HEKLANJE

Testovi za trudnoću, jesu li pouzdani?

TEMU APP 100 E KUPON

Danas, zahvaljujući napretku dijagnostike, pogotovo ultrazvučnom tehnologijom i testovima za trudnoću, žena može lako saznati je li trudna ili nije. Osnovni čimbenici koji utječu na fetalni rast se zasnivaju na genetskim faktorima i utjecajima okoline.
Kako žena zna da je trudna?
Neke žene jednostavno znaju da su trudne čak od trenutka začeća. No nekima je potrebno puno više, primjerice brojni pozitivni testovi koji će utvrditi da se sigurno radi o trudnoći. Postoje neki simptomi koji doista ukazuju da je žena trudna kao što su: osjetljive, natečene grudi, potamnjeni rubovi bradavica (areola), umor, promjene raspoloženja, slabo krvarenje iz rodnice, jutarnja ali i tijekom dana i noći, ovisno o ženi- mučnina i povraćanje koju žene obično imaju u početku drugog tromjesečja. Povećana je i osjetljivost na mirise, gubitak apetita koji se odnosi na to da neke žene u početku trudnoće imaju povećani apetit no hrana im neka baš i ne odgovara, najčešće zbog raznih mirisa, češće mokrenje zbog povećane količine krvi i vode u organizmu, povećana tjelesna temperatura tijekom 18 dana, bolovi u kralježnici, izostanak menstruacije, i na kraju, najvažniji pokazatelj jest test za trudnoću koji je pozitivan.
Postoji nekoliko razloga kada je potrebno učiniti test za trudnoću. Primjerice, ako ženi kasni menstruacija, može biti ali i ne mora biti dovoljan razlog kako bi se učinio test za trudnoću, pa čak i ako je žena bila spolno aktivna. Naime, izostanak menstruacije se može dogoditi i zbog nekih drugih razloga no ako žena vodi kalendar ciklusa menstruacije i nije običaj da menstruacija kasni tjedan dana, ovo može biti razlog zašto učiniti test za trudnoću. Naime, ne događa da u isto vrijeme bude oplođena jajna stanica, predviđanja su da se to obično događa sedam dana nakon začeća no ne mora uvijek biti slučaj. Čak istraživanja pokazuju da kod 84 % žena dođe do oplodnje između osam i deset dana nakon ovulacije.
Postoje testovi za trudnoću koji su manje osjetljivi i oni koji su više. Ovi koji su manje, oni su uglavnom i jeftiniji u ljekarnama, pa se prema tome može znati otprilike koji je više pouzdan a koji je manje pouzdan test za trudnoću. Osjetljivost testa za trudnoću se odnosi na hormon beta-hCG, što znači da može otkriti veće ili manje razine toga hormona. Beta-hCG je humani korionski gonadotropin. To je hormon kojeg proizvodi posteljica za vrijeme trudnoće. Kućni testovi za trudnoću su napravljeni tako da otkriju beta-hCG, hormon kojeg oslobađa posteljica koji se zatim oslobađa u urin žene koja je trudna. Dakle, kada test za trudnoću otkrije manje količine hormona beta-hCG-a, znači da su i manje šanse da test bude pouzdan te će prije pokazati da je test pozitivan nego neki drugi test. Dakle, osjetljiviji testovi za trudnoću omogućuju ranije otkrivanje trudnoće no pouzdanost testa je upitna. Kako bi žena najranije mogla saznati je li trudnaili-ili nije, funkcija je testova za trudnoću. To su učinjeni najosjetljiviji testovi sedam dana nakon ovulacije. No, kako je potrebno kod nekih žena duže vrijeme da dođe do implatacije, kako je gore navedeno, potrebno je pričekati otprilike između 8 i 12 dana.
Koji su testovi za trudnoću pouzdani?
Danas se u ljekarnama nudi mnogo testova za trudnoću koji variraju od 20 kuna do 110 kuna. Neki od testova za trudnoću na našem tržištu su: Clearblue, otprilke stoji 105 kuna, Gravignost mini, otprilike 60 kuna, Baby check, stoji oko 20 kuna, Intim plus, oko 65 kuna. Svaki od testova nosi sa sobom neko određeno pravilo kako ga i kad koristiti. Primjerice, svi ovi testovi su testirani 12 dana poslije ovulacije odnosno tri dana prije menstruacije u istome urinu, i ovo su dobiveni rezultati: Clerblue je pokazao plavu boju na testu tek 15 dana nakon ovulacije, Gravignost mini je pokazao jedva vidljivu plavu boju na testu dva dana nakon menstruacije, Intim plus crvenu boju na testu tek nakon 15 dana nakon ovulacije a Baby check je pokazao crvenu slabo vidljivu crvenu boju odmah nakon 12 dana nakon ovulacije. Dakle, najpouzdaniji od svih ovih testova se pokazao Baby check. Zanimljivo je da je baš ovaj test za trudnoću se pokazao kao najpouzdaniji, s obzirom da je najjeftiniji, oko 20 kuna stoji Baby check test. Najbolje ga je koristiti na očekivani dan menstruacije te svakako ujutro raditi test za trudnoću, iz prvog urina jer je tada najveća razina beta-hCG-a. Ovaj test je dokazao kako ipak nije bitna cijena testa za trudnoću već način i dan kada se koristi test.
