HEKLANJE

Zašto cijene goriva rastu i padaju

TEMU APP 100 E KUPON

Postoji pet primarnih čimbenika koji utječu na cijenu koju plaćate za plin na pumpi. Cijene općenito rastu kada svjetsko tržište sirove nafte smanji njihove zalihe. Također, kada potražnja premašuje kapacitete rafinerije, cijene plina rastu.

Prvi faktor koji čini cijenu plina na vašoj lokalnoj postaji su dobavljači sirove nafte. To čini oko 59% cijene koju plaćate za plin i određuju je svjetske zemlje izvoznice nafte, posebno OPEC, Organizacija zemalja izvoznica nafte. Količina sirove nafte koju ove zemlje proizvode određuje cijenu barela nafte.



Sljedeći faktor koji utječe na cijene plina je trošak rafiniranja sirove nafte. To čini oko 10% ukupne cijene plina.

Treći faktor je trošak transporta sirove nafte do rafinerije, zatim rafiniranog plina do distribucijske točke i na kraju do vaše lokalne benzinske postaje. Ako kupujete marku benzina, trošak koji tvrtka troši u
marketing marke ili će također biti dodan cijeni koju plaćate za kupnju od te marke. To čini oko 11% ukupne cijene.

Četvrti faktor čini oko 20% ukupne cijene plina, a uključuje federalne i lokalne poreze. Državni, lokalni i gradski porezi razlikuju se, objašnjavajući neke od fluktuacija koje možete vidjeti u cijenama goriva u različitim zemljopisnim područjima.

Peti faktor je marža na vašoj lokalnoj benzinskoj postaji. Očito je da vaša lokalna benzinska postaja posluje kako bi zaradila i ima zaposlenike koje treba platiti. Dakle, znate da moraju zaraditi na svakom galonu benzina koji prodaju. Međutim, možda ćete se iznenaditi kada saznate da iznos općenito nije veći od 10 centi i može biti samo peni po galonu! Neke države imaju zakone koji reguliraju povećanje postaja i zahtijevaju minimalni postotak povećanja kako bi se male postaje zaštitile od gašenja većih tvrtki
koji bi ih možda htjeli potkopati.