HEKLANJE

Ekcem – Pojednostavljeni vodič za ekcem

TEMU APP 100 E KUPON

Problem s kožom – ekcem

Ekcem je vrsta upale kože. Upala kože naziva se dermatitis. Sve vrste dermatitisa svrstavaju se pod zajednički pojam ekcem. Iako se atopijski dermatitis obično koristi kao sinonim za ekcem, postoje mnoga druga stanja dermatitisa koja su uključena u bolesti poznate kao ekcem. Bacimo brzi pogled.



Problem s kožom – atopijski dermatitis

Najčešći ekcem je poznat kao atopijski dermatitis. To je genetski problem koji uzrokuje crvene osipe s mjehurićima koji svrbe. Atopijski dermatitis izazivaju alergeni. Oni koji pate od ovog problema moraju prepoznati alergen koji kod njih izaziva atopijski dermatitis i prestati koristiti ili jesti te proizvode. Kad se atopijski dermatitis razbukta, možda će biti potrebno liječenje antibioticima i steroidima. Budući da je ovo najčešći oblik ekcema, važno je naučiti nešto o njemu.

Problem s kožom – iritirajući kontaktni dermatitis

Nadražujući kontaktni dermatitis nastaje zbog kontakta s iritantom. Kontakt ne mora biti vrlo kratak. Produljeni kontakt može izazvati ovaj dermatitis kod mnogih ljudi iako je materijal u kontaktu neutralan poput vode. Ne dobije svatko ovaj dermatitis sa svakim proizvodom. Ti ga možeš dobiti, ali tvoj prijatelj možda neće.

Problem s kožom – alergijski kontaktni dermatitis

Ovu vrstu dermatitisa uzrokuju alergeni koji dođu u dodir s kožom i uzrokuju upalu. Nikl i lateks su uobičajeni primjeri. Otrovni bršljan još je jedan uobičajeni alergen. Kao i kod iritirajućeg kontaktnog dermatitisa, vi možete biti alergični, vaš prijatelj ne mora biti.

Kad god dobijete osip na koži za koji možete razmišljati o razlogu, razmislite o ekcemu i obratite se liječniku.



Ovaj je članak samo u informativne svrhe. Ovaj članak nije medicinski savjet i nije zamjena za profesionalni medicinski savjet. Obratite se svom liječniku za svoje zdravstvene probleme. Slijedite savjete navedene u ovom članku samo nakon savjetovanja s liječnikom. Autor nije odgovoran za bilo kakav ishod ili štetu proizašlu iz informacija dobivenih iz ovog članka.