HEKLANJE

Činjenice o prijevari i savjeti koji će vam pomoći

TEMU APP 100 E KUPON

Možete si uštedjeti vrijeme, nevolje i novac ako znate kako prepoznati – i izbjeći – neke od uobičajenih prijevara. Evo pogleda na jedan koji bi vam se mogao dogoditi.

Prijevara



Stavljate oglas za svoju kolekcionarsku, motociklističku ili elektroničku opremu na specijaliziranu web stranicu.ĘKupac vas kontaktira. Sve izgleda legitimno. Čak preko noći dobijete i blagajnički ček. Jedini problem je što je ček napisan na 5000 dolara više od prodajne cijene. Kupac kaže da je to bila pogreška i traži da položite ček i vratite preplaćeni iznos putem usluge prijenosa novca. Tjedan dana kasnije, vaša vas banka obavještava da je ček bio lažan. Na vaš račun nisu položena sredstva. Nažalost, predmet je već poslan, zajedno s 5000 dolara u gotovini.

Kada se utvrdi da je plaćanje prijevara, sredstva se povlače s vašeg računa. U ovoj vrsti prijevare mogli biste izgubiti i iznos preplate i predmet koji ste prodavali. Budući da neke banke dopuštaju podizanje sredstava prije nego što je stavka odobrena, možda nećete saznati za prijevaru dok ne bude prekasno.

Rješenje

Prije slanja transakcije prijenosa novca razmotrite ove prijedloge:

1. Nemojte koristiti uslugu prijenosa novca za slanje sredstava nekome koga ne poznajete.

2. Budite oprezni s kupcem koji želi odmah izvršiti transakciju. Većina pravih kupaca provodi vrijeme postavljajući pitanja i pregovarajući o cijeni.

3. Provjerite sa svojom bankom koliko će dugo trajati plaćanje čeka. Samo zato što vam je banka omogućila pristup sredstvima, to ne znači da je ček u potpunosti odobren.



4. Pričekajte dok se ček ne isplati prije slanja iznosa preplate.

5. Zapamtite staru poslovicu: Ako dogovor zvuči predobro da bi bio istinit, vjerojatno i jest.

Tvrtke za prijenos novca kao što je Western Union žele stvoriti veću svijest o različitim vrstama prijevara potrošača. Ako smatrate da ste bili žrtva prijevare, kontaktirajte glavnog državnog odvjetnika, druge lokalne službenike za provođenje zakona i svoju banku.