HEKLANJE

JADRANSKI SAJAM OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN SAJAMSKE INDUSTRIJE (GLOBAL EXHIBITIONS DAY)

Globalna asocijacija sajmova UFI, zajedno sa Međunarodnom asocijacijom sajmova i događaja IAEE, su pokrenule inicijativu da se 08. juna obilježava dan koji će biti posvećen sajamskoj industriji. Ovu inicijativu podržao je veliki broj regionalnih asocijacija među kojima i Centralnoevropska asocijacija sajmova CEFA, u kojoj je Jadranski sajam takođe punopravni član.
Osnovna ideja jeste da jednom godišnje treba glasno progovoriti o sajmovima i pokušati da svijet bude upoznat bolje sa doprinosima sajmova u ekonomskom razvoju, ali i da pokrene diskusiju o budućem razvoju ove industrije.
Sajmovi spadaju u najstarije tržišne institucije. Još od srednjeg vijeka dali su veoma veliki doprinos razvoju međunarodne trgovine, lokalnom razvoju, pa čak i razvoju instrumenata plaćanja u nacionalnom, međunarodnom i finansijskom prometu.
Sajmovi su uticali na razvoj preduzetništva, širenje tržišta, međunarodnu trgovinu, šireći takođe platformu i potrebu za stabilnim i održivim mirom.
U ovom kontekstu Jadranski sajam, kao jedini profesionalni organizator u Crnoj Gori, sa tradicijom dugom oko polovine vijeka i članstvom u međunarodnim asocijacijama, se pridružuje obilježavanju Svjetskog dana sajamske industrije, koristeći ovu priliku da crnogorsku i širu javnost bliže upozna sa ovom značajnom djelatnošću.
PROGRAM JADRANSKOG SAJMA U NAREDNOM PERIODU
Za sajamsku djelatnost obično se kaže da ima dvije sezone: proljećnu i jesenju. Ovo je prilika da se privredna javnost, u kojoj su ekonomski subjekti u Crnoj Gori, zatim privredne asocijacije, domaće i inostrane, poput privrednih komora, udruženja, kao i službenici u stranim diplomatsko – konzularnim predstavništvima, obavijeste o bogatom programu sajamskih događaja koje će Jadranski sajam organizovati u Budvi.
Jesenja sezona počinje organizacijom, za Crnu Goru veoma značajnog, Sajma građevinarstva, koji će se održati od 21. do 25. septembra 2016. godine. Ovaj Sajam izaziva veliki interes građevinskih firmi u regionu zbog rastućeg tržišta u Crnoj Gori. Paralelno sa održavanjem Sajma građevinarstva na sajmu se održava Sajam energetke i Sajam voda –vodovodi i sanitarne tehnologije. Sajam automobila, uvijek atraktivan za veliki broj posjetilaca, održaće se od 05. do 09. oktobra. Jesenji dio sezone završava se sajmom konvencijskog tipa (događaj u kome pored izložbenog dijela dominira konferencijski – forumski rad), a to je Sajam malih i srednjih preduzeća, poslovnih usluga i ženskog preduzetništva. Ovaj sajam će biti otvoren 27. oktobra i trajaće do 29. oktobra.
Treba podsjetiti da će se tokom ljetnjih mjeseci u sajamskom prostoru održavati Ljetnji sajam i Bazar robe široke potrošnje, koji će biti praćen raznolikim zabavnim i drugim programima.
Doc. dr Rajko Bujković
Izvršni direktor
A.D. Jadranski sajam Budva

TEMU APP 100 E KUPON