HEKLANJE

Što učiniti s negativnim podacima u vašem kreditnom izvješću

TEMU APP 100 E KUPON

Negativne informacije o vašem korištenju kredita mogu se čuvati u vašem kreditnom izvješću sedam godina. Stečaj se može zadržati 10 godina, a neplaćena porezna prava 15 godina. Podatke o tužbi ili nenaplaćenoj presudi protiv Vas možete prijaviti sedam godina ili do isteka roka zastare, što je dulje. Upiti ostaju na vašem izvješću dvije godine.

Svatko tko vam uskrati kredit, smještaj, osiguranje ili posao kao rezultat kreditnog izvješća mora vam dati ime, adresu i telefonski broj Agencije za izvješćivanje o kreditnoj sposobnosti (CRA) koja je dostavila izvješće. Prema Zakonu o poštenom kreditnom izvješćivanju (FCRA), imate pravo zatražiti besplatno izvješće u roku od 60 dana ako vam tvrtka uskrati kredit na temelju izvješća.



Ako postoje netočne ili nepotpune informacije u vašem kreditnom izvješću:

Obratite se i agenciji za kreditno izvješćivanje i tvrtki koja je dostavila podatke CRA-u.

Recite CRA-u pismeno koje informacije smatrate netočnima.

Prema Zakonu o poštenom kreditnom izvješćivanju, davatelj informacija dužan je istražiti i rezultate prijaviti CRA-u. Ako se utvrdi da su informacije netočne, mora obavijestiti sve CRA-e diljem zemlje da isprave vašu datoteku. Ako istraga ne riješi vaš spor, zatražite da vaša izjava u vezi sa sporom bude uključena u vaš dosje. Obavijest o vašem sporu mora biti uključena svaki put kada CRA prijavi negativnu stavku.

Ako su informacije točne, samo vrijeme, naporan rad i osobni plan otplate duga poboljšat će vaše kreditno izvješće. Tvrtke za popravak kreditne sposobnosti reklamiraju da mogu izbrisati lošu kreditnu sposobnost za pozamašnu naknadu. Ne vjerujte.

Prema Zakonu o organizacijama za popravak kredita, tvrtke za popravak kredita ne mogu zahtijevati od vas da platite dok ne obave obećane usluge. Također vam moraju dati:

Kopiju “Prava na datoteku potrošačkih kredita prema državnom i saveznom zakonu” prije nego potpišete ugovor



Pisani ugovor u kojem su navedena vaša prava i obveze

Tri dana za otkazivanje bez plaćanja naknade

Neke tvrtke za popravak kreditne sposobnosti obećavaju vam pomoći da uspostavite potpuno novi kreditni identitet.



Možete biti optuženi za prijevaru ako upotrijebite e-poštu ili telefon za traženje kredita s lažnim podacima. Također je savezni zločin davanje lažnih izjava u zahtjevu za zajam ili kredit, davanje lažnog broja socijalnog osiguranja ili dobivanje identifikacijskog broja poslodavca od Porezne uprave pod lažnim izgovorom.

Ako ste izgubili novac zbog prijevare s popravkom kredita, obratite se državnom ili lokalnom uredu za zaštitu potrošača ili Nacionalnom centru za informacije o prijevarama.