HEKLANJE

Opatija – Adriatic Pearl

Opatiju su stvorili nadvojvode… Ljupki i ležerni austrijski nadvojvode, Bijelih kaputića, crnih hlača, sjajnih rukavica, S monoklom na oku i jahačkim bičem u ruci: Besprijekorna razdjeljka, tanka Brka, dugačkih ruku i – kao u septetu Famozne Vesele udovice – žene, žene, žene Sa svih strana : bečke balerine, mađarske Jahačice, grofice i barunice iz Hofburga, Dvorske dame…

(Iz djela Romanzo di Abbazia Lucia d’ Ambre, Milano 1937.)



Vrijeme od izgradnje prvog hotela do izbijanja prvog svjetskog rata, zlatno je doba Opatije. O njemu i danas živo svjedoče njeni hoteli, pansioni i ljetnikovci. Veličajna pročelja ukrašena razigranom plastikom, impozantna stubišta i raskošno uređeni unutrašnji prostori odraz su duha onoga doba koje je težilo otmjenosti i ugledu. Opatija je rasla zajedno sa svojim gostima – carskim i kraljevskim dostojanstvenicima, austo-ugarskom elitom i slavnim umjetnicima koji su u njoj tražili odmor – a našli nadahnuće Opatija – Adriatic Pearl.
Svojom blagom klimom, uređenim šetalištima, bogatom turističko-ugostiteljskom ponudom i blagodanim suncem, morem i zrakom prožetim eteričnim mirisima bilja i ljekovitim kapljicama mora, Opatija opušta i liječi suvremenog čovjeka od stresova i napetosti užurbana svakodnevna života, spremno ispunjavajući i njegove najprofinjenije želje u sva četiri godišnja doba.

Urbanistički i arhitektonski izgled Opatije uvjetovao je njen položaj uz more i preobražaj primorskog gradića u mondeno turističko sjecište i lječilište. Zato su lica opatijskih zgrada, okružena uređenim vrtovima i raskošnim prirodnim zelenilom, okrenuta moru i suncu.

Sama priroda na Opatijskoj rivijeri kao da se diči sobom i uživa u svojoj ljepoti i raskoši. U rano se proljeće oblači Opatija u procvjetale parkove i rumene trešnje, u žarko ljeto nudi osvježenje mora. U ranu jesen, kad zri grožđe, ožive njena šetališta uz more i u šumama kestena iznad kojih se zimi zabijeli tek vrh Učke. Kad u Europi puteve zamete snijeg, ovdje se iz masline cijedi ulje, lovor zeleni a kamelija rascvijeta poput kape zvončara koji svojim zvonima oglašuje izvorne pokladne običaje. Od romantičnih sutona do zavodljivih zora, noći na Opatijskoj rivijeri poseban su doživljaj satkan od nadanja i sanja, zabave, priredaba i pučkih svetkovina.

TEMU APP 100 E KUPON

Adsense RIP?

Nakon dojave iz nekoliko obično pouzdanih izvora, primijetio sam da je Adsense mrtav. Čini se da ako ste zarađivali novac

Kako njegovati svoj vid

Dok naše društvo veliku važnost pridaje fizičkoj spremi, naglasak se rijetko stavlja na oči. Rečeno je da su oči prozor