HEKLANJE

Stručnjaci pomažu sa savjetima o posuđivanju novca

TEMU APP 100 E KUPON

Najmanji računi mogu uzrokovati najveći stres, posebno na kraju mjeseca kada se čini da datumi dospijeća dolaze brže od isplata. Kada su financijski izgledi neizvjesni, mnogi se odluče obratiti prijateljima i obitelji za kratkoročnu pomoć.

Posuđivanje novca prijateljima uobičajena je praksa i iako ljudi često imaju najbolje namjere, to ponekad može rezultirati neugodnim situacijama. Prema nedavnom istraživanju IPSOS-a i PayPala, 71 posto Amerikanaca posuđivalo je novac članovima obitelji i prijateljima.



Može se činiti bezopasnim pomoći prijatelju da plati automobil ili pomoći kolegi s posla koji prolazi kroz razvod kojem je potrebno samo “malo pomoći”. Ali privremena kriza nije uvijek tako privremena – i može brzo postati neugodna situacija ako zajmodavac mora tražiti da mu se novac vrati. Koliko god je lako posuditi nekome koga dobro poznajete, može biti jednako teško gnjaviti ga da vam vrati.

Prema stručnjacima za bonton Kim Izzo i Ceri Marsh, koautoricama “The Fabulous Girl’s Guide to Decorum” i “The Fabulous Girl’s Guide to Grace under Pressure”, novčana pitanja između prijatelja i članova obitelji teška su jer je novac inherentno emocionalna situacija za obje strane.

Zapravo, prema istraživanju, 57 posto Amerikanaca vidjelo je prekid veze jer je jedna osoba drugoj dugovala novac. Svatko želi biti dobar prijatelj, ali nitko ne uživa u osjećaju da netko iskorištava njihovu velikodušnost, kažu Izzo i Marsh.

“Ali posuđivanje novca može se obaviti ispravno”, nastavlja Izzo. “Preporučamo postavljanje nekih jednostavnih osnovnih pravila kada razmatrate mogućnost posuđivanja novca. Ova osnovna pravila mogu ublažiti dio stresa prilikom posuđivanja prijateljima i obitelji, pa čak i pretvoriti to u pozitivno iskustvo.”

Marsh i Izzo nude nekoliko savjeta za uspješne financijske transakcije s prijateljima i obitelji:

• Ako posuđujete novac nekome ko vam je blizak i ako ste financijski sposobni, razmislite o tome da to bude dar, a ne zajam. Ako ne, jasno dajte do znanja da očekujete da vam se novac vrati.

• Kako biste naplatu duga učinili lakšom i ugodnijom, razmislite o korištenju usluge PayPal. To omogućuje slanje i primanje plaćanja putem interneta. Pomoću PayPala možete zajmoprimcu slati podsjetnike e-poštom. Zajmodavac zatim može odmah dobiti novac natrag putem e-pošte.



• Nikada nemojte supotpisivati zahtjev za zajam ili kreditnu karticu za nekog drugog bez jasnih, pisanih parametara i uvijek održavajte poslovno okruženje.

• Nemojte posuđivati preko svojih mogućnosti. Posuđujte samo novac koji vam ne treba odmah natrag kako ne biste uništili svoj kredit ili svoj odnos s dužnikom.

“Moguće je pomoći prijatelju ili rođaku na način koji neće ugroziti vezu, a pritom paziti da ne ostanete praznih ruku”, kaže Marsh. “Budite pošteni i prema zajmoprimcu i prema vlastitom bankovnom računu i držite se svojih dogovora. To će pomoći da i odnos i vaš novčanik ostanu netaknuti.”



Tajne internetskih milijunaša

Internetski milijunaši ne stječu svoje bogatstvo i uspjeh srećom u ždrijebu. Oni znaju tajne uspjeha. Te su tajne toliko vrijedne