HEKLANJE

Chase – postojan, svestran, natjecateljski i nagrađivan

TEMU APP 100 E KUPON

Kao dijete, iskreno sam vjerovao da je riječ Chase na tatinoj kreditnoj kartici neka vrsta uređaja protiv krađe. Zamislio sam lopova koji pokušava upotrijebiti karticu za kupnju namirnica, blagajnicu koja vidi Chasea na njoj, a zatim cijelo osoblje trgovine pregazi lopova. Stvarno sam mislio da to znači ‘jurite za ovom osobom, ne bi trebali imati ovo.

Tada sam napunio 17 godina i shvatio da to nije tako, jer bi mog oca članovi sindikata blagajnika uhitili nekoliko stotina puta. Ispostavilo se da je Chase zapravo banka svjetske klase i izdavatelj kreditnih kartica te podružnica JP Morgan Chasea koja ima imovinu od 1,4 trilijuna dolara i posluje u više od 50 zemalja. Tko je znao?



U javnosti, Chase je prvi izdavatelj kreditne kartice. Izdaju pod markama MasterCard i Visa i nude cijeli spektar vrsta kartica, u rasponu od kartica za česte putnike, do kartica za prijenos stanja, do niskog APR-a, itd. Praktično bilo koje vrste potrošačke kreditne kartice koje se možete sjetiti, Chase vjerojatno izdaje jedan.

Također na potrošačkom tržištu, uz svoje kreditne kartice, Chase izdaje zajmove za mala poduzeća, automobile, obrazovanje, kao i financiranje i osiguranje doma. Komercijalno, banka nudi poslovne kredite, bavi se komercijalnim nekretninama, a također iznajmljuje opremu, uz sve ostale aktivnosti kojima se divovska banka bavi.

Zanimljivo je da Chase može pratiti svoju lozu unazad gotovo onoliko daleko koliko i zemlja. Prije nego što je spojen s JP Morgan & Company Inc., čime je postao JP Morgan Chase & Company, Chase je bio The Chase Manhattan Corporation. Dio naziva Manhattan dolazi od spajanja Chase National Bank i Bank of Manhattan Company 1955. godine. Bank of Manhattan Company osnovao je 1799. Aaron Burr, isti čovjek koji je upucao i ubio osobu koju vidimo na našoj novčanici od 10 dolara. Ovo doista nema nikakvog utjecaja na Chaseove trenutne operacije, naravno, i ne bi vas trebalo odvratiti od njih, ali hej, super je znati da je djelić njihovog vrlo spojenog tijela star 206 godina.

Ako postoji bilo koja kreditna kartica koja bi opisala bit tvrtke koja izdaje, moram shvatiti da je to njihova najjednostavnija platinasta kartica. Kod Chasea, ta je kartica, šokantno, Chase Platinum Credit Card. Dolazi s do 12 mjeseci bez kamata, kao i do 12 mjeseci s 0% APR-om. Nema godišnju naknadu, program nagrađivanja koji se može iskoristiti povratom novca, miljama za česte putnike ili darovnim karticama. Kartica nagrađuje vlasnike koji plaćaju svoj račun u cijelosti svaki mjesec beskamatnim razdobljem odgode, što se lijepo slaže s besplatnim pristupom računu na mreži i besplatnim 500.000 USD u putnom osiguranju od nezgode.

Uz rizik da budem otrcan, odabrao sam ovu kartu za izlaganje jer predstavlja Chase. Nije upadljiv, ali svestran, konkurentan i isplativ. Te su osobine ono zbog čega tvrtka zarađuje, a kvragu, čine i dobru kreditnu karticu.

Osnove upravljanja novcem

Ljudska bića postižu nove visine u gotovo svim sferama života. Posao koji je prije oduzimao dosta vremena sada se može