji dilema pred polazak na putovanje, bilo dugo ili kratko, sto sve ponijeti, koliko stvari ponijeti, hoće li nam sve stati u kovčeg – samo su neka od pitanja koja nam prolaze kroz glavu pri pakiranju koje može biti jedno od najstrašnijih iskustava. U cijeloj toj zbrci, napetosti i želji da sve bude kako treba, potrošite sate na gomilanje svega sto mislite da vam je potrebno, a kad stignete na odrediste shvatite da vam nešto nedostaje.
Svako putovanje nosi sa sobom slatku muku pakiranja i pitanje kako u sto manje prtljage uzeti sve sto vam treba. Kako biste putovali sa sto manje prtljage ali sa svim potrepštinama, potrebno je provjeriti vremensku prognozu mjesta u koje putujete, te tako ponijeti samo najprikladnije odjevne predmete. Prije nego sto krenete sa pakiranjem, važno je uzeti u obzir gdje ćete odsjesti i raspitati se sto vam je dostupno, pa to ne morate nositi sa sobom.
Pri pakiranju dobro je biti sto funkcionalniji (npr. spakirati čarape u cipele, remenje okolo uz rub torbe…). Bilo da ste jedni od onih koji na putovanje nose pola ormara ili minimalisti koji putuju po svijetu sa ruksakom, napravite listu potrebnih stvari, te započnite pakiranje “od glave do pete”. Tijekom pakiranja imajte popis stvari pri ruci i slijedite redoslijed pakiranja kako ništa ne biste zaboravili i u što manje torbi stavili sto više stvari.
Kratka i jednostavna uputa kako da uzmete sve važno, a ne previše:
1. ODJEĆA – Prije pakiranja potrebno je složiti kombinacije koje ćete nositi u različitim prigodama, ovisno o cilju i duljini putovanja. Kod pakiranja odjeće pazite na kombiniranje odjeće prema boji i materijalima, kao i njihovo kombiniranje s obućom.
2. OBUĆA – S obućom nemojte pretjerivati. Spakirajte je u posebne odjeljke ili stavite prvo u plastičnu vrećicu a zatim u torbu.
3. KOZMETIČKA TORBICA – Četkica i pasta za zube, šampon za kosu i tuširanje, češalj, krema za lice, parfem. Mnoge proizvode možete kupiti u priručnim putnim pakiranjima od 15 do 50ml.
4. TORBICA S LIJEKOVIMA – Lijekovi protiv temperature i bolova, protiv alergije, protiv mučnine, sredstvo za dezinfekciju, flasteri, sredstvo protiv insekata, sredstvo za zaštitu od sunca. Ako ste kronični bolesnik, važno je da na put uzmete svoje lijekove (koje je dobro imati u njihovim originalnim pakiranjima) i medicinsku dokumentaciju. Ukoliko imate neke upitne lijekove ili posebno veliku zalihu, bilo bi dobro ponijeti pisani dokaz vašeg liječnika u kojem će pisati da morate piti te lijekove. Putujete li izvan zemlje, provjerite što možete ponijeti sa sobom jer nešto što je ovdje legalno, može biti nezakonito drugdje.
5. KORISNE SITNICE – Švicarski nož – savršeni primjer multi praktičnog komada opreme koji sadrži sve potrebno (putujete li avionom, nikako ga ne staviti u ručnu prtljagu). No pronađite mjesta i za sitnice koje nisu od životne važnosti ali će vam odmor učiniti ugodnijim – fotoaparat, mp3 player, knjiga koju ste dugo planirali pročitati…
6. PRIRUČNA TORBICA – Dokumenti (poželjno je napraviti i kopije dokumenata, ali ih držati odvojeno od originala), osobna i zdravstvena iskaznica, putovnica (ukoliko putujete u inozemstvo), novac (nikada nemojte nositi sav novac koji imate sa sobom, rasporedite ga po torbama, džepovima, hotelskoj sobi), mobitel (i punjač!), kreditna kartica, vlažne maramice, bočica sa vodom.
JOŠ PONEKI SAVJET DA BISTE IMALI ŠTO MANJE BRIGA NA PUTU:
– Razmislite o tome da uplatite putno osiguranje.
– Prije putovanja poželjno je saznati osnovne informacije o odredištu (mnogo toga se može saznati na Internetu).
– Ponesite ponešto novca u valuti zemlje u koju putujete, i to u manjim apoenima, za telefon, taksi i druge potrebe nakon prispijeća.
– Ponesite neke od kreditnih kartica ( American Express, Master Card ili Visa), te provjerite rok trajanja istih.
– Ukoliko putujete u inozemstvo, naučite osnovne izraze i fraze na jeziku zemlje u koju putujete.
– Zaključajte kovčege. Ako se zatvaraju patentnim zatvaračem, zaključajte ih malim lokotom. Izbjegavajte nošenje prtljage poznatih marki, jer su privlačnije lopovima i nikada nemojte ostavljati svoju prtljagu bez nadzora.
Kad je prtljaga spremna, bezbrižno putovanje može započeti… Sretan put!