HEKLANJE

Učinkoviti savjeti za svakodnevnu njegu kože

TEMU APP 100 E KUPON

Sada kada ste proveli neko vrijeme poboljšavajući zdravlje svoje kože i dajući joj alate potrebne da se sama obnovi, možete raditi na uspostavljanju najbolje moguće rutine održavanja. Upamtite da se navike stvaraju za tri do četiri tjedna. Počnite s onim što znate da možete pratiti ta tri tjedna. Ako to znači samo raditi na uspostavljanju svoje rutine održavanja kože mjesec dana, onda je vaša rutina za kosu, to je u redu. Samo nemojte zaboraviti svoju temeljnu rutinu kojom poboljšavate svoju prehranu, hidrataciju i odmor!

ODRŽAVANJE KOŽE LICA



Čišćenje

Svu šminku treba ukloniti svaku večer prije spavanja. Postoji bezbroj proizvoda za čišćenje vaše kože, s različitim formulama za svaki tip kože. Osim ako ne koristite jaku šminku, najlakše je odabrati sredstvo za čišćenje koje također uklanja šminku. Druga mogućnost je samo koristiti sredstvo za skidanje šminke ili ulje na šminki za oči, budući da se podloge i rumenila obično lako skidaju s većinom uobičajenih sredstava za čišćenje. U svakom slučaju, očistite kožu lica svaku večer prije spavanja, te ponovo ujutro. Ako ste navečer pravilno očistili lice, ujutro će koži trebati samo lagano pranje kako biste uklonili sebum i znoj i pripremili lice za šminku.

Ako koristite sredstvo za čišćenje na bazi vode, namočite lice mlakom vodom. Ako koristite sredstvo za čišćenje na bazi ulja, nanesite ga izravno na suhu kožu.

Prstima ili mekom krpom nježno nanesite sredstvo za čišćenje u malim krugovima preko lica, radeći od nosa do linije kose. Ne zaboravite nanijeti sredstvo za čišćenje na vrat, laganim pokretima prema gore prema liniji čeljusti. Pazite da ne povlačite ili rastežete kožu prilikom čišćenja.

Temeljito isperite mlakom vodom. Ako se planirate tuširati ili kupati, nanesite sredstvo za čišćenje prije nego što uđete u tuš/kadu kako biste imali nekoliko minuta da djeluje na vašu kožu.

Toniranje

Toniranje vraća prirodni pH kože i pruža zaštitni kiseli omotač koji kožu čini jačom. Pomaže ukloniti sve ostatke sredstva za čišćenje i smanjuje veličinu pora. Ovisno o vašem tipu kože, tonici će varirati od nježnih kiselih formula do jako antiseptičkih formula.



Kozmetičku blazinicu obilno natopite tonikom i nježno prebrišite lice od nosa prema van i preko čela. Ne zaboravi svoj vrat. Možete koristiti pamučne kuglice, ali lakše su pamučne kozmetičke blazinice. Izbjegavajte osjetljivu kožu oko očiju osim ako ne koristite vrlo nježnu formulu za toniranje koja ne sadrži apsolutno nikakav alkohol ili peroksid i tek onda uklonite masnoću i prljavštinu s obrva.

Zaštita

Kožu treba svakodnevno štititi od štetnih UV zraka. “Zaštita” je proces u dva koraka. Prvi dio procesa je opskrba vaše kože antioksidansima i sastojcima koji će joj pomoći da se zaštiti održavanjem prirodnih zaštitnih enzima. Drugi dio je pružanje zaštite od sunca.



Ako namjeravate koristiti otopinu ili serum s vitaminima/hranjivim antioksidansima, možete natopiti vatu s otopinom i nanijeti je na lice, prvo tapkajući „problematična područja“, a zatim nježno prebrisati ostatak lica. Nanesite na vrat pokretima prema gore. Ako koristite komercijalni antioksidativni serum, slijedite upute proizvođača.

Hidratantan

Kako žene stare, njihova se prirodna proizvodnja sebuma usporava. Koži je potrebna unutarnja i vanjska hidratacija kako bi održala snagu, fleksibilnost i cjelovitost. Hidratantna sredstva također smanjuju rizik od mehaničkog oštećenja kože, smanjujući trenje i smanjujući mogućnost istezanja ili poderanja kože kontaktom.



Možete zaštititi i hidratizirati kožu u jednom koraku, ali koristite sveobuhvatni losion za kožu koji sadrži vitamine C, E i A te ulja za hidrataciju i zaštitu od sunca. Također možete osigurati vlastitu antioksidacijsku zaštitu nanošenjem otopina hranjivih vitamina/biljaka na kožu, a zatim korištenjem hidratantne kreme za sunčanje. Pokazat ćemo vam više o tome koje odabrati i kako ih primijeniti u kasnijim poglavljima.

Lagano nanesite hidratantnu kremu na lice pokretima prema van. Nanesite na vrat pokretima prema gore. Pazite da ne povučete ili rastegnete kožu. Za dan, ako vaša hidratantna krema već ne sadrži zaštitu od sunca, nanesite kremu za sunčanje bez masti na lice, grlo, kao i svu kožu tijela izloženu suncu.

