HEKLANJE

Bloganje: Što trebate znati o kleveti

TEMU APP 100 E KUPON

Trenutačno postoji više od 30 milijuna blogova na internetu i tisuće drugih koji se stvaraju svaki tjedan. Pretpostavljajući vlasništvo nad jednim blogom po osobi, to je najmanje 30 milijuna ljudi koji iznose svoja osobna mišljenja o svemu što postoji pod suncem. Ovo je dobra stvar. Slobodna razmjena misli i ideja je ono što sprječava svijet da postane ustajala bara diktature s odgovarajućim zelenim ološem koji pluta na vrhu.

Međutim, da ukradem rečenicu iz filma Spiderman, ‘S velikom moći dolazi i velika odgovornost’. Bloganje je postalo način da se čuje glas ljudi. Ipak, moramo biti oprezni da ne zlorabimo svoju moć nepromišljenim postupcima koji štete vjerodostojnosti blogera i bloganja. Jedno mjesto koje je i dalje naša Ahilova peta je kada dobre objave postanu loše.



U Sjedinjenim Državama kleveta i kleveta dvije su kategorije klevete. U mnogim državama, sudovi su ih počeli tretirati na isti način jer je jedina razlika između to dvoje u tome što je kleveta lažna pisana izjava o osobi, mjestu ili stvari koja šteti njegovom/njezinom ugledu, dok je kleveta verbalni čin istih prekršaj. Bez obzira pišete li na blogu na internetu ili šapnete svojoj majci izvan mreže, zajednički je nazivnik da je ono što je rečeno lažno.

Budući da sam vidovit, već znam što mislite. ‘Prvi amandman američkog ustava me štiti. Sve dok je istina, mogu govoriti što god hoću.’ Pa, nekako. Koliko god ludo zvučalo, istina nije najbolja obrana za svaki slučaj klevete ili klevete. Sudac može zahtijevati da osim istinitosti prenesene informacije bude iu javnom interesu da se zna.

Dakle, izvješćivanje da je glavni izvršni direktor velike korporacije uhvaćen u krađi novca iz mirovinskog fonda zaposlenika vjerojatno bi vas izbacilo s građanskog suda, dok bi vas pričanje svijetu da vaš susjed ima smrdljive noge moglo dovesti u veće probleme nego što želite. Čak i da je istina, zašto bi bilo u javnom interesu znati da noge vašeg susjeda mogu počistiti Yankee Stadium?

Sada, Prvi amandman štiti vaše pravo na mišljenje. Ako mislite da je Mr. Squiggly Toddler Toy sranje, slobodno možete reći bilo kome u dometu uha sve dok jasno date do znanja da je to vaše mišljenje o toj temi. Isto tako, ako osoba iznese negativan osjećaj u vezi sa svojim iskustvom s vama i svakoj je razumnoj osobi jasno da je to njezino mišljenje, vaš pravni lijek protiv nje je ozbiljno ograničen.

Parodija i satira su također zaštićene. Da nisu, Saturday Night Live i South Park nikad ne bi preživjeli prvu epizodu. A kritika javne izvedbe kao što je simfonija, predstava, pa čak i knjiga zaštićena je klauzulom poštene kritike i komentara.

Sada internet pridonosi nekim zanimljivim slojevima komplikacije cijeloj blogerskoj gužvi. Umjesto da bude ograničena na lokalizirano područje, kleveta ima potencijal prijeći međunarodne granice i ne postupa svaka država na isti način s tim slučajevima. Jedan od najvećih problema s kojima se sudovi diljem svijeta moraju nositi je problem nadležnosti. Ako živim u SAD-u i klevećem nekoga tko živi u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se točno taj slučaj odvija i čijim se zakonima pridržavamo? Nekoliko slučajeva postavilo je zastrašujući presedan koji naginje ka mogućnosti tužbe bilo gdje u svijetu za klevetu objavljenu na internetu.

Zatim tu je i pitanje odgovornosti trećih strana. Recimo da ste odgovorna blogerica koja pazi na svoje objave kako bi izbjegla problematičnu optužbu za klevetu. Jedan od vaših čitatelja objavljuje klevetničku izjavu na vašem blogu. Možete li biti odgovorni za postupke te osobe? Pa, do sada je zakon sadržavao samo odredbe za pružatelje internetskih usluga u kojima se navodi da oni ne mogu biti odgovorni za to kako njihovi korisnici koriste njihove usluge (što se odnosi na klevetu). Isto tako, pružatelji blog usluga kao što su Google i Six Apart vjerojatno bi bili imuni na bilo kakve tužbe proizašle iz nečijeg korištenja usluge.



