HEKLANJE

Fiksna stopa vs. Kreditne kartice s promjenjivom stopom

TEMU APP 100 E KUPON

Iako je uglavnom industrijska praksa naplaćivati varijabilnu kamatnu stopu na nepodmirena dugovanja po određenom postotku iznad primarne kamatne stope, danas je moguće dobiti kreditnu karticu s fiksnom kamatnom stopom. Dakle, kada želite podnijeti zahtjev za kreditnu karticu s fiksnom stopom umjesto kreditne kartice s promjenjivom stopom?

Odgovor na ovo možda zapravo ne zvuči tako jednostavno kao što mislite. Treba imati na umu dva čimbenika: prvo, kolika je primarna kreditna stopa u ovom trenutku; i drugo, kolike su šanse da postotak plus primarna kamatna stopa bude iznad fiksne stope?



Ako smatrate da su stope zaduživanja trenutačno niske i da je malo vjerojatno da će primarna kamatna stopa porasti u bliskoj budućnosti, tada će vam kreditna kartica s promjenjivom kamatnom stopom najvjerojatnije biti od veće koristi nego imati kreditnu karticu s fiksnom kamatnom stopom. Međutim, ako je suprotno i vjerujete da postoji dobra šansa da će primarna kreditna stopa porasti u bliskoj budućnosti, možda postoji vrlo dobar razlog da želite zaključati svoju kamatnu stopu na trenutna fiksna stopa koju nudi davatelj kartice.

Jedna iznimka u raspravi o kreditnim karticama s fiksnom nasuprot varijabilnoj stopi dolazi u obzir ako uspijete dobiti fiksnu stopu kod davatelja kartice na prijenos stanja svoje kreditne kartice na novog davatelja kartice. U ovim okolnostima moglo bi se pokazati kao vrlo korisna politika uštede novca pristati na fiksnu stopu za početni period od 6 ili više mjeseci jer su, tradicionalno, fiksne stope za prijenos stanja vrlo niske. Međutim, morate biti izuzetno oprezni da svaka varijabilna stopa koja dođe u igru nakon razdoblja fiksne stope ne bude pretjerana.

Alternativno, trebate osigurati (a) da ste otplatili onoliko koliko je moguće tijekom razdoblja s fiksnom kamatnom stopom da imate samo minimalni nepodmireni dug na dan kada se saldo prebaci na varijabilnu stopu; ili (b) imate mogućnost prijenosa nepodmirenog stanja kreditne kartice na drugog novog pružatelja usluga kartice koji također nudi vrlo nisku fiksnu kamatnu stopu.

U svakom slučaju, ovih je dana rasprava o kreditnim karticama s fiksnom kamatnom stopom u odnosu na kreditnu karticu s promjenjivom kamatnom stopom zasigurno zanimljivija nego što je ikada prije bila!

Kontaktne leće

Kontaktne leće se neprekidno poboljšavaju kroz razvoj novih materijala i dizajn, te napredak u tehnologiji izrade. Od nekadašnjih trajnih tvrdih