HEKLANJE

Uvod u parfeme i kolonjske vode

TEMU APP 100 E KUPON

Riječ parfem dolazi od latinske fraze koja znači “kroz dim” i smatralo se da su je izumili stari Egipćani koji su spaljivali mirisno drvo i biljke zbog njihovih ugodnih mirisa. Tijekom godina parfem je koristila, usavršavala i poboljšavala svaka velika civilizacija, a danas je parfem kakav poznajemo vrlo velik posao.

Današnji moderni parfem ima tri glavne komponente:



Miris – Gotovo sve prirodno ili sintetsko što ima miris može se koristiti u izradi parfema. Mirisi se obično prave od cvijeća, citrusa, začina, drva, a ponekad čak i od kože.

Fiksator – Ovi sastojci djeluju tako da stabiliziraju aromatični spoj i pomažu da miris traje dulje.

Otapalo – To je obično alkohol i sprječava stvaranje bakterija te pomaže u održavanju ravnomjerne konzistencije tako da se može lako nanijeti.

Kategorija kojoj miris pripada definirana je količinom mirisa (ili aromatskog spoja) korištenog u proizvodu. Ovo također igra faktor u određivanju cijene jer što je veća koncentracija mirisa, to će miris biti skuplji:

Losioni i vodice poslije brijanja općenito imaju 1 do 2% mirisne baze

Proizvodi kolonjske vode općenito imaju 2 do 3% čistoće mirisa

Eau de Toilette ima između 5 i 20% mirisa



Eau de Parfums će imati od 10 do 30% aromatskih spojeva u sebi

Ekstrakt parfema ili Parfum ima najveću koncentraciju mirisa, između 20 i 40%

Proizvodi za žene obično se kategoriziraju kao parfem, parfemska voda, toaletna voda i kolonjska voda, a proizvodi za muškarce prodaju se kao parfem, kolonjska voda i losion poslije brijanja.



Iznenađujuće mirisi i glazba dijele zajednički pojam, note. Parfemi se često opisuju različitim “notama” koje čine miris. Ove su note osmišljene tako da se pojavljuju u različito vrijeme tijekom mirisnog raspona mirisa baš kao što će orkestar imati različite instrumente koji sviraju kroz glazbenu kompoziciju.

Gornje note su najjači mirisi, ali ne traju dugo. Ovo je početni nalet mirisa koji osjetite kada prvi put pomirišete svoj omiljeni parfem ili kolonjsku vodu. Gornje note često su bazirane na začinima ili citrusima.

Srednje note (ili note srca) čine glavni dio mirisa koji se pojavljuje nakon što gornje note počnu nestajati i obično su mekše i mekše od početnog mirisa. Ti su mirisi obično cvjetne prirode.



Bas note čine temelj mirisa i obično su duboke i mošusne prirode i pojavljuju se kako bi se stopile sa srednjim notama, a ne da ih zamijene.

Mirisi su vrlo složeni proizvodi koji prolaze kroz mnoge faze razvoja prije nego što dođu do potrošača. Danas su dostupni deseci tisuća različitih parfema i kolonjskih voda, od kojih svaki ima svoj jedinstveni mirisni potpis i ono što je nekoć bilo rezervirano za bogate i privilegirane sada je dostupno svima.