HEKLANJE

7 razloga za bavljenje sportom

TEMU APP 100 E KUPON

Ako izgledate umorno, stalno osjećate manjak energije i zaspite bez ikakvog dobrog razloga, bavljenje sportom najbolji je izlaz iz situacije. Svi znaju da je sport dobar za sve uzraste, ali ne razumiju svi koliko je koristan. Pa koje su njegove prednosti? Nije potrebno odgađati sport u ponedjeljak, na „poslije praznika“ ili prije putovanja na godišnji odmor. Počnite se baviti sportom već sada! Za to postoji sedam važnih razloga.
Sprječavanje bolesti
Stalna tjelesna aktivnost ne samo da će vas održati u formi i ojačati cjelokupni imunitet, već će, prema riječima stručnjaka, pomoći u prevenciji bolesti poput moždanog udara, metaboličkog sindroma, artritisa i mnogih drugih bolesti.
Kontrola težine
Poznato je da bilo koja vježba sagorijeva kalorije u ljudskom tijelu. U našem svakodnevnom životu, kada puno vremena provodimo u uredu, za televizorom ili za monitorom računala i u šetnji radije vozimo automobil ili javni prijevoz, sport je više nego relevantan.
Vježbajući iz dana u dan, mišiće održavamo u tonu, sagorijevamo suvišne kalorije i tako gubimo kilograme. Što je vježba intenzivnija, to pozitivniji učinak stvara na tijelo.
Tjelovježba poboljšava raspoloženje
Osjećate li nervozu nakon napornog radnog dana ili se osjećate emocionalno iscrpljeno? Baš na vrijeme za vježbanje u teretani ili samo dvadeset minuta hoda.
Tjelesna aktivnost, kao ništa drugo, stimulira moždane kemikalije, poboljšava cirkulaciju krvi. Već nakon malo vježbanja osjetit ćete val energije, osjećaj ugodnog umora i opuštenosti. Poboljšat će se i raspoloženje i izgled. Postat ćete samopouzdaniji i povećati samopoštovanje u vlastitim i tuđim očima.
Vježbanje povećava energiju
Jeste li se samo umorili od rutinskog posla ili neprestanog trčanja po trgovinama? Sport će povećati izdržljivost. Napokon, tjelesna aktivnost mišića povećava njihovu snagu. Postoji redovita opskrba tkiva krvlju. Dostava kisika i esencijalnih hranjivih sastojaka čini kardiovaskularni sustav učinkovitijim. A ako srce i pluća rade bolje, tada se vaša vitalnost povećava, postajete energičniji.
Sport poboljšava san
Redovito vježbanje nesumnjivo će poboljšati i proces spavanja i ubrzati spavanje. Međutim, treba imati na umu da se, kako ne bi preopteretili živčani sustav, treba napustiti intenzivno vježbanje malo prije spavanja. Neka to bude lagana večernja šetnica.
Tjelesna aktivnost poboljšava spolni život
Tjelesna aktivnost osjetno ublažava osjećaj stresa koji utječe na vaš spolni život. To pozitivno utječe i na zdravlje žena i muškaraca. Muškarci imaju smanjeni rizik od erektilne disfunkcije, a žene povećanu podražljivost.
Sport je zanimljiva komunikacija!
Uz nesumnjive blagodati samog sporta, ovaj proces može biti zanimljiva zabava za istomišljenike. Možete pronaći nove prijatelje, steći prijatelje i komunicirati s obiteljima, pa čak i pridružiti se nogometnom timu!
Međutim, u svakom slučaju, prije odabira sporta, trebate se posavjetovati s liječnikom. Pogotovo ako imate problema s nekom ozbiljnom kroničnom bolešću.
Sport nije nužno vježbanje u klubu, na sportskom terenu ili u teretani s puno vremena. Bavite se sportom čak i kod kuće. Evo dva jednostavna načina: Utvrdite pravilo da se penjete stepenicama bez upotrebe lifta, čak i ako se morate penjati na pod nekoliko puta dnevno. I drugi način: ubrzajte kućanske poslove, što će rezultirati trošenjem malo više energije, manje vremena, a korist je nesumnjiva.

Pod nadzorom

Krećemo li se prema “orwelijanskom” društvu gdje se svaka naša radnja i pokret snima i bilježi ? U emisiji HRT-a