HEKLANJE

Tajne kreditne prijevare koje lopovi ne žele da znate

TEMU APP 100 E KUPON

Jeste li ikada bili žrtva prijevare s kreditnom karticom? Ako je tako, znate koliko to može biti traumatično. Štoviše, ako to ne otkrijete dovoljno rano, moglo bi ostaviti loše tragove na vašem kreditnom izvješću koje bi vas moglo proganjati godinama. Najčešća pomisao na prijevaru s kreditnom karticom je kada vam ukradu novčanik ili torbicu, a lopov koristi vaše kreditne kartice za neovlaštene kupnje.

No, s povećanjem stope kupnje putem interneta, još jedan oblik prijevare s kreditnim karticama — poznat kao pronevjera — širi se poput požara. Ovih dana jedino što lopov treba da vam uništi kreditni život je broj vaše kreditne kartice—a ne stvarne kartice.



Evo samo nekoliko načina na koje vam se ova vrsta prijevare može dogoditi:

Financiranje nove hipoteke? Čuvajte se “grabežljivih zajmodavaca”.

U studenom 2005., Montgomery County, županijsko vijeće Marylanda donijelo je zakon za proširenje kategorija diskriminatornih kreditnih aktivnosti povezanih s diskriminatornim stambenim praksama i povećalo maksimalnu kaznu za takve aktivnosti s 5000 USD na 500 000 USD. Vijeće je uočilo prakse kao što su naplaćivanje neumjerenih iznosa za kazne za plaćanje unaprijed, bodove i naknade; usmjeravanje zajmoprimaca prema skupljim hipotekama; i refinanciranje postojećih hipoteka s novima koje zajmoprimci neće moći otplatiti na temelju svojih prihoda ili kredita.

Predatorski zajmodavci obično ciljaju na ono što je poznato kao tržište loših hipotekarnih kredita, gdje ljudi s lošim kreditnim podacima pokušavaju posuditi novac za domove u manje poželjnim četvrtima, što znači da su žrtve često manjinske skupine, poput Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca. predatorske prakse pozajmljivanja.

Međutim, u veljači 2006., Američka udruga financijskih usluga (AFSA) osporila je presudu, tvrdeći da samo država ima ovlasti donositi zakone u vezi s praksama hipotekarnih zajmova – iako se AFSA zabilježila kao protivnik diskriminatorne i zlouporabe prakse zajmova. Novi je zakon trebao stupiti na snagu drugi tjedan u ožujku, ali odvjetnici hipotekarnih zajmodavaca uvjerili su suca da odgodi novi zakon do saslušanja. Dakle, tek treba utvrditi hoće li zakon okruga Montgomery ostati u knjigama.

Međutim, bez obzira na ishod u okrugu Montgomery, grabežljiva praksa pozajmljivanja je u većini država nezakonita. Centar za odgovorno posudbu opisuje brojne takve prakse na svojoj web stranici. Neki od njih uključuju preokret zajma, u kojem je zajmoprimac prisiljen refinancirati zajam, ponekad nekoliko puta, isključivo u svrhu generiranja novih naknada za zajmodavnu instituciju. Još jedna uobičajena praksa je inzistiranje na tome da zajmoprimci također kupe stvari kao što je kreditno životno osiguranje ili druge proizvode – opet, primarno osmišljene za stvaranje većeg prihoda za zajmodavca.

Suština je da postoje institucije za zajmove koje zarađuju mnogo novca naplaćujući dodatne naknade onim zajmoprimcima koji si ih najmanje mogu priuštiti, čime ili lišavaju te zajmoprimce američkog sna o vlasništvu nad kućom ili, još gore, postavljaju ih za eventualna ovrha.



Kako se tržište nekretnina usporava, a kamatne stope rastu, važnije je nego ikad postati kupac s znanjem. Naučite osnove hipotekarnog kreditiranja, tako da ćete znati kada vam se naplaćuje previše za kredit ili za stvari koje vam ne trebaju. Kupujte okolo kako biste vidjeli što je dostupno, a zatim se uvjerite da vam odgovara plaćanje kredita jer ćete taj iznos plaćati mnogo godina.

Autorska prava © 2006 Jeanette J. Fisher