Kako se ispravno izvodi test za trudnoću?
Potrebno je naglasiti da je svaki test individualan kao i žena koja koristi test za trudnoću. Trebalo bi koristiti srednji mlaz urina ujutro, dakle prvi jutarnji urin i pomokriti se na štapić. Ako je ženi to nelagodno i nepraktično, također može koristiti neku posudu u koju će skupiti urin i provjeriti mijenja li štapić boju. Važno je da ako žena koristi posudu u kojoj će skupiti urin, da štapić drži na način da upije samo vrh štapića otprilike 10 sekundi, osim ako nije u uputama drugačije navedeno.
Koliko dugo treba čekati da štapić promijeni ili ne promijeni boju?
To uglavnom ovisi o tome koliko dugo nakon ovulacije radite test za trudnoću. Ako testirate ranije nakon ovulacije, onda je potrebno čekati otprilike 4 sata a ako radite kasnije nakon ovulacije, potrebno je kraće čekati. To ovisi o hormonu beta-hCG-u jer ako raditi test za trudnoću ranije, biti će i manje hormona u urinu a ako radite kasnije, pokazati će se prije zbog više hormona beta-hCG-a.
Kako očitati test za trudnoću?
Najprije, dakle prije nego se ide učiniti test za trudnoću, potrebno je svakako pročitati upute jer ovisi od testa do testa. No, većina testova ima na štapiću dva prozorčića koja pokazuju pozitivan i negativan test. Ako se oboji, obično je vidljiva linija, a ako se radi općenito o pozitivnom testu, može pokazati i plus u prozorčiću. Razina beta-hCG-a u deset dana nakon ovulacije jest prosjek 25 mlU i otprilike 50 mlU nakon 12 dana nakon ovulacije.
Upute za očitavanje testa za trudnoću:
1. Test učinite odmah ujutro kako bi dobili što pouzdanije rezultate.
2. Pažljivo pročitajte upute kako se koristi proizvod. Uporaba testa za trudnoću je jako važna jer ovisi o vrsti odnosno proizvođaču testa.
3. Provjerite na uputama koliko treba štapić biti dugo u urinu. Većina testova za trudnoću zahtjeva oko 10 sekundi no nije nužno za svaki test.
4. Potrebno je test ostaviti na suho mjesto i ravnu površinu i držati se uputa koliko dugo je potrebno čekati rezultate. Uglavnom se radi o 5 minuta.
5. Pročitati što je nacrtano ili obojano na testu. Ovisno o vrsti testa, može biti znak plusa, linija uglavnom crvene ili plave boje i o prozorčićima na testu.
6. Ako se radi liniji koja je slabo vidljiva, potrebno je ponoviti test (pogotovo ako se test radi u vrijeme datuma kad žena treba dobiti menstruaciju) za trudnoću nakon nekoliko dana ili otići izvaditi krv u laboratoriju.
7. Jako je važno dogovoriti termin kod ginekologa kako bi se točno utvrdilo je li žena trudna ili ipak nije, pogotovo ako menstruacija doista predugo kasni.
Koji test za trudnoću je pouzdaniji iz krvi ili urina?
Iz krvi je test za trudnoću pouzdaniji jer mjeri točne jedinice beta-hCG-a, što znači da će u nalazu biti vidljiva i minimalna razina beta-hCG-a u krvi.
Koji se test za trudnoću najčešće kupuje?
Žene najčešće kupuju Clearblue test za trudnoću. Pokazalo se najviše imaju povjerenja upravo u ovaj test za trudnoću jer se može obaviti u bilo koje doba dana pa tu činjenicu, žene vide kao prednost ovog testa za trudnoću. Također, ljekarnici potvrđuju pouzdanost ovoga testa na 99 % kao i Intim plus test za trudnoću. Zanimljiv je podatak iz zagrebačkih ljekarna, odnosno ljekarnika koji tvrde da žene češće kupuju testove za trudnoću na proljeće a povećava se na najviše preko ljeta. Tome se može dodati činjenica da su češći kupci žene koje su mlađe dobi te da one češće kupuju testove za trudnoću od muškaraca.
Usprkos tome što postoji više vrsta testova za trudnoću na tržištu, pokazalo se da cijena testa za trudnoću, nema značaj kada je u pitanju pouzdanost u rezultate. Također, postoje neki testovi, poput Clearblue testa za trudnoću kojemu vjeruje i struka i žene, bez obzira na cijenu. Usprkos tome, test za trudnoću itekako može pomoći ženama diljem svijeta da otkriju jesu li trudne ili nisu, a to se pokazalo i u praksi. U svakom slučaju, osim testa za trudnoću, potrebno je svakako potražiti i savjetovati se sa ginekologom te izvaditi krv u laboratoriju kako bi se utvrdila sigurna trudnoća.

Ušteda novca na pumpi

Nedavno izvješće u Financial Timesu predviđa da bi prosječna cijena galona benzina u Sjedinjenim Državama uskoro mogla dosegnuti 3,00 USD.