HEKLANJE

Uvjeti i odredbe kreditne kartice – detaljniji pregled

TEMU APP 100 E KUPON

Tužno je, ali danas je većina tvrtki koje se bave izdavanjem kreditnih kartica lukava i u svoje uvjete pružanja usluge napisali su sve što je moguće kako bi vas uhvatili. Stoga, kada gledate bilo koju ponudu kreditnih kartica, provjerite jeste li pažljivo pogledali sitna slova.

Vjerujte mi, potpuno sam svjestan da je to namjerno sastavljeno da izgleda kao labirint, ali zato što je toliko važno za vaše financijsko blagostanje i s trenutnim trendom prema “relativno” lakšim za čitanje okvirima sa sažetkom više nemate legitiman izgovor za ignoriranje uvjeta usluge.



S tim u vezi, naveo sam nekoliko ključnih aspekata na koje treba obratiti pažnju, a koji su inače “skriveni” sitnim slovima većine ponuda kreditnih kartica.

Godišnja naknada
Iako nije tako čest kao nekada, još uvijek je prisutan. Osobito na takozvanim Gold i Platinum karticama višeg statusa koje i dalje imaju tendenciju naplaćivanja puno viših naknada od “osnovne” kreditne kartice. Godišnje naknade jednostavno su jednostavan način da dobijete dodatnih 39,95 USD do 79,95 USD ili više od svakog kupca. Možda ne zvuči puno, ali dobro je kada imate milijune klijenata. Ako nazovete tvrtku, obično se možete odreći, a ako oni to ne žele, nemojte vaditi karticu ili otkazati onu koju imate – to je načelo.

Naknade za zakašnjelo plaćanje i kazne
Naknade za gotovinski predujam, naknade za zakašnjelo plaćanje i prekoračenje kreditnog limita vrste su naknada na koje morate obratiti pozornost prilikom provjere sitnog tiska. Mnoge kartice imaju neopravdano visoke naknade i ako ih ima, nemojte ih upisivati. Samo reci ne!

Obračun kamata
Budući da je tako teško razumjeti (oni to namjerno čine takvim), ovo je često jedan od najzanemarenijih, ali ipak važnih aspekata skrivenih u sitnim slovima. U osnovi postoje tri metode koje se koriste za izračun kamata na vaša stanja.

Prilagođena ravnoteža
Nije tako uobičajeno kao nekada, ali neke ga tvrtke još uvijek koriste. Ukratko, naplaćuju vam se kamate bez obzira na vaše stanje na dan kada vam je tvrtka poslala račun.

Prethodno stanje
U osnovi, ova metoda je jednostavno konj druge boje. U ovoj verziji naplaćuju vam se kamate na vaš saldo kakav je bio na kraju prethodnog ciklusa naplate bez obzira na to koliko ste od tada potrošili ili otplatili. Neki smatraju da je ovo malo lakše razumjeti.

Prosječno dnevno stanje
Posljednje, ali svakako ne najmanje važno. Ova metoda je trenutno najčešća, a ujedno i najkompliciranija. Pomoću ove metode vaš se saldo zbraja na kraju svakog dana u ciklusu naplate, zatim se dijeli s brojem dana koji su protekli u tom ciklusu naplate i kamata se naplaćuje u tom iznosu. Znam, čisto kao blato.



Ako vaš saldo skoči okolo, ova bi metoda mogla biti malo bolja za vas od ostalih metoda jer vas sprječava da platite punu kamatu na saldo koji je slučajno bio velik na datum naplate.

Također biste trebali obratiti pozornost na mjesečnu kamatnu stopu, a ne samo se oslanjati na APR. APR je procjena ukupnog troška posudbe, ali to je mjesečna kamata plus razne naknade i naknade koji će vam pokazati koliko točno plaćate.

Grace Period
Ovo je izuzetno važno za oko 40% svih vlasnika kreditnih kartica jer je to približan broj ljudi koji otplaćuju svoja dugovanja svaki mjesec. Također je važno za preostalih 60% jer tada možete izbjeći kamate na nove kupnje prvih 30-ak dana. Kao rezultat toga, provjerite ima li kartica koju gledate razdoblje odgode za kupnju; inače bi vam se mogle naplatiti kamate od trenutka kada nešto kupite. S druge strane, praktički nijedna kartična tvrtka ne nudi karticu s razdobljem odgode za gotovinske predujmove ili čekove kreditnih kartica.



Naknade za konverziju valuta
Ovo vrijedi samo ako planirate koristiti karticu izvan zemlje. Ako se to odnosi na vas, pogledajte koliko će vam biti naplaćeno za transakcije u drugim valutama. Neke kartice su puno skuplje od drugih.

Ovaj se članak može reproducirati samo u cijelosti.

Naučite pravilno disati

Da biste produžili svoj život, danas možete učiniti nešto vrlo važno – disati dublje. U prosjeku čovjek dnevno udahne 20000

Sve o franšizi

Franšiza prema rječniku znači “davanje ovlasti nekome da prodaje ili distribuira robu ili usluge tvrtke na određenom području ili određenim