HEKLANJE

Velika rasprava o implantatima

Prsni implantati popularno su područje plastične kirurgije. To nas vodi do rasprave o vrsti implantata koji su najbolji i ulozi vlade u donošenju odluke

Velika rasprava o implantatima



Rasprava o implantatima od silikona i fiziološke otopine je vruća. Dugo vremena silikon je bio dominantan, ali zdravstveni problemi doveli su do toga da fiziološka otopina dođe u prvi plan.

Silikon je prvi put postao popularno sredstvo za povećanje nakon Drugog svjetskog rata. Liječnici bi ubacivali silikon izravno u ženske grudi kako bi povećali grudi. Ovaj izravan pristup rezultirao je brojnim komplikacijama uključujući ciste, rane i sustavne bolesti. Te su komplikacije dovele do smanjenja interesa za silikon, no on će se vratiti.

Početkom 1960-ih, dva plastična kirurga iz Houstona razvila su prve sadržane silikonske implantate s Dow Corningom. Reći da su dva plastična kirurga, Thomas Cronin i Frank Gerow, napravili revoluciju u plastičnoj kirurgiji, bilo bi malo potcjenjivanje. Postupak jer je vrlo popularan i bilo je praktički više potražnje nego što je bilo plastičnih kirurga koji bi je zadovoljili.

Implantat je napravljen od tvrđe silikonske vrećice koja je prekrivena mekim silikonskim gelom. Implantat je bio vrlo popularan jer je držao formu bolje od fizioloških implantata. Implantati, međutim, u to vrijeme nisu bili regulirani. Kako je vrijeme prolazilo, Federalna uprava za lijekove dobila je nadzor i počela se javljati zabrinutost u vezi s problemima povezanim s curenjem ili potpunim kvarom implantata. To je osobito vrijedilo za implantate druge generacije koji su dizajnirani da budu što je moguće mekši prema zahtjevima kirurga, zbog čega su bili vrlo tanki i rezultirali kvarovima. Jedna verzija imala je poliuretanski premaz koji se zapravo razgradio u kancerogen, proizvod koji je brzo povučen s tržišta.

Rasprava o silikonskim implantatima je žestoka, ali iznenađujuće lišena činjenica. Ono što je jasno je da silikonski implantati propuštaju silikon u tijelo. Pretpostavlja se da je silikon u tijelu loša stvar, ali točna povezanost s određenim bolestima i problemima nije jasna. Primarni razlog je što nije bilo dovoljno vremena za dugoročno proučavanje problema i dobivanje provjerljivih rezultata. Mnoge žene su, međutim, pokazale izrazite negativne zdravstvene probleme kada su im curili silikonski implantati, žalile se na kronični umor, neurološke i reumatološke probleme. Dok su studije pronašle proturječne rezultate, jasno je da žene kojima su uklonjeni puknuti silikonski implantati imaju tendenciju da pokazuju poboljšano zdravlje. Rasprava se nastavlja do danas, ali FDA je ograničila upotrebu silikonskih implantata na medicinski neophodne postupke od 1992. godine.

Uz ograničenja silikonskih implantata, na scenu su stupili fiziološki implantati. Prvobitno razvijeni 1960-ih, implantati su bili zasjenjeni silikonom sve do zabrane 1992. godine. Fiziološki implantati imaju gumiranu površinu i napunjeni su fiziološkom otopinom. Općenito, smatraju se sigurnijima od silikona jer curenje rezultira manjim zdravstvenim rizicima jer fiziološka otopina nije toksična u tijelu. Uz to, bilo je nekih pritužbi u vezi s implantatima fiziološke otopine. Točnije, implantatima može biti teško manipulirati u ispravan oblik, oni se mogu naborati i mogu se ispružiti – situacija u kojoj se slegnu na dnu. Iako su ovo nedoumice o kojima biste trebali razgovarati sa svojim plastičnim kirurgom, jasno je da implantati s fiziološkom otopinom ne uključuju rizike povezane sa silikonskim implantatima.

U tijeku je rasprava o implantatima. Budući da je FDA zabranila silikon, u raspravi su pobijedili implantati za grudi s fiziološkom otopinom.