HEKLANJE

Želite jeftin web hosting? Ne hvala!

TEMU APP 100 E KUPON

Ne, ‘jeftino’ nije nužno loša stvar (dobro, ne uvijek), ali kada se radi o uslužnoj industriji koja je tako konkurentna i s tako malim maržama kao što je industrija web hostinga, kupcima je bolje pripaziti. Domaćini koji nude ‘jeftine’ usluge imaju tendenciju ponuditi svijet za Rs. 900 godišnje, ali obično ne uspijevaju pružiti ni najosnovnije usluge. Iznenađen? Ja nisam. Dopustite mi da objasnim neke osnove za dobrobit velike većine koja još uvijek nije sigurna o čemu lupetam.

“Web-domaćin” je tvrtka (dobro, većina sebe želi smatrati takvom, ali to je potpuno novi članak) koja se bavi nabavom propusnosti (internetske veze) i poslužitelja (slavna računala) s namjerom da ponovno prodati iste, u manjim dijelovima, ljudima koji trebaju prostor za pohranu svoje e-pošte i web stranica. To se obično (čitaj uvijek) postiže iznajmljivanjem namjenskih poslužitelja s pristojnim tvrdim diskom i kvotom propusnosti, a zatim korištenjem paketa za automatizaciju hostinga (upravljačka ploča) za dijeljenje resursa poslužitelja na manje dijelove koji se nazivaju “hosting planovi”. Cilj je odrediti cijenu ovih planova na način da ostanu prihvatljivi za klijenta, a istovremeno pomažu domaćinu da poveća profit od resursa koje ima.



Sada dolazi zabavni dio…

Budući da gotovo nema prepreka za ulazak u ovu određenu industriju, svaki dan se pojavljuju novi hostovi. To pomaže u održavanju razumne cijene usluga hostinga, a također bi trebalo značiti bolju uslugu za klijente budući da se mnogi hostovi natječu za svoje poslovanje. Ono što se stvarno događa jest da jedan Johnny koji je došao u zadnje vrijeme odluči da je jedini način na koji može zgrabiti dio tržišta ponuditi najniže cijene. Jednom kada klijenti počnu navoditi njegovu cijenu domaćinu koji se bori za svoj posao, domaćin je odlučuje uskladiti. Prije nego što shvatite, svi su prepolovili cijene! To se u Pakistanu može vidjeti svakih 10-12 mjeseci.

“Dobro”, kažete? Nastavi čitati…

Što to znači za web domaćina? Odjednom im svi postojeći klijenti plaćaju upola manje nego prije. To znači da bi u nadolazećoj godini morali generirati dvostruko više novih poslova samo da bi zaradili isti iznos kao prošle godine! Smatra li se to rastom? Mislim da ne!

Nažalost, broj klijenata ne raste magično sa svakim smanjenjem cijena. Dakle, web domaćinima ostaje malo izbora osim da smanje troškove samo kako bi spojili kraj s krajem. Tamo gdje su bile 3 osobe za podršku, odlučile su se zadovoljiti samo s jednom. Tamo gdje su ranije postojala 2 poslužitelja, oni odlučuju da mogu učitati sve klijente na samo jedan poslužitelj što rezultira nižim operativnim troškovima. Ove mjere, nepotrebno je reći, imaju pozitivan učinak na donju liniju hosta, ali pogoršavaju usluge što rezultira neodgovorenim upitima za podršku i dugim razdobljima zastoja (nedostupnost web-mjesta/e-pošte) ili izuzetno spor odgovor poslužitelja zbog pretjeranog opterećenja na poslužitelj.

Sada, kada bi domaćin svoje postojeće klijente stavio na prvo mjesto, svoju bi uslugu cijenio pošteno tako da se svaki klijent ne samo osjeća dobro u svom novčaniku, već se može osloniti na ponuđenu uslugu. Pretpostavljam da se sve svodi na to; bilo da je web host u ovom poslu kako bi pružio vrhunsku uslugu s dugoročnim poslovnim ciljem ili je tu samo kako bi brzo prošao dok se natječe sa svim domaćinima koji se slučajno nađu.

Nedavno sam naišao na najmanje tri takve hosting tvrtke koje su sada u financijskoj opasnosti jer nisu mogle odoljeti porivu da smanje cijene kako bi pokušale uhvatiti neki novi posao. Nažalost, to nisu ljudi koji su ‘novi’ u industriji. Takav utjecaj na tržište povećava se 10 puta kada stariji domaćin odluči da bi mu bilo bolje da jednostavno smanji cijene umjesto da poboljša uslugu. Kao rezultat toga, mlađe tvrtke slijede njihov primjer i stvaraju nered za sebe i što je još važnije za svoje klijente. Konačni ishod je da frustrirani klijenti odluče prijeći na strane hostove koji pružaju bolju uslugu po razumnijoj cijeni.



Iz iskustva sam naučio da je pružanje dobre usluge ono što je zaista važno. Ostalo pada na svoje mjesto kada klijenti shvate da mogu voditi svoje online poslovanje samo ako je usluga koju dobivaju kvalitetna. Uostalom, dobivate ono što plaćate. Kakva korist od jeftine usluge kada je na kraju prestanete dobivati?

Počeo Prvi opijumski rat

Nakon što je visoki kineski dužnosnik Lin Zexu 3. lipnja 1839. godine u Hong Kongu zaplijenio i uništio više od

Lasersko poboljšanje kože

Ah, radosti moderne tehnologije. Plastična kirurgija ima koristi od našeg napretka u tehnologiji baš kao i svaka druga industrija ili