HEKLANJE

Sve o franšizi

TEMU APP 100 E KUPON

Franšiza prema rječniku znači “davanje ovlasti nekome da prodaje ili distribuira robu ili usluge tvrtke na određenom području ili određenim mjestima”.

Franšiza je licenca koju daje tvrtka ili tvrtka pod određenim uvjetima i odredbama pojedincu ili tvrtki za upravljanje maloprodajnim objektom na određenom području ili mjestu. Tvrtka ili firma koja daje licencu naziva se davatelj franšize, dok se pojedinac koji prihvaća odredbe i uvjete upravljanja maloprodajnim objektom naziva primatelj franšize. Ovdje primatelj franšize pristaje koristiti naziv robne marke davatelja franšize, proizvode, usluge, promocije, prodajne metode, dodati prikaz i distribuciju pod određenim uvjetima. Primatelj franšize plaća naknadu davatelju franšize za licencu za prodaju njegovih proizvoda, usluga ili robe.



Ovaj tip ugovora pomaže objema stranama, davatelj franšize dobiva novo područje za uspostavljanje poslovanja gdje će primatelj franšize dobiti već razvijene proizvode marke i nema nagađanja o tome što učiniti, jer sav razvoj i odluke donosi davatelj franšize i sve je postavljeno, korak po korak, ništa ne nedostaje ili prepušteno slučaju i sve radi s preciznošću.

Pravni aspekti franšizinga

U pravnom smislu franšiza je ugovor. Primatelju franšize obično se dodjeljuje ekskluzivni teritorij na kojem je on ili ona jedini distributer određenih proizvoda ili usluga na određenom mjestu. Davatelj franšize je dužan pomagati primatelju franšize kroz oglašavanje, promociju, istraživanje i razvoj, kupnju količina, obuku i obrazovanje itd.

Godine 1979. zakonodavno tijelo Sjedinjenih Država donijelo je zakone za zaštitu budućih primatelja franšize od prevare lažima davatelja franšize. Davatelj franšize mora otkriti sve financijske detalje kao što su dobit, operativni troškovi, tekući troškovi i petogodišnji izvještaj o stvarnoj prodaji, a ti su zakoni poznati kao zakon o objavljivanju financijskih podataka.

Davatelj franšize također mora otkriti pozadinu tvrtke, uključujući poslovno iskustvo njezinih rukovoditelja na visokoj razini i je li netko od njegovih rukovoditelja, u posljednjih sedam godina, bio osuđen za kazneno djelo ili uključen u prijevaru franšiznog poslovanja u parnici ili je bio uključen u bilo koji stečajni postupak. Uz ovu objavu obavezan je činjenični opis franšize i izjava o ukupnim sredstvima koja se trebaju platiti, kao što su početne franšizne naknade, depoziti, predujmovi, unaprijed plaćena najamnina i kupovina inventara. Uvjeti također moraju biti jasni o ponavljajućim troškovima kao što su tantijeme, najamnina, naknade za oglašavanje itd.

Boje za kosu

Ukoliko niste zadovoljni vašom bojom kose ili njenim izgledom, posavjetujte se sa vašim frizerom oko toga da promjenite boju kose