Napravite piling

Kako vaša koža raste i obnavlja se, vanjski sloj mrtvih stanica se ljušti. Kako biste ubrzali ovaj proces i došli do svježijih, novijih stanica, preporučuje se piling kože barem jednom tjedno. U osnovi postoje dva načina za to, mehanički i kemijski. Za mehanički piling možete koristiti dobar piling za kožu, kremu za mikrodermoabraziju ili loufah blazinicu. Kemijski, možete koristiti jedan od uobičajenih kiselih preparata za piling, pilinge s glikolnom kiselinom, pilinge s mliječnom kiselinom, alfa-hidroksi itd. Neki proizvodi za čišćenje kože dolaze s ovim korakom ugrađenim unutar formule. Vaš tip kože će odrediti koliko često trebate raditi piling i koju ćete metodu koristiti. Nadražena koža, poput one s aknama, ekcemima ili rozaceom, neće cijeniti intenzivno trljanje mehaničkih pilinga, a čak i kemijska formula može biti previše iritantna za više od povremene upotrebe. Starija koža koja je jako oštećena suncem može zahtijevati jednu ili obje metode, možda i češće, za uklanjanje slojeva oštećene kože i stimuliranje proizvodnje zdravih kolagenskih struktura u dubljim slojevima kože. Opet ćemo vam pokazati kako odrediti koliko često i koja metoda pilinga će vam najbolje odgovarati.

Koju god formulu namjeravate koristiti, piling treba nanositi slično kao sredstva za čišćenje. Ako koristite kemijski piling, izbjegavajte “ribanje” kože, pustite da kemikalije obave posao. Ako koristite piling, VRLO lagano pritisnite i radite u malim krugovima. Opet, pazite da ne povučete ili rastegnete kožu.

Većini eksfolijanata trebat će neko vrijeme da “proradi”. Nanošenje pilinga neposredno prije tuširanja dobra je ideja jer ih možete isprati pod tušem, što pomaže u uklanjanju svih ostataka.

Maske

Maske za lice služe u nekoliko svrha, a najvažnija je dubinsko čišćenje pora. Maske su također stvorene za superhidrataciju, povećanje cirkulacije i pravi užitak. Koju ćete vrstu koristiti i koliko često ovisit će o vašem tipu kože i vašim rezultatima pomoću P-metode. Općenito, dobra je ideja barem jednom tjedno koristiti masku na bazi gline za dubinsko čišćenje. U ovim se maskama koriste različite kozmetičke gline jer one “izvlače” i upijaju nečistoće, prljavštinu i osušeni sebum iz vaših pora, omogućujući prirodno i glatko tečenje sebuma, posvjetljujući izgled kože, pomažući u sprječavanju infekcija aknama i poboljšavajući tekstura vaše kože. Dostupno je nekoliko vrsta glinenih maski za svaki tip vlažne kože.

Nježno nanesite masku i ostavite da se osuši. Većini maski od gline trebat će 10-15 minuta da upiju sve nečistoće i otpad iz vaših pora. Nježno isperite masku vrhovima prstiju – ne povlačite. Opet, dobra je ideja nanijeti ih prije tuširanja.

Nakon pilinga ili korištenja maske, tonizirajte, zaštitite i hidratizirajte kožu.

Primjeri rutina

JUTRO:
Čišćenje: Koristite nježno sredstvo za čišćenje kako biste uklonili sav znoj ili sebum s kože.
Ton: Koristite tonik koji odgovara vašem tipu kože. Korištenje tonika pomoći će da vaša šminka bude glatkija.
Vlažite: Koristite nemasnu hidratantnu kremu ako nosite šminku. Kombinacija masne hidratantne kreme i pudera može učiniti da našminkano lice izgleda slatkasto i masno u roku od nekoliko sati – čak i na suhoj ostarjeloj koži. Ako ne nosite šminku, možete koristiti masniju hidratantnu kremu.
Zaštita: Apsolutno neophodna – koristite kremu za sunčanje s najmanje 15 SPF dnevno (osim ako radite u grobljanskoj smjeni). Čak i najtamniju kožu treba zaštititi od štetnih sunčevih zraka. Zaštita od sunca također se može pronaći u nekim komercijalnim formulama pudera. Ako koristite hidratantnu kremu ili puder s ugrađenom kremom za sunčanje od najmanje 15 SPF, ne morate dodati zasebnu kremu za sunčanje, iako biste je trebali ponovno nanositi tijekom dana.

VEČER:
Čišćenje: temeljito očistite kožu prije spavanja navečer. Uklonite svu šminku i koristite sredstvo za čišćenje koje odgovara vašem tipu kože.
Ton: Koristite tonik za uklanjanje ostataka sredstva za čišćenje i uspostavljanje pH ravnoteže.
Zaštita: Dodajte bilo koji antioksidativni serum na kožu i ostavite da se upije (može se kombinirati s vašom hidratantnom kremom.
Hidratantna krema: nježno nanesite bilo koju posebnu kremu za područje oko očiju i hidratantnu kremu za kožu.

Savjeti o ljepoti za mladenke

1. Svaka mladenka želi da bude lijepa na dan svog vjenčanja. Najvažnije je ne eksperimentirati sa šminkom, bojom kose ili