HEKLANJE

Zna li vaše dijete što je kreditna kartica?

TEMU APP 100 E KUPON

Od ranog djetinjstva nastojimo svoju djecu učiti osnovnim znanjima za odrasli život – kako održavati prostor u redu, kako se zdravo hraniti, kako komunicirati s ljudima. Suvremeni život zahtijeva da roditelji počnu učiti djecu kako trošiti novac, posebice koristiti kreditne kartice, čim to shvate.
Proizvođači igračaka predstavljaju Barbie shopping set koji uključuje kreditne kartice, Visa karticu za igranje s elektroničkom “podlogom” za pohranu financijskih podataka, nove verzije Monopolyja s kreditnom karticom i mnoge druge… Za sve ove igračke se tvrdi da odgajaju razumijevanje kreditnih kartica kod djece . Ali akutni problem s djecom i kreditnim karticama je taj što oni plastiku često smatraju besplatnim novcem, čarobnim sredstvom za primanje novca iz stroja. Kako bilo tko od nas može započeti kreditno obrazovanje svoje djece?
Igračke su super stvar, ali ne mogu djecu naučiti apstraktnom razmišljanju. Društvene igre korak su do razumijevanja načina na koji novac funkcionira, no roditelji bi također trebali učiniti mnogo kako bi kod djece potaknuli mudrost kreditnih kartica. Živeći u zemlji u kojoj je dug po kreditnim karticama najveća katastrofa, trebali bismo objasniti našoj djeci da se novac ne može pojaviti ni iz čega i da je dug ono što treba isplatiti. Poduzmite nekoliko koraka kako biste svojoj djeci dali osnovno i financijsko znanje:
1) Da biste svom djetetu osigurali novac za primarne potrebe, dajte neku vrstu džeparca. Nemojte davati dodatni novac, što će vaše dijete naučiti da bira i kupuje samo neophodne stvari. Dobra ideja je staviti dodatak na debitnu karticu. Ključno je objasniti čemu služi taj novac i kako funkcionira debitna kartica.
2) Ako je vaše dijete potrošilo svotu koju ste dobili za određeno vrijeme, bolje ga nemojte izvlačiti jer ćete tako pokvariti cijelu stvar. Gledajte kako vaša djeca troše i dajte im do znanja kako da troše izbjegavajući potpunu besparicu.
3) Svojoj djeci možete savjetovati da pronađu posao kako bi imali više novca koji će vam dodati džeparac. Neki ljudi počinju s plaćanjem svojoj djeci za pranje automobila ili šetnju psa – usluge za koje se obično plaća drugima. Tinejdžer savršeno ispunjava uvjete za posao nakon škole, a plaća se u većini slučajeva prenosi na debitnu karticu.
4) Za srednjoškolce je savršena stvar tekući račun pod vašom najstrožom kontrolom; za studente je moguće napraviti zahtjev za studentsku kreditnu karticu. Vaša bi djeca trebala znati da je važno imati besprijekornu kreditnu povijest nakon fakulteta kako bi mogli unajmiti stan ili uzeti kredit za automobil. Kreditna kartica također može pomoći u hitnim slučajevima.
Dajući gore navedene preporuke, ne mogu vas ne upozoriti na najčešće pogreške koje roditelj može napraviti kada se bavi financijskim obrazovanjem. Vaše dijete može imati iskaznicu na svoje ime tek nakon 18. godine – zbog pravnih i psiholoških razloga. Također je opasno učiniti djecu vašim zajedničkim vlasnicima kartica: ako počnu trošiti, morat ćete platiti sve naknade i naknade. Roditelji bi također trebali izbjegavati spašavanje djece kako bi ih naučili da biraju i mudro troše novac.