HEKLANJE

Šta znače kodovi greške na automobilu i šta su OBD-II kodovi ?

Kodovi greške na automobilu su brojevi ili kombinacije slova i brojeva koji se koriste u dijagnostici kvarova u elektroničkim sustavima vozila. Svaki kod greške predstavlja određeni problem ili neispravnost koja je otkrivena u određenom sustavu vozila. Kada se pojavi određeni kvar, senzori i kontrolni moduli u vozilu zapisuju informacije o greški u obliku kodova greške. Ti kodovi pomažu mehaničarima i servisima da identificiraju točan uzrok problema i poduzmu odgovarajuće popravke.

OBD-II kodovi (On-Board Diagnostics II) su standardizirani kodovi koji se koriste u modernim vozilima za dijagnostiku kvarova. OBD-II sustav pruža detaljne informacije o različitim aspektima performansi vozila, uključujući motor, emisije, kočnice, prijenos, elektroničke sustave i druge dijelove.



OBD-II kodovi sastoje se od pet znakova, pri čemu prva slova “P”, “C”, “B” ili “U” označavaju različite tipove problema:

  • P (Powertrain): Kodovi koji se odnose na kvarove u sustavu pogonskog sklopa, uključujući motor i transmisiju.
  • C (Chassis): Kodovi koji se odnose na kvarove u sustavu ovjesa i upravljanja vozila.
  • B (Body): Kodovi koji se odnose na kvarove u elektroničkim sustavima karoserije i unutrašnjosti vozila.
  • U (Network): Kodovi koji se odnose na kvarove u mreži ili komunikacijskom sustavu vozila.

OBD-II kodovi se mogu očitati pomoću OBD-II dijagnostičkog skenera koji se priključuje na OBD-II priključak u vozilu. Kada se očita kod greške, mehaničar ili servis može pristupiti dodatnim informacijama kako bi dijagnosticirao problem i izvršio potrebne popravke.

OBD-II kodovi su vrlo korisni jer omogućuju brzu i preciznu dijagnostiku kvarova u vozilima, što rezultira učinkovitijim popravcima i održavanju vozila u ispravnom stanju.

TEMU APP 100 E KUPON