HEKLANJE

Zašto se životinje koje žive u polarnim regijama ne smrznu?

TEMU APP 100 E KUPON

Hladno vrijeme tjera nas da drhtimo za sve nas. U takvom vremenu želimo se skloniti na toplo mjesto i utopliti se. Čak i kad je temperatura približna 0 stupnjeva dovoljna da nas drhti od hladnoće, čak ni želite razmisliti o situacijama kada padne ispod minusa. Međutim, postoje mnoge životinje koje mogu živjeti u vremenskim uvjetima ispod minusa, na primjer na polovima. Pa, i malo hladnoće je dovoljno da nas ohladi, zašto ne životinje na polovima smrzavaju se do smrti?
Većina životinja koje žive u arktičkim regijama, koje nazivamo arktičkim područjem, imaju više zaštitnih pokrivača od svojih rođaka koji žive u toploj klimi. Na primjer, imaju gušću dlaku ili deblju kožu. Mogu sintetizirati protein protiv smrzavanja koji smanjuje temperatura smrzavanja tekućine Ova tvar, poznata kao etilen glikol, također je aktivni sastojak antifriza koji se koristi u automobilima.
Prema generalizaciji koja se u ekologiji naziva ‘Bergmannovo pravilo’, tijela vrsta ptica i sisavaca koje žive u hladnim predjelima veća su od svojih srodnika koji žive u toplim predjelima. Kako tijelo raste, odnos površine / volumena opada i budući da se velika tijelo će imati proporcionalno manje površine, Unutarnja temperatura tijela održava se uspješnije. Opet, prema generalizaciji poznatoj kao “Alenovo pravilo” u ekologiji, tjelesne izbočine vrsta koje žive u hladnoj klimi (s članovima poput ruku i stopala, produžeci tijela poput ušiju i nosa) su manji. Cilj je smanjiti površinu kako bi se temperatura uspješnije održavala.