HEKLANJE

Biografije umjetnika na filmu: Najbolji filmovi o vizualnim umjetnicima

TEMU APP 100 E KUPON

Biografije vizualnih umjetnika popularna su tema u svijetu filma. Snimatelji su oduvijek bili fascinirani biografijama vizualnih umjetnika, pogotovo ako se radi o borbi s ludilom, ovisnošću o drogama ili društvenim konvencijama. Osim toga, daje im priliku prikazati izvorna ili uskrsla umjetnička djela na velikom platnu.
Ovdje možete pročitati o nekim od najzanimljivijih filmova o biografijama vizualnih umjetnika.
Žudnja za životom u režiji Vincentea Minnellija iz 1952

Biografija Vincenta Van Gogha doživjela je nekoliko kinematografskih adaptacija. Lust for Life s Kirkom Douglasom kao umjetnikom koji se bori jedan je od najznačajnijih. Film se temelji na bestseleru Irvinga Stonea, koji je također napisao Agoniju i ekstazu o Michelangelu, koja se također pojavila na filmskom platnu.



Ako ste obožavatelj Van Goghovih umjetnina, uživat ćete u gledanju Last for Life, koji sadrži gotovo 200 Van Goghovih originalnih slika. Međutim, ako ste upoznati s prethodnom filmografijom Kirka Douglasa, gledajući ga kao izmučenog nizozemskog slikara moglo bi biti potrebno malo prilagođavanja. Drugi preporučeni film o Van Goghu je Robert Altmans Vincent i Theo iz 1990. godine.

Preživjeli Picasso u režiji Jamesa Ivoryja 1996

Poput Van Gogha, slika Pabla Picassa učinila ga je ikoničkom figurom izvan umjetničkih krugova. Dok Van Gogh simbolizira samodestruktivnog, manično depresivnog umjetnika koji uspjeh postiže tek nakon smrti, Picasso predstavlja umjetnika mizantropa i ženskaroša. Picassov zloglasni odnos sa ženama u središtu je ovog filma Merchant and Ivory. Priča je ispričana iz očiju Picassove ljubavnice Francoise Gilot i sadrži samo reprodukcije Picassovih djela. Uz talent Anthonyja Hopkinsa i njegovu fizičku sličnost s Picassom, Surviving Picasso uspijeva stvoriti nimalo laskav portret umjetnika kao okrutnog, samoživog genija.

Djevojka s bisernom naušnicom u režiji Petera Webbera 2003

U usporedbi s Van Goghom i Picassom, Vermeersova je biografija manje poznata i manje kontroverzna. Stoga je Girl with Pearl Earring mnogo suzdržanija i nježnija. Film se fokusira na kratko razdoblje u Vermeersovom životu u kojem je slikao portret svoje mlade služavke niže klase. Iako Djevojka s bisernom naušnicom ne izbjegava filmske konvencije pretjeranim dramatiziranjem Vermeersovog slikarskog procesa, film je vrijedan gledanja samo zbog njegovog umjetničkog dizajna, koji uspješno evocira Vermeersovu percepciju svjetla i boje.

Basquiat u režiji Juliana Schnabela 1996

Najčešća kritika filmova koji se bave vizualnom umjetnošću je način na koji prikazuju proces stvaranja. Stoga su velika očekivanja bila od Basquiata, koji je režirao proslavljeni slikar Julian Schnabel. Schnabel je dobro opisao priču o usponu i padu Jean Michelle Basquiat na manje predvidljiv način kakav smo vidjeli milijune puta prije. Međutim, jedini razlog zašto gledati Basquiata je to što David Bowie igra ulogu Andyja Warhola.



Frida u režiji Julie Taymor 2002

Kao i većina likovnih umjetnica čija se životna priča pojavila na filmskom platnu, Frida Kahlo nosila je neobičnu biografiju koja uključuje autobusnu nesreću, problematičan brak i aferu s Leonom Trockim. Poput Van Gogha, Picassa i Jacksona Pollocka, koji je bio tema biografskog filma iz 2000., Frida Kahlo bila je ikona mnogo prije nego što je Frida izašla na slobodu, ali film od 123 minute doista je pomogao u jačanju njezine pozicije feminističkog idola i vjerojatno najpoznatijeg žena slikarica 20. stoljeća. Frida daje sve od sebe kako bi integrirala životnu priču Fride Kahlo sa svojim slikarstvom i rezultat je vrlo šaren i ugodan, ali ipak ne ostaje dovoljno daleko od konvencija prikazivanja umjetnika na filmu.