HEKLANJE

Zašto se hladimo dok spavamo?

TEMU APP 100 E KUPON

Tijekom spavanja usporavaju se frekvencija disanja i otkucaji srca. Kao rezultat, dolazi do smanjenja krvnog tlaka koji se pumpa u tijelo. Kao rezultat toga, tjelesna temperatura nam malo pada i osjećamo se hladnije nego inače. Smanjenje tjelesne temperature izravno je proporcionalno temperaturi okoline u kojoj spavamo.
SIDS (Sindrom iznenadne dojenačke smrti), koji se posebno javlja kod beba starih 2-3 mjeseca zbog promjene tjelesne temperature tijekom spavanja, i danas je jedan od ozbiljnih uzroka smrtnosti dojenčadi.
Centri odgovorni za regulaciju i održavanje tjelesne temperature nalaze se u hipotalamusu. Prema nekim istraživačima, postoje i regije odgovorne za regulaciju stanja spavanja u hipotalamusu, a te regije komuniciraju s regijama odgovornim za termoregulaciju (regulaciju temperature).

Vladimir Bodegrajac – Touch Code

Song Number: 3/15 Album: We Glazba/music, riječi/words, glas/voice, klavir/piano, aranžman/arrangement: Vladimir Bodegrajac Glazbeni urednik/music editor: Tihomir Petrović Nakladnik/publisher: HDGT I