HEKLANJE

Kako dobiti besplatna godišnja kreditna izvješća od velikih kreditnih ureda

TEMU APP 100 E KUPON

Ako planirate podnijeti zahtjev za hipoteku, zajam za automobil, kreditnu karticu ili zajam za konsolidaciju, morat ćete znati što je u vašim kreditnim izvješćima svakog od tri glavna kreditna ureda. To uključuje TransUnion, Equifax i Experian i svaki vodi detaljnu evidenciju vaših trenutnih i prošlih dugova, povijest plaćanja, zajedno sa svim informacijama u javnoj evidenciji, što može uključivati ovrhe, stečajeve ili presude.

Svako od vaših kreditnih izvješća iz gore spomenutih ureda također će sadržavati brojčanu ocjenu, na koju se mnogi zajmodavci pozivaju kada određuju vašu kamatnu stopu na novi zajam. Ovaj broj, poznat kao FICO rezultat, izračunava se na temelju niza čimbenika koji će pomoći potencijalnim zajmodavcima da odrede vašu kreditnu sposobnost. Vaš omjer duga i prihoda, omjer stanja i kreditnog limita i broj revolving kreditnih računa uzimaju se u obzir prilikom zbrajanja vašeg FICO rezultata. Osim toga, svaki bankrot ili druga negativna prisutnost uzrokovat će smanjenje vašeg rezultata.



Svakih 12 mjeseci pojedincu je dopušteno zatražiti besplatnu kopiju svojih kreditnih izvješća od svakog od tri glavna kreditna ureda kako su gore navedeni. Postoje brojna web-mjesta koja obećavaju da će potrošačima dati besplatna kreditna izvješća, ali gotovo uvijek postoji neka vrsta kvake u ponudi. Među njima, upis u probni program ili kupnja proizvoda. Međutim, postoji jedna web stranica koja je posvećena ponudi besplatnih kreditnih izvješća bez troškova ili obveza prema potrošaču. Jednom svake godine pojedinci mogu posjetiti AnnualCreditReport.com i dobiti trenutni online pristup jednom ili svim svojim kreditnim izvješćima bez ikakvih troškova. Osnovno kreditno izvješće je besplatno, ali FICO rezultat neće biti uključen osim ako se ne plati dodatna naknada za pristup tim informacijama.

Osim zahtjeva za besplatno kreditno izvješće na godišnjoj osnovi, pojedinci imaju pravo na besplatnu kopiju svog dosjea ako im je nedavno odbijen kredit. Ovaj se postupak može dovršiti pismenim putem ili pozivom agenciji za kreditno izvješćivanje nakon što zajmodavac odbije kredit. Obično će kopija kreditnog izvješća stići poštom u roku od 7-10 dana.

Ne shvaća svaki potrošač koliko je važno pažljivo pratiti svoja kreditna izvješća, ali to je jedan od najkritičnijih dijelova održavanja zdrave kreditne datoteke i sprječavanja krađe identiteta. Preporuča se da pojedinci provjeravaju svoja kreditna izvješća svakih šest mjeseci i osporavaju sve što je netočno navedeno, kao što su adrese, netočna izvješća o povijesti plaćanja, status računa itd. Nakon primitka osporavanja, kreditni ured će započeti istragu kako bi riješiti stvar sporazumno. Vrlo je važno da se svi pobrinu da su njihova kreditna izvješća točna jer su, vrlo često, ona najveći odlučujući čimbenik za bilo koji zahtjev za kredit.

Savjeti za sezonsko šminkanje

Ovo je nastavak članka “Savjeti za šminkanje prema godišnjim dobima”. Iako se ovo može čitati zasebno, najbolje je prvo pročitati

Blogovi Što su dobri?

blogovi; što su oni uopće dobri? Pa, zapravo su blogovi fantastični bilo da vodite poslovnu web stranicu ili jednostavno koristite