Hoćete li biti odgovorni ili ne, može se svesti na to ako moderirate svoje komentare. Ako dopustite da se komentari objavljuju automatski, možete biti zaštićeni člankom 230 američkog zakona (za građane SAD-a). Međutim, možda je druga priča ako odobrite komentare prije nego što ih objavite. Moglo bi se tvrditi da vaše objavljivanje komentara izjednačava vaš pristanak na njih. Do danas se nitko nije pojavio na sudu da to argumentira, stoga smo nekako prisiljeni to izmišljati u hodu.

Kleveta je škakljivo pitanje s kojim se treba pažljivo postupati ako se želi izbjeći dolazak na sud. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se zaštitite od nevolja. Napomena: Ja nisam odvjetnik. Ne stignem ni glumiti na televiziji. Ako se vi i vaš blog bavite nekim vrlo kontroverznim pitanjima ili jednostavno niste sigurni u koliko biste problema upali da objavite post o dečku vaše najbolje prijateljice, preporučujem da kontaktirate odvjetnika kako biste dobili najbolji savjet.

1. Promijenite imena. Daleko najlakša stvar koju možete učiniti je promijeniti ili izbjeći korištenje imena osobe o kojoj govorite i ukloniti što je više moguće identifikacijskih podataka. Ako razumna osoba može posjetiti vaš rodni grad i brzo identificirati “kravu s brašnastim ustima” o kojoj ste pisali na internetu, možda biste trebali nešto urediti.



2. Iskoristite izjavu o odricanju od odgovornosti. Kevin S Brady ima izvrsnu na svojoj web stranici. Čak i nešto tako osnovno kao što je “Korištenjem ovog bloga slažete se da su izražena mišljenja vlasništvo i odgovornost njihovih vlasnika” može pružiti određenu obranu u slučaju tužbe. (Provjerite kod pravog odvjetnika).

3. Razmislite o tome da napišete svoj govor kao parodiju ili satiru. Ekstremna pretjerivanja u koja nitko razuman ne bi povjerovao ne smatraju se klevetom jer su, iskreno govoreći, nevjerojatna. Ipak, budite oprezni, ova vrsta pisanja zahtijeva određeni je sais quoi i lako bi vam se mogla obiti o glavu. Neka razumna osoba lektorira vaš unos kako biste bili sigurni da prolazi test uvjerljivosti.

4. Pazite na svoj jezik. Svakako upotrijebite tekst koji jasno pokazuje da je ovo vaše mišljenje o predmetu. Izjave poput: “Ta igračka za malo dijete Mr. Squiggly je sranje” čine da zvuči kao da iznosite činjenicu iako zapravo donosite osobni sud o igrački. Nešto poput “Mislim da je Mr. Squiggly Toddler Toy jedno sranje” ili “Ta Mr. Squiggly Toddler Toy raspala se nakon prve upotrebe” su sigurne oklade. Barem što se zakona tiče.



5. I posljednje, ali svakako ne manje važno, ne pričajte lažne priče. Sada se ovo može činiti kao zdrav razum, ali koliko je zdrav razum danas? Stvarno. Ako osjećate potrebu lagati o nekoj osobi, možda biste trebali potražiti stručnu pomoć kako biste ispitali zašto to želite učiniti. Jer velike su šanse da to nije zaštita javnosti.

Bloganje je sjajan način da upoznate ljude i ostanete u tijeku sa svijetom, a ako to učinite odgovorno, samo ćete iskustvo učiniti boljim. Ostanite sigurni, ostanite zdravi i većina se zabavite.

SOBNA ILI UNUTARNJA VRATA

Kada planiramo gradnju kuće, pokušavamo približno izračunati koliko će nas ona koštati pa tako razmišljamo o cijeni gradilišta, temelja, zidanja,

Kućno radno mjesto

Učiniti svoj ured udobnim i opuštajućim može se činiti nemogućim, bez obzira na svu napetost koja bi mogla obuhvatiti cijelu