HEKLANJE

Zakon o organizacijama za popravak kredita (HRV) i vi

TEMU APP 100 E KUPON

Ako imate negativne informacije u svom kreditnom dosjeu, kao što su iskazale velike tri tvrtke za izvješćivanje, Experian, Equifax i TransUnion, pokažu se točnima, malo što možete učiniti u vezi s tim. Samo će protok vremena jamčiti konačno uklanjanje te informacije iz vaše datoteke. Poduzeća koja podnose izvješća općenito će navoditi negativne kreditne informacije sedam godina, a informacije o bankrotu ostat će u vašem izvješću deset godina. Vremenska ograničenja općenito se počinju računati od trenutka kada se događaj inicijalno dogodio.

Postoje i druga ograničenja, kao što su neplaćene presude protiv vas. Oni se mogu prijaviti u vašem kreditnom dosjeu sedam godina ili dok ne istekne rok zastare za tu određenu vrstu presude, ovisno o tome što je dulje. Međutim, ne postoje ograničenja koliko dugo kaznene presude mogu biti navedene. Isto vrijedi i za informacije koje su prijavljene zbog vaše prijave za posao koji bi plaćao više od 75.000 USD godišnje ili zato što ste podnijeli zahtjev za kredit ili životno osiguranje u iznosu većem od 150.000 USD.



Odlučite li potražiti stručnu pomoć, Zakon o kreditnim društvima (HRK) jasno je definirao vaša prava kao potrošača. Prije nego što potpišete bilo kakav pravni ugovor s organizacijom, morate dobiti primjerak knjižice “Prava na datoteku potrošačkih kredita prema državnom i saveznom zakonu”. Vaš ugovor mora biti u pisanom obliku i mora jasno navesti sva vaša prava i obveze. Naravno, tada je vaša dužnost kao marljivog potrošača pročitati sve dokumente koje ste dobili, a zatim postaviti pitanja ako sadrže nešto što ne razumijete PRIJE nego potpišete.

HRV sadrži niz vrlo specifičnih odredbi namijenjenih zaštiti potrošača. Najočitija odredba je da nijedna tvrtka za popravak kredita ne može namjerno iznositi lažne ili obmanjujuće tvrdnje o uslugama koje može pružiti svojim klijentima.

Postoji niz specifičnih točaka koje moraju biti jasno navedene u ugovoru s tvrtkom za popravak kredita. Naziv tvrtke, adresa i podaci za kontakt moraju biti uključeni, ugovor mora navesti ukupnu cijenu njihovih usluga, kao i detaljan opis usluga koje će obavljati kako bi zaradili te naknade. Vremenski okvir za završetak radova također mora biti jasno određen, kao i sva jamstva koja mogu ponuditi za svoje usluge.

Ne mogu vam se unaprijed naplatiti usluge tvrtke za popravak kreditne sposobnosti, a od vas se ne može zahtijevati da platite dok ne obave sve usluge koje su vam prvobitno obećali u pisanom ugovoru. Tvrtkama za popravak kreditne sposobnosti također je zabranjeno obavljati bilo kakve usluge u vaše ime dok ne potpišete pismeni ugovor i nakon toga dobijete trodnevno razdoblje čekanja. U bilo kojem trenutku tijekom ta tri dana imate pravo otkazati svoj ugovor s tvrtkom za popravak kreditne sposobnosti bez plaćanja ikakvih naknada.

Ne dopustite da vas teška financijska situacija zaslijepi za vaša prava prema HRV-u. Imate određena prava kada se radi o tvrtkama za popravak kredita. Inzistirajte na njima.

Autorska prava © Jeanette J. Fisher