HEKLANJE

Vrste kozmetike

Šminku i kozmetiku diljem svijeta koriste različiti ljudi. Kozmetički proizvodi definirani su kao “tvar ili pripravak namijenjen za doticaj s bilo kojim vanjskim dijelom ljudskog tijela”. Ova definicija može uključivati različite proizvode.

Šamponi i sapuni su proizvodi koji obično sadrže neku vrstu mirisa i čiste kožu upotrebom površinski aktivnih tvari, odnosno surfaktanata. Ovi surfaktanti su molekule koje imaju i lipofilne i hidrofilne dijelove, ili dijelove topive u mastima i topive u vodi. Dio proizvoda koji je topiv u mastima lijepi se za ulje i prljavštinu jer dio koji je topiv u vodi omogućuje ispiranje lipofilnog dijela. Deterdženti za posuđe i odjeću djeluju na gotovo isti način, ali će imati različite sastojke koji ih čine oštrijima za upotrebu na tvrdim, čvrstim površinama. Obično nije dobra ideja isprobavati te deterdžente na tijelu i kosi, jer to može dovesti do iritacije.



Ruž za usne je još jedan kozmetički proizvod koji ima hidrofilna svojstva. Proizvode se kombiniranjem voska, nehlapljivog ulja poput pčelinjeg voska s ricinusovim uljem i vode. Kombinacija proizvodi gustu tvar koja je netopljiva u vodi i lako se razmazuje po usnama. Zbog svojih lipofilnih svojstava, ruž se neće otopiti na usnama kada je izložen slini ili tekućini iz pića. Drugi ruževi za usne će sadržavati boju koja reagira na aminokiseline na gornjem sloju kože. Zbog toga proizvod izgleda plavo ili zeleno u spremniku i postaje crven kada se nanese na usne.

Kada se voda gubi na gornjem sloju mrtvih stanica kože brže nego što žive stanice ispod njih mogu apsorbirati vlagu, naša koža postaje suha. Tada nam treba pomoć hidratantne kreme. Kada koža postane suha i ljuskava, ovlaživači mogu pomoći sprječavanjem daljnjeg gubitka vode, što je poznato kao okluzija, i dodavanjem humektanata, tvari koje povećavaju hidrofilna svojstva kože. Hidratantni ovlaživači sadrže tvari kao što su alfa hidroksi kiseline ili glicerin i dodaju vlagu gornjem sloju kože, dok okluzivni ovlaživači stvaraju vodootporni sloj preko kože koji smanjuje vlagu i omogućuje prirodni proces rehidracije tijela da vrati sloj na normalnu razinu.

Beverly Hills zatezanje trbuha

Operacija zatezanja trbuha na Beverly Hillsu dio je stila života bogatih i slavnih. Nije slučajnost da prekrasni ljudi prekrivaju ovaj