HEKLANJE

Da biste sutra bili zdravi, danas morate prestati pušiti.

Pušenje je udisanje duhanskog dima duboko u pluća, čiji sastav sadrži štetne tvari koje su opasne po zdravlje. Od više od 4000 kemijskih spojeva sadržanih u duhanskom dimu, oko 40 su kancerogeni koji uzrokuju rak. Nekoliko stotina komponenata su otrovi, među njima: nikotin, benzopiren, formaldehid, arsen, cijanid, cijanovodična kiselina, kao i ugljični dioksid i ugljični monoksid. Puno radioaktivnih tvari ulazi u tijelo pušača: olovo, polonij, bizmut. Udahnuvši u sebe pušač zadaje udarac svim sustavima, jer štetne tvari ulaze u pluća, usput se taložeći na koži, zubima, respiratornom traktu, odakle se krvlju prenose u sve stanice tijela.
Posljedice pušenja mogu biti brojne, dim cigarete utječe na gotovo sve unutarnje organe. Međutim, najčešće komplikacije ove ovisnosti su: kronične bolesti pluća, onkološke bolesti dišnog sustava (dušnik, grkljan, pluća), kardiovaskularne patologije (arterijska hipertenzija, vaskularna tromboza itd.).
Pušenje uzrokuje koronarnu bolest srca i povećava rizik od moždanog udara. Rizik od moždanog udara kod pušača povećan je za 88%. Ne može biti sigurne količine pušenih cigareta – samo jedna cigareta dnevno može dovesti do kardiovaskularnih bolesti. Stoga ne biste trebali samo smanjiti broj cigareta, već potpuno prestati pušiti. Oni koji nikada nisu pušili dobiju anginu pektoris 13 puta rjeđe, 12 puta rjeđe srčani udar.
Dugo vremena postoji statistička potvrda činjenice da u 90% slučajeva raka pluća pacijent ima povijest pušenja. Rak pluća slabo je dijagnosticiran, a uspjeh u liječenju može se osigurati samo u prvoj fazi. Tumor raste i u početku ne boli. Kad se pojavi bol, to je daleko od prve faze bolesti. U strukturi onkološkog morbiditeta smrtnost od raka pluća iznosi 18%, od tumora usne šupljine i ždrijela 9%. Rizik od razvoja raka pluća smanjuje se samo pet godina nakon prestanka pušenja. Štoviše, ako je pacijent prije pušio više od desetak godina, u tijelu su se već dogodile nepovratne promjene.
Pušenje utječe i na probavne organe. Otrov iz cigaretnog dima iritira usnu šupljinu i žlijezde slinovnice, zbog toga dolazi do oštećenja zubne cakline, a zadah je stalno prisutan. Štetne tvari iz dima koji ulaze u želudac uzrokuju pojačano lučenje želučanog soka, što dovodi do gastritisa, čira na želucu, što onda može, ako ne prestanete pušiti i ne započnete liječenje, dovesti do raka želuca.
Reproduktivni organi primaju dozu štetnih tvari u procesu pušenja. Žena koja češće puši ima upalne procese, što dalje može dovesti do pobačaja ili neplodnosti, jaje prikuplja i pohranjuje štetne tvari iz duhanskog dima, što će dovesti i do komplikacija, djevojke koje puše imaju problema s menstrualnim ciklusom, žene rano stare , što za sobom povlači i seksualno uvenuće. Pušenje kod muškaraca dovodi do sljedećih patologija: impotencija, neplodnost, rak sjemenih žlijezda.
Da biste sutra bili zdravi, danas morate prestati pušiti.

TEMU APP 100 E KUPON

Postoje li i upute u svemiru?

Upute zauzimaju veliko mjesto u našem životu. Oni su odlučujući čimbenik u mnogim pitanjima, od arhitektonskih stilova do izračuna